Σελίδες

Πέμπτη 6 Νοεμβρίου 2014

Τα Ψηλά Τακούνια!

Και όχι τα Στενά Παπούτσια της Ζορζ Σαρή. Να πούμε βέβαια μεταξύ μας πως τα ψηλά τακούνια είναι και στενά παπούτσια. Να εξηγήσω όμως τι συμβαίνει τις τελευταίες μέρες στο σπίτι μας για να καταλάβετε γιατί ξεκίνησα να μιλάω εξαρχής για τακούνια.

Το κουκουβαγιόπουλο Αθηνά έρχεται στην κρεβατοκάμαρα μου τελευταία και έχουμε τον εξής διάλογο: 

- Μαμά, πού είναι τα τακούνια σου;
- Τι εννοείς παιδί μου, ποια τακούνια;
- Τα ψηλά τακούνια σου μαμά!
- Αθηνά, δεν έχω τακούνια..
- Δεν έχεις τακούνια;;;; Γιατί δεν έχεις τακούνια μαμά;

Και εξηγώ λοιπόν στο νήπιο ότι δεν έχουν όλες οι γυναίκες τακούνια. Ότι παλιά είχα κι εγώ τακούνια αλλά δεν έχω πια γιατί με κουράζουν και προτιμώ άλλα παπούτσια. Και ακούω βέβαια πάλι... γιατί μαμά;;; Συνεχίζω λοιπόν να προσπαθώ να εξηγήσω στο παιδί ότι ναι, είναι πολύ νορμάλ να μην έχει μια γυναίκα στη ντουλάπα της τακούνια και ότι δεν είμαστε όλοι ίδιοι και δεν αρέσουν σε όλους τα ίδια πράγματα. Μετά από λίγο λοιπόν η μικρή δεν κάνει άλλες ερωτήσεις και φεύγει. 

Η αλήθεια είναι πως μεγαλώνοντας το στυλ αλλάζει. Πέρασα από ηλικία που μου άρεσε να φοράω τακούνια μέχρι και κάθε μέρα στη δουλειά... για να φτάσουμε στα τελευταία χρόνια που πρέπει να πάω σε ένα γάμο και σκέφτομαι πώς στο καλό θα αντέξω τόση ώρα με τακούνια. Κάπου εκεί όμως τα άφησα πίσω μου. Τα καλά μου παπούτσια (για γάμους και λοιπές εκδηλώσεις) είναι πια φλατ, μυτερά γοβάκια γκρι, λουστρινένια, κομψά και άνετα :-) Σίγουρα δεν είναι τόσο fancy και κολακευτικά όσο τα ψηλοτάκουνα nude τακούνια που βλέπω στις βιτρίνες αλλά... είναι άνετα βρε παιδιά, περπατάω και πετάω.. και δεν πονάω!

Η αλήθεια είναι όμως πως τα κοριτσάκια μας μεγαλώνουν με το όνειρο του 12ποντου. Πρώτα πρώτα κάνει ζημιά η Σταχτοπούτα. Γίνεται το γοβάκι το ποθητό αντικείμενο της υπόθεσης και ο συνδετικός κρίκος που συνδέει την καημένη Τζακοσταχούλα με τον πρίγκηπα. Πφφφ..θα μου πεις, πώς τα σκέφτεσαι έτσι; Να σας πω και το άλλο. Είναι και αυτή η γνωστή σε όλους μας ξανθιά κούκλα που το κάθε κοριτσάκι έχει τουλάχιστον 5-6 στη συλλογή του (και λίγες λέω). Έχετε παρατηρήσει τα παπούτσια που φοράει; Είναι πάντα πολύ ψηλά τακούνια! Κάτι ροζ σταυρωτά ή γκλιτεροειδή μπλε ψηλοτάκουνα. Μόνο όταν είναι με στολή κτηνιάτρου φοράει αθλητικά. Όλες οι υπόλοιπες φορεσιές, ακόμα και τα ντυσίματα παραλίας έχουν τακουνάκια. 


Όχι βέβαια, δεν νομίζω ότι αυτό κάνει κάποιου είδους ζημιά στα κορίτσια. Απλά, μια σκέψη μου είναι πως από τόσο μικρή ηλικία το πρότυπο της όμορφης γυναίκας, της πετυχημένης στη δουλειά της, της καπάτσας που θα πάρει τελικά το πριγκηπόπουλο.. είναι αυτό της κοπέλας που φοράει πάντα τακούνια! Θα μου πείτε σιγά.. και τι έγινε; Έγινε το εξής: αυτά τα ψηλά τακούνια συνοδεύουν πάντα λεπτές γάμπες και αδύνατα σώματα, μαλλιά κομμωτηρίου και ρούχα πολύ θηλυκά. Δεν είδα πουθενά να προβάλλεται κάποιο διευθυντικό στέλεχος γυναίκα που να πάει στη δουλειά με πιο άνετα φλατ παπούτσια. Και όλες οι γυναίκες που κατέχουν υψηλές θέσεις φωτογραφίζονται πάντα στα περιοδικά με ταγιέρ και γόβες! Πόσο πασέ, μα καμία φαντασία; Τι στο καλό; Δεν κουράζονται ποτέ; Πόσα να αντέξουν πια αυτά τα πόδια; 

Δεν κατηγορώ τα τακούνια γενικά, σε όποια αρέσουν και τα αντέχει, τα φοράει. Τα θαυμάζω όταν τα βλέπω να συνοδεύουν ένα ωραίο ντύσιμο, αρκεί να περπατιούνται με άνεση αλλιώς δεν κολακεύουν κανέναν... Τα κλισέ δεν μου αρέσουν και οι κατεστημένες εικόνες. Και τα παιδικά τακουνάκια δεν μου αρέσουν.. πωπώ..καθόλου! Ούτε κι εγώ περίμενα ότι θα έφτανα σε αυτή την ηλικία και θα είχα μόνο casual παπούτσια με βαμβακερά κορδόνια και ότι το "καλό" μου θα ήταν ένα φλατ γοβάκι :-) Όπως επίσης, δεν περίμενα να βρεθώ να γράφω κείμενο και να κατηγορώ την Σταχτοπούτα με το γυάλινο γοβάκι έχοντας στο μυαλό μου το πρότυπο της πετυχημένης γυναίκας.. Τι να πεις, μια σύγχυση με έχει πιάσει σήμερα τη Μαμά Κουκουβάγια! 

post signature

17 σχόλια:

  1. Δίκιο έχεις! Μας έχουν βάλει όλους σε ένα "κουτί" &πρέπει να χωράμε όλοι μέσα αλλιώς είμαστε οι παράξενοι! Όσο για την γνωστή κούκλα, δε θες να αρχίσω για το πόσοκακό πρότυπο είναι! Τρέμω την ώρα που θα κάνω κοριτσάκι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. χααχα... Αχ Βέρα μια από τα ίδια! Τα παιδάκια μας μας έχουν βάλει σε σκέψεις. Κι εκεί που έχουμε βρει τον εαυτό μας με τα χαμηλά παπουτσάκια μας, έρχονται και απαιτούν από εμάς τακούνια... Πολύ μου άρεσε η σύγχυσή σου με τη Σταχτοπούτα και το γυάλινο γοβάκι και τη γνωστή κούκλα και τη στολή κτηνιάτρου!!! Καλό βράδυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ωχ τι με περιμένει.. μου έκανες preview τι θα γίνει σε μερικά χρόνια γιατί και εγώ είμαι του φλατ/αθλητικού/άνετου παπουτσιού αν και μου φαίνεται κάπου έχω κάτι ξεχασμένα τακούνια από κάτι "φλας αισιοδοξίας" που είχα ότι θα καταφέρω να τα φορέσω και να κυκλοφορήσω σε αυτή τη πόλη. Λες να κρατήσω σαν κειμήλιο/δείγμα για να έχει να παίζει η μικρή?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Άχου μωρέ! Τι γλυκά που είναι τα κοριτσάκια!!! Το μεγαλύτερο πρότυπο είσαι εσύ Βέρα, οπότε μην ανησυχείς:)
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αχ, ναι, αυτή η Σταχτοπούτα την έχει κάνει τη ζημιά της... Χάθηκε δηλαδή να πάει η κυρία με ένα φλατ στο χορό; Μη σου πω ότι θα χόρευε και περισσότερο αν φορούσε κάτι άνετο... ;-)
    Φιλιά πολλά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Χίλια δίκια έχεις Βέρα μου... αν και δεν έχω κορίτσια, βλέπω άλλες μικρές με τί πρότυπα μεγαλώνουν ("πριγκιπέσσα μου εσύ...") και φρίττω. Είναι σαν να έχει χαθεί η ισορροπία. Καλά τα λες. Και όσο εσύ δίνεις άλλη εικόνα, μην άγχεσαι. Το παιδί βλέπει και κρίνει. Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πόσο μα πόσο συμφωνώ βρε Βέρα! Εγώ δεν αντέχω τα ψηλά παπούτσια καθόλου! Και όποτε περνάμε μπροστά από βιτρίνα με παπούτσια, εγώ χαζεύω τα φλατ, η μικρή τα 12ποντα !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Να σου πω την αλήθεια δεν στο ΄χα αλλά έχεις τα δίκια σου :) και φυσικά συμφωνώ απόλυτα στο γιατί πρέπει να μεγαλώνουμε τα κορίτσια με τέτοια πρότυπα, βασίλισσες, πριγκίπισσες, τακούνια, κραγιον και μανό

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Χαχα σε νιώθω! Κι εγώ αγαπώ όλο και περισσότερο τις μπαλαρίνες μου τα τελευταία χρόνια ;) Αν και, για να είμαι ειλικρινής, σαν παιδί ποτέ δεν ονειρευόμουν τακούνια και ρούχα και μακιγιάζ... Ήμουν τυπικός "γυαλάκιας' με τη μύτη σε ένα βιβλίο πάντα ... Θα έλεγα ότι φόρεσα τακούνια πρώτη φορά όταν πήγα Πανεπιστήμιο κι ένιωσα "μεγάλη". Τώρα ξαναγυρίζω στα φλατ. Η ζωή κάνει κύκλους ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Εγώ από την άλλη δε θα συμφωνήσω. Kαι πώς θα μπορούσα άλλωστε με τόσα ζευγάρια τακούνια που έχω στη ντουλάπα μου; Συμφωνώ ότι τα flat είναι πιο άνετα, ωστόσο έχω συνηθίσει τόσο πολύ τα 8ποντα και 10ποντά μου που μια χαρά περπατώ και πετώ :) 12ποντα εννοείται πως δε γουστάρω καθόλου, αν και μου βρίσκεται ένα ζευγαράκι.
    Εντάξει, όταν βγαίνω βόλτα θα φορέσω τις μπαλαρίνες ή τα αθλητικά μου εννοείται για μεγαλύτερη άνεση.
    Ωστόσο θα συμφωνήσω μαζί σου για τα πρότυπα που δημιουργούνται στα μικρά κοριτσάκια από τις γνωστές πριγκίπισσες των παραμυθιών και τη γνωστή κούκλα που όλες έχουν. Και εμένα η Δάειρα μπαίνει συχνά-πυκνά στα τακούνια μου και προσπαθεί να ισορροπήσει στα "γυάλινα γοβάκια της Σταχτοπούτας" όπως μου λέει. Και όταν της λέω να τα βγάλει κ να φορέσει τις παντόφλες της γιατί θα τσακιστεί, με ρωτάει αν η Σταχτοπούτα φορούσε παντόφλες όταν έκανε δουλειές. Χαχαχα
    Από την άλλη όμως πιστεύω ότι κάθε κοριτσάκι έχει ως βασικό πρότυπο τη μαμά της. Δηλαδή π.χ η δική μου, ακόμη και να μη γνώριζε τη Σταχτοπούτα, ακόμη και να μην είχε Barbie, πάλι τα τακούνια μου θα φορούσε γιατί πολύ απλά βλέπει εμένα.
    Καλημέρα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ούτε εγώ έχω τακούνια!! Ή μάλλον για να μη λέω ψέματα, έχω δύο ζευγάρια μπότες με χαμηλό τακούνι, αλλά το τρελοτουριστάκι μου δεν τις έχει δει ακόμα!! Της έχουν γυαλίσει όμως οι παντόφλες μου!!! Είναι πολύ αστεία όταν προσπαθεί να τις φορέσει!

    Συμφωνώ και με σένα αλλά και με την Ασπασία! Περίεργο ε; :)

    Τρελοτουρίστρια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Γεια σου μαμά κουκουβάγια! Πολύ σωστά τα λες. Εσυ τουλάχιστον το δηλώνεις, δεν τα φοράω, εγώ απο την άλλη και δεν τα φοράω και δεν σταματάω να αγοράζω καινούργια...Και όχι και τίποτα εγώ έχω 2 αγόρια τα οποία αύριο, μεθαύριο θα χρειαστεί να έρθουν αντιμέτωποι με το πρότυπο της Σταχτοπούτας και όσο να ΄ναι τα αγόρια είναι μπουνταλάδες. Κάτι σαν τα ''Πεπουλα τα φουντούκια μου'' που έλεγε και ο Βουτσάς!

    Φιλιά πολλά,
    Σοφία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Αχ μου αρέσουν τα τακούνια πολύ. Κολακέυουν το γυναικέιο κορμί, το βάζουν και στέκεται ντελικάτα, θελκτικά. Με κουράζουν όμως πολύ στην καθημερινότητά μου πια. Τα φόρεσα πάρα πολύ επίσης σε προηγούμενες φάσεις ζωής. Αν δεν ήταν ψηλοιτάκουνα δεν ήταν για 'μενα. Τώρα με παιδί και με περιττα κιλά μόνο σαν βασανιστήριο τα βλέπω τα τακούνια και τα τακουνάκια! Χειρότερο δεν έχω από το ψηλό τακούνι. Αλλά μου λείπει ρε φιλενάδα εκείνη η ψηλή καμαρωτή φιγούρα που χτυπούσε τακουνάκια στο τσιμέντο στα πλακάκια!
    Ολα ωραία είναι αμα σου πηγαίνουν. Εμένα οι μπαλαρίνες δεν με αντιπροσωπευουν στυλιστικά, ούτε με κολακεύουν θεωρώ, αλλά τις φορώ από ανάγκη για άνεση. Για τα πρότυπα συμφωνώ πως οι γυναίκες που φορούν φλατ υποεκροσωπούνται σε προωθητικές ενέργειες πάσης φύσεως! Και ενίσταμαι μαζί σου!!! Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Αγαπάω τακούνια, έχω αρκετά τακούνια, αλλά τελευταία σπάνια θα με βρεις να τα φοράω Βέρα. Με κάτι φλατ μποτάκια βολεύομαι, το δε καλοκαίρι η σαγιονάρα πέφτει σύννεφο!!! Παρόλα αυτά εξακολουθώ να αγοράζω αραιά και που, παρά ότι τελικά μένουν μέσα στο κουτί τους...!!! Τώρα συγνώμη αυτό δεν είναι δείγμα ότι μεγαλώνουμε;; Όχι πες μου τώρα. Παλιά τα φοράγαμε, πονάγαμε και δεν τα βγάζαμε (μιλάμε για μεγάλο μαζοχισμό!!!). Όχι, όχι δεν μεγαλώνουμε. Απλά γίναμε πιο σοφές! Και πρακτικές! Σωστά;;; Πες ναι καλέ το έχω ανάγκη!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Πολυ Πολυ σωστα! Συμφωνώ απόλυτα! Και εμένα η 4χρονη κόρη μου δοκιμάζει όλα τα παπούτσια μου (μπαλαρίνες και λιγοστά χαμηλοτακουνα) και με ρωτάει: Μαμα οτάν μεγαλώσω θα μου τα χαρισεις??? Το ίδιο κανει και με οποιοδήποτε αξεσουάρ μου δει! Γενικώς ονειρεύεται οτι είναι πριγκιπισσα.! Μπορεί να παιζει με τις ξανθιες μισογυμνες κούκλες που κατα καιρους μας φέρνουν δώρο, όμως καταλαβαίνω απο τον τροπο που παρατηρεί το ντύσιμο μου οτι μάλλον θέλει να μου μοιάσει! Ωστόσο Συμφωνώ οτι η σταχτοπούτα την κανει την ζημία της!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Φιλενάδα μαζί σου με 1000!!! Αγαπώ φλατ και αθληκτικά και στη γκαρνταρόμπα μου έχω μονάχα ένα ζευγάρι τακούνια που έχουν πιάσει αράχνες!!! Μου αρέσει να βλέπω φυσικά γυναίκες να τα φορανε εφόσον οι ίδιες το θέλουν όμως και όχι γιατί το προστάζει η μόδα. Προσωπικά δεν μπορώ με τίποτα να τα περπατήσω και αισθάνομαι σαν φοράδα όταν περπατώ με τακούνια:)
    Η κοράκλα μου με πρότυπο φυσικά εμένα, είναι του αθλητικού και δεν γυρίζει καν να κοιτάξει τα 12πιοντα. Χα χα χα

    ΑπάντησηΔιαγραφή