Σελίδες

Τρίτη 21 Αυγούστου 2012

Δυο ποδαράκια στην παρέα μας!

Η Αθηνούλα μας περπάτησε! Και καμαρώνει τόσο πολύ! Από τον καναπέ στην πολυθρόνα, στο τραπεζάκι, στο τζάκι..πέρα-δώθε! Το καλύτερο της είναι στην άμμο. Εκεί, τα ποδαράκια της βουλιάζουν λίγο και τα βήματα της είναι πιο σταθερά και το ευχαριστιέται! Κι εμείς μαζί!


Έφτιαξα και περπατόπιτα. Είναι έθιμο από τη Β.Ελλάδα. Εγώ δεν είμαι από εκεί αλλά οι ταμπέλες δεν με ενδιαφέρουν, μου άρεσε, το έκανα. Έφτιαξα μια γλυκιά απλή πίτα (σαν φανουρόπιτα έμοιαζε), την έκοψα και τη μοίρασα. Αν θέλετε συνταγή να σας πω, είναι πανεύκολη κι ωραία! 
Οι αγαπημένοι μας συγγενείς ασήμωσαν την Αθηνά για να έχει σιδερένια ποδαράκια και χειροκρότησαν το περπάτημα της. Με το ασήμωμα την επόμενη μέρα αγοράσαμε μία φωτογραφική μηχανή Disney με την οποία η Αθηνά ασχολήθηκε 10 λεπτά. Τώρα θέλει να κατεβαίνει από το καρότσι και να πηγαίνουμε μαζί γύρω γύρω!

Να σας πω και κάτι άλλο. Μαζί με τη χαρά του περπατήματος της Αθηνάς ένιωσα και μια ανακούφιση. Ανακούφιση που δεν θα άκουγα πια ιστορίες για όλα τα παιδιά του κόσμου που περπατούν στους 12 μήνες ενώ το δικό μου περπάτησε στους 14. Που όταν πια κάποιος θα με ρωτάει την ηλικία της Αθηνάς, στην αμέσως επόμενη ερώτηση "αν έχει περπατήσει" θα απαντάω καταφατικά και δεν θα βάζω τον εαυτό μου σε απολογητική θέση να εξηγώ σε κάθε άγνωστο και μη γιατί νομίζω ότι το παιδί μου δεν περπατάει ακόμα..

Θα υπάρχουν πάντα παιδιά που θα περπατήσουν πριν τα δικά μας, θα μιλήσουν καθαρά πριν τα δικά μας, θα κολυμπήσουν, θα κάνουν ποδήλατο, θα γράψουν και τόσα άλλα.. Δεν έχει σημασία..
Πριν έρθουμε στο εξοχικό είχαμε πάει στον παιδίατρο μας. Μου είπε να μην ακούω και να μην συγκρίνω με άλλα παιδιά. Το κάθε παιδί είναι μοναδικό, θέλει το δικό του χρόνο και τρόπο. Και έχει δίκιο. Απλά είναι δύσκολο να μην ακούς και να μην συγκρίνεις όταν μετά από 2 μήνες παραφιλολογίας σε έχουν κάνει να θεωρείς ότι το παιδί σου καθυστερεί να κάνει κάτι ενώ τα παιδιά του γείτονα έκαναν τα πρώτα βήματα στους 10 μήνες! Θεωρίες και κουβέντες έτσι για να σου χαλούν τη διάθεση. Μπορεί εγώ να το πήρα έτσι πιο προσωπικά και ευαίσθητα..τι να πω..


Συμβουλή από μαμά κουκουβάγια: προσπαθήστε να μην κάνετε το ίδιο λάθος με μένα και επηρεαστείτε από συγκρίσεις και λόγια και στεναχωριέστε. Όλα θα τα κάνουν τα παιδάκια μας, το καθένα με τον μοναδικό του τρόπο..
Σας φιλώ και σας αφήνω..πάω να παίξω με την Αθηνούλα στο καθιστικό..έξω απ'το πάρκο!

34 σχόλια:

  1. Βερουρα μου σιδερενια τα ποδαρακια της!!!!!! μπραβο σας!!!! φιλακια πολλα!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Να χαίρεστε τη μικρή Αθηνά που έκανε τα πρώτα της χρυσά βηματάκια στον κόσμο των μεγάλων!
    Ωραία ιδέα και η περπατόπιτα. Χαρήκατε και γλυκαθήκατε διπλά!

    Σωστά τα γράφεις. Κάθε παιδί είναι και παραμένει μοναδικό και έτσι πρέπει να είναι...

    Φίλησέ μου την, σε παρακαλώ!
    Ζ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αχ,αυτά τα εξαίσια ποδαράκια!!!Τα κατάφεραν!Σημαντική στιγμή, Βέρα μου.Απόλαυσέ αυτές τις μαγικές στιγμές ,όσο πιο πολύ μπορείς..
    Φιλάκια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. σιδεροπόδαρη η Αθηνούλα !!! Πάντα να προχωράει μπροστά με σταθερά βήματα !!! Να μην δίνεις σημασία στις συγκρίσεις !! Κι εγώ τις άκουγα αλλά χωρίς να με επηρεάζουν..Το κάθε παιδί είναι διαφορετικό αλλά τέλειο !!! φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Σιδερένια να είναι η κορούλα σου!! Να αλωνίσει δρόμους και δρόμους με τα ποδαράκια της!!
    Κακώς σύγκρινες και μπήκες σε αυτή τη διαδικασία! Όπως επίσης θα είναι κακό να συγκρίνεις και με την ομιλία. Πόσο μιλάει, αν κάνει ολοκληρωμένες προτάσεις! Όπως είπε και ο γιατρός σας, το κάθε παιδί είναι μοναδικό, ξεχωριστό και παίρνει όσο χρόνο θέλει αυτό για να κάνει τα πράγματα.
    Καλό σου βράδυ και να την χαίρεσαι!!
    Φιλιά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Α, τώρα δεν θα αγχωθώ και με την ομιλία! Το πήρα το μάθημα μου!

      Διαγραφή
  6. προοδεύετε! μπράβο σας.
    πολύ καλό το περπάτημα. ειδικά το χειμώνα -που μας φαίνεται μακρινός αλλά όχι και τόσο-είναι πολύ καλύτερα να περπατάν οι άνθρωποι όλων των ηλικιών αντί να κάθονται στατικοί στα καρότσια και να τουρτουρίζουν.
    ώρα για εξερευνήσεις...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλησπέρα!Τι όμορφη ανάρτηση..και τι γλυκές φωτογραφίες!!Να την χαίρεστε,να είναι πάντα γερή και καλότυχη!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Να χαίρεστε την Αθηνούλα σας, Βέρα. Καλύτερα που άργησε να περπατήσει, λένε ότι όσο πιο μεγάλο περπατά ένα μωρό, περπατά πιο σταθερά, χωρίς πολλές πτώσεις. Εμένα ο δικός μου περπάτησε 16 μηνών, αλλά δεν τον θυμάμαι να πέφτει στα πρώτα του βήματα, ήταν πολύ προσεκτικός. Εγώ δεν είχα άγχος καθόλου για το περπάτημα, γιατί και εμείς σαν μωρά είχαμε αργήσει να περπατήσουμε. Είχα άγχος για την ομιλία, από ανυπομονησία, γιατί τελικά μίλησε στην ώρα του, αλλά είχα δει την μικρή μιας ξαδέρφης του άντρα μου (ένα μήνα μεγαλύτερη από τον δικό μου) να μιλά πιο καθαρά τότε που περίμενα και είχα αγχωθεί, αφού του μιλούσαμε κανονικά και συνέχεια . Τελικά ένα μήνα αφού είχα δει το κοριτσάκι, και αυτός άρχισε να μιλά πολύ περισσότερο και πιο καθαρά… και από τότε μιλά συνέχεια και πολύ. Από τότε που είχα ανησυχήσει άδικα, αποφάσισα και εγώ να μην συγκρίνω τα παιδάκια, το καθένα έχει τον δικό του ρυθμό ανάπτυξης, άλλα καταφέρνουν κάποια πράγματα νωρίτερα και άλλα αργούν. Το θέμα είναι να χαιρόμαστε και να απολαμβάνουμε και να ενθαρρύνουμε κάθε τους νέο κατόρθωμα.
    Φιλιά σε σένα και στην μικρή σου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όπως τα λες είναι απλά εγώ άργησα να το πάρω είδηση..
      Φιλάκια και σε σας!!!

      Διαγραφή
  9. Νομίζω ότι το εθνικο μας σπορ είναι οι συγκρίσεις!!! Η ξαδέρφη μου περπάτησε 7 μηνών και ο άντρας μου ήταν τεμπέλικο μωρό, που όταν τον σηκώναν για να περπατήσει σήκωνε κι αυτός τα πόδια του ψηλά για αγκαλιά!!!! Μπράβο στην κορούλα σας, να σας δίνει πάντα χαρές!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Το πρώτο βηματάκι προς την αυτονομία της, η χαρά της θα είναι απέραντη και η υπερηφάνεια της θα αγγίζει τον ουρανό! Από την στιγμή που τα αθώα αυτά πλασματάκια αντικρίζουν το φως της ημέρας είναι εκτεθειμένα σε ανταγωνισμούς και συγκρίσεις και είναι τόσο χαζό όλο αυτό. Σίγουρα είναι φορές που επηρεαζόμαστε αλλά πρέπει να προσπαθούμε να είμαστε αδιάφοροι και αν έχουμε και καμία αποστομωτική, τρελή απάντηση να την δίνουμε που και που (όχι δεν περπάτησε ακόμα αλλά παίζει την προπαίδεια στα δάχτυλα, όχι δεν περπατάει ακόμα αλλά όταν έχει διάθεση απαγγέλλει Καβάφη)για να καταλαβαίνουν πόσο ανόητες είναι όλο αυτές οι συγκρίσεις.
    Δώστε στα ζουμερά (και αυτόνομα πλέον) πατουσάκια της Αθηνάς ένα φιλί και από μας!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πρέπει να είμαστε πιο πνευματώδεις, έχεις δίκιο!
      Φιλάκια κι από μας στο αντράκι σας!

      Διαγραφή
  11. Να τη χαίρεστε τη μικρή σας και να την καμαρώνετε πάντα....
    θα συμφωνήσω μαζί σου σε πολλά..το κάθε παιδάκι έχει τους δικούς του ρυθμούς και αυτό είναι το μόνο σωστό..
    Εγώ είχα ακούσει και το εξής κουφό...κάποια κάποτε είπε πως το δικό της παιδί περπάτησε στους έξι μήνες(!!)..όπως καταλαβαίνεις καμμιά λογική!!!
    Φιλιά πολλά και άσε να λένε!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Καταρχάς να χαίρεστε την Αθηνούλα της και τα καινούργια της κατορθώματα!!! Η περπατόπιτα είναι must,xixi! Eλπίζω να κάνει σταθερά και σωστά βήματα στη ζωή της!!! Η δικιά μου περιπέτεια ήταν με το μπουσούλημα.... α, εμείς δεν το βάζουμε να μπουσουλήσει (μου λέγανε) γιατί θα αργήσει να περπατήσει... Βρε λες έλεγα, να κάνω πατάτα και να ταλαιπωρήσω το παιδί. Καθόλου σε πληροφορώ... όταν ήρθε η ώρα της περπάτησε και δεν επηρεάστηκε καθόλου. Ο καθένας μιλάει σύμφωνα με τις εμπειρίες του... και δεν κατακρίνω κανέναν γιατί είμαι πάντα ανοιχτή στις ιδέες των άλλων και στο διάλογο. Σίγουρα όμως υπάρχουν και ορισμένοι που απλά θέλεις να τους πνίξεις! Ασε και το άλλο... τι καταλάβαμε που περπάτησαν. Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα... ούτε καφέ μπορέσαμε να πιούμε προχθές γιατί η Μελίτα ήθελε συνέχεια να βολτάρει. Αχχχ, κάθε αρχή και δύσκολη! Πάντως έχουν μεγάλη πλάκα τα μικρά μας ανθρωπάκια. Οσο για την φωτογραφία που είστε οι τρεις σας απλά υπέροχη!! Callie by Anthomeli

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Με το καλό να κάνει μόνο μεγάλα βήματα από εδώ και πέρα στη ζωή της.

    Η μοναδικότητα του κάθε παιδιού πρέπει να προστατεύεται ως κόρη οφθαλμού. Η συγκρίσεις πρέπει να εκλείψουν από την καθημερινότητά μας για να έχουμε ένα παιδάκι ευτυχισμένο. Το λέω με όλο το θάρρος, ως μάνα 2 παιδιών που το μόνο που έχουν κοινό μεταξύ τους είναι τους ίδιους γονείς!! Και αυτό πίστεψέ με ότι είναι υπέροχο!!! Χαιρόμαστε που είναι διαφορετικές γιατί έτσι είναι μοναδικές!!

    Ωρα για κινηγητό λοιπόν με την Αθηνά, Βέρα μου!!!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Βέρα μου, μπορεί να μην έχω παιδί.
    Είμαι όμως σίγουρη πως όσο πιο έξυπνα, πιο όμορφα, πιο γρήγορα, πιο καλά να ήταν τα άλλα παιδιά...
    Εγώ το δικό μου θ' αγαπούσα πέρα από κάθε λογική ή όριο.
    Να σε δω τώρα που θα τρέχεις πίσω της!:D

    Φιλάκια:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Συγχαρητήρια για το περπάτημα και καλό κυνηγητό!! Μην ακούς τίποτα! Εμένα ο γιος μου μπουσούλησε 13 μηνών και περπάτησε 15 μηνών!! Και τώρα είναι 7 χρονών και δεν έχει καμιά σημασια πότε περπάτησε!!Φιλιά! Julie

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. αχ τι γλυκούλα που είναι η Αθηνούλα σου!!! δεν έχω ξανακούσει για την περπατόπιτα, ούτε για το ασήμωμα μόλις περπατήσουν!! αλλά αν λες ότι το κάνουν στη Β.Ελλάδα τότε το βρίσκω και λογικό! χι χι.. μη σε απασχολεί τι λέει ο καθένας, όπως λες το κάθε παιδάκι είναι μοναδικό και κάθε ένα θέλει το χρόνο του!!! κανένα δε μοιάζει με κανένα και φυσικά κανείς γονιός δεν θα ήθελε κάτι τέτοιο!! πολύ όμορφο συναίσθημα! τώρα άντε τρέχα κυνήγα τη!! χι χι.. φιλάκια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. ούτε για την περπατόπιτα έχω ακούσι ποτέ, ούτε για το ασήμωμα!! αν ποτέ θελήσει ο Θεός να κάνω παιδάκια, θα τα εφαρμόσω..

    Αυτό που λες με τα παιδάκια, ότι καθένα είναι μοναδικό, είναι καιη μονη σκέψη που πρέπει να κυριαρχεί στο μυαλό σου!!!!

    να χαίρεσαι την πριγκιπέσα σου.. να είσαστε όλοι καλά!!!

    φιλιά από την καυτή και για σήμερα πάτρα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Βέρα μου να τα χαρείτε τα πρώτα βηματάκια της Αθηνούλας σας και να 'ναι πάντα τα βήματά της στη ζωή σταθερά! Δεν ήξερα κι εγώ καθόλου για την περπατόπιτα και μου φαίνεται πολύ όμορφη ιδέα! Πραγματικά καλά θα κάνεις να μη συγκρίνεις το παιδάκι σου με άλλα ακόμα και με τα αδερφάκια της αν έρθουν αργότερα. Κάθε παιδάκι είναι μοναδικό και θέλει το χρόνο του σε όλα τα πράγματα και όλ' αυτά είναι δικές μας χαζομάρες που προσπαθούμε να καταλάβουμε αν δείχνουν κάτι... Φιλί μεγάλο και στις δυο σας και... καλό κυνηγητό τώρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Μπράάάβο!!! Σιδεροπόδαρη η μικρή σας και τυχερή να είναι! Να είναι γερή και να περπατήσει όπου ονειρευτεί... σε κάθε πάτημα της να σκορπά χαρά και γέλιο...! Εύχομαι να σας δούμε και να της κρατήσουμε το χεράκι για να πάμε βόλτα... αν είστε ακόμη εδώ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Yayyyyyyy!!! Mπράβο στο κοριτσάκι σου Βέρα! Καλέ τι βλακείες είναι αυτές, πόσο εκνευρίζομαι όταν βάζουν όλα τα παιδάκια σε ενα τσουβάλι. Πάντως και ο δικός μου 14 μηνών περπάτησε. Γενικά όμως δεν το πίεσα το παιδι καθόλου. Κάθε παιδάκι είναι ένα μοναδικό υπέροχο ανθρωπάκι που θα κάνει τα πράγματα όπως και όποτε θέλει με τον δικό του τρόπο. φιλιά πολλά, καλό Σκ και καλές βολτίτσες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. ΒΕΡΑ ΜΟΥ ΠΕΡΝΑΣ ΠΟΛΥ ΣΠΟΥΔΑΙΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΤΟΥς ΓΟΝΕΙς ΜΕ ΑΥΤΗΝ ΣΟΥ ΤΗΝ ΑΝΑΡΤΗΣΗ!!!!.ΜΠΡΑΒΟ ΣΟΥ!!!!! ...ΣΕ ΛΙΓΟ ΔΕΝ ΘΑ ΤΗΝ ΜΑΖΕΥΕΤΕΕΕΕΕΕΕ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Αχ εκπληκτική η ανάρτηση σου.Το κάθε παιδί είναι μοναδικό....μου θύμισες και την Κατερινούλα μου πριν 1 1/2 χρόνο που περπάτησε.Να το χαίρεσαι το παιδάκι σου και να είναι καλότυχο στη ζωή του!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Με το καλό τα πρώτα σας βηματάκια!

    Για την περπατόπιτα δεν το ήξερα, αλλά μου φαίνεται τέλεια ιδέα. Άλλωστε, όλα όσα κάνουν τα παιδιά μας τα πρώτα χρόνια της ζωής τους είναι τόσο μεγάλοι άθλοι, που αξίζουν και με το παραπάνω να το γιορτάζουμε!

    Όσο για τη "σύγκριση" είναι νομίζω "αρρώστια". Αυτός που θα συγκρίνει το παιδί του, θα συγκρίνει και το σπίτι του και το αυτοκίνητό του και τα κιλά του και όλα του... Αλίμονο αν ζούσαμε τη ζωή μας με γνώμονα τις κριτικές των άλλων. Προχωράμε παρακάτω. Άλλωστε, η Αθηνά σας έδωσε το μάθημα, λέγοντάς σας με τον τρόπο της "Keep walking"!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Although I have to translate everything to the internet but I love your blog.
    new member <3
    xoxo

    ΑπάντησηΔιαγραφή