Σελίδες

Σάββατο 3 Μαρτίου 2012

Ο Παιδίατρος!

Κάνοντας παιδί έρχεσαι σε επαφή με μια κατηγορία γιατρών που δεν είχες συναναστραφεί πριν: τους παιδίατρους. Τα περισσότερα ζευγάρια διαλέγουν κάποιον που υπάρχει ήδη στην οικογένεια ή συμβουλεύονται φίλους. Κάποιοι ρωτούν το γυναικολόγο τους ή περιμένουν να τους προτείνει κάποιον το μαιευτήριο. Ο παιδίατρος είναι ο γιατρός που βλέπουμε πιο συχνά από κάθε άλλον..κάθε μήνα περίπου (τουλάχιστον στις αρχές). Οπότε πρέπει να είναι κάποιος που αισθανόμαστε καλά να του εμπιστευτούμε την υγεία του παιδιού μας!
Μιλώντας με φίλους για το θέμα ανακάλυψα ότι αρκετοί έχουν αλλάξει γιατρό στην πορεία. Δεν ήταν απόλυτα ευχαριστημένοι με την επιλογή τους και αποφάσισαν να αλλάξουν. 
Με τι κριτήρια όμως διαλέγουμε γιατρό και πότε είμαστε ικανοποιημένοι? Ρώτησα, ρώτησα..και έφτιαξα μια λίστα από πολλές διαφορετικές απόψεις!
Κριτήρια επιλογής παιδιάτρου:
  •  Αν το ιατρείο του είναι στην περιοχή που μένουμε. Είναι λογικό να μην θέλει κάποιος να οδηγεί 1 ώρα για να πάει στο γιατρό.
  • Αν σηκώνει το κινητό αργά το βράδυ και τα Σαββατοκύριακα. Το πιστεύετε ότι υπάρχουν γιατροί που δεν σηκώνουν το τηλέφωνο ώρες εκτός ιατρείου?
  • Αν είναι υπομονετικός και έχει όρεξη να μας εξηγήσει τις χαζές απορίες μας. Ειδικά στο πρώτο παιδάκι δεν ξέρεις τίποτα και θέλεις κάποιον να σε ακούσει και να καταλάβει το άγχος της άγνοιας σου.
  • Αν έχει θετική στάση απέναντι στο θηλασμό. Δεν θα ήθελα με τίποτα ένα παιδίατρο που θα μου σύστηνε συνέχεια γάλα σκόνη όταν εγώ κάνω προσωπικό αγώνα με το θηλασμό. Όσες μαμάδες θηλάζουν θέλουν υποστήριξη και ενημερωμένο γιατρό στα θέματα θηλασμού.
  • Κατά πόσο δίνει εύκολα φάρμακα στο παιδί. Αν το φαρμακείο του σπιτιού γεμίσει με παιδικά φάρμακα που χρησιμοποιούνται με ασήμαντες αφορμές κάτι δεν πάει καλά. Κάποιοι δίνουν φάρμακα προληπτικά!
  • Να αφιερώνει χρόνο στην εξέταση. Όσο γεμάτο κι αν είναι το ιατρείο του δεν με ενδιαφέρει. Θέλω να πάω το παιδί και να μας δώσει σημασία, αν είναι βιαστικός και θέλει να τελειώνει..μάλλον δεν είναι και πολύ καλός.
  • Να μην περιμένουμε στο ιατρείο για 1-1,5 ώρα! Συμβαίνει και αυτό. Πας με το 3 μηνών μωρό σου με ραντεβού ανάμεσα στους θηλασμούς και πρέπει να κάτσεις στην αίθουσα αναμονής μαζί με άρρωστα νήπια. Δεν νομίζω..να ξαναπάω!
  • Να τα πάει καλά με το παιδί. Εντάξει, μπορεί το ζουζούνι σας να μην συμπαθεί το γιατρό..αλλά τουλάχιστον δεν θέλετε να δείτε το γιατρό να προσπαθεί να είναι γλυκός και υπομονετικός όταν το εξετάζει?
  • Να είναι έμπειρος και να τον εμπιστευόμαστε. Να βλέπουμε ότι όταν αρρωσταίνει το μικρό μας μπορεί να καταλάβει τι έχει και είναι σίγουρος για τη θεραπεία. Δεν είναι ωραίο να σε βάζει ο γιατρός να κάνεις εξετάσεις ξανά και ξανά επειδή δεν είναι ακόμα σίγουρος (εκτός αν συντρέχει σοβαρός λόγος).
  • Να είναι μέσα στα οικονομικά μας όρια. Δεν μπορούμε να κάνουμε έκπτωση στο γιατρό του παιδιού. Είδα όμως αρκετούς γονείς να αλλάζουν γιατρό δυστυχώς επειδή ήταν ακριβός.
  • Αν είναι γυναίκα να μην την πέφτει στον άντρα σου. Το άκουσα και αυτό και δεν το περίμενα! Αν είναι δυνατόν τώρα να έχεις τέτοιο άγχος πριν πας στον παιδίατρο..τι να πω!

Αυτά μου είπανε πάνω-κάτω και συμφωνώ να σας πω την αλήθεια. Απλά σκέφτομαι πόσο δύσκολο θα είναι για κάποιους να αλλάξουν γιατρό και να ψάχνουν για καινούριο. Δεν είναι και εύκολο να προτείνεις γιατρό σε κάποιον. Μπορεί αυτός που νομίζεις εσύ για καταπληκτικό επιστήμονα να τον επισκεφτεί η φίλη σου και να σου πει τα χειρότερα μετά. Και δυστυχώς ο καλός γιατρός φαίνεται στα άσχημα..όταν αρρωστήσει το μικρό μας. Γιατί στις κανονικές επισκέψεις και τα εμβόλια όλοι καλοί είναι..Εμείς ευτυχώς μέχρι στιγμής είμαστε ικανοποιημένοι. 
Εσείς, συμφωνείτε με τα κριτήρια επιλογής?

11 σχόλια:

  1. Κι εμείς κάπως έτσι διαλέξαμε παιδίατρο...Είναι 10 λέπτα με τα πόδια, σήκωνει πάντα το τηλέφωνο, μας έχει εξετάσει αρκετές φορές χωρίς ραντεβού για επειγουσες περιπτωσεις (χωρίς λεφτά), και είναι πολύ καλή με το παιδί...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Όταν γέννησα την Ειρήνη και μέσα σε 40 μέρες αλλάξαμε τρεις παιδίατρους! Ο ένας γιατρός μάλιστα με τον τρόπο που άλλαζε τα γάλατα της είχε πειράξει το έντερο. Στο παιδίατρο το οποίο καταλήξαμε έχει όλα τα παραπάνω που γράφεις και επιπλέον ανάλογα την ηλικία του παιδιού άλλες ώρες βάζει παιδιά για εμβόλια και άλλες ώρες τα παιδιά που είναι αρρωστα για να μην συναντιούνται. Για μας ακόμη ένα κριτήριο επιλογής ήταν να είναι στο Παίδων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ευτυχώς εμείς έχουμε βρει πολύ καλό παιδίατρο απο τη στιγμή που γεννήθηκε η κόρη μας δεν έχουμε αλλάξει εδώ και 3,5 χρόνια. Απαντά πάντα στο τηλέφωνο, προσέχει πολύ και συνεχώς κάνουμε ολόκληρη συζήτηση για αναπτυξιακά κ.α θέματα.Έχει τύχει να έχουμε το παιδί άρρωστο με υψηλό πυρετό και δε μας άφησε να πάμε στο ιατρείο αλλά ήρθε αυτός στο σπίτι.Μας τηλεφωνούσε επι 2 μέρες και ρωτούσε για τη κατάσταση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δοξα το Θεο..τον παιδιατρο τον εχω απο τοτε που γεννηθηκαν τα παιδια μου..και τωρα που ειναι μεγαλα εκει τα παω..παντως ειναι πολυ σημαντικο..ο γιατρος να μην βλεπει την τσεπη σου..αλλα την υγεια.. που θα ανακαλυψει μεσον εμας..οταν υπαρξει προβλημα..να σαι καλα..ομορφο σ.β..σε φιλω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. πάντα δύσκολη η επιλογή ενός καλού γιατρού.
    πόσο μάλλον για τα βλαστάρια!
    νομίζω, σημαντικό είναι επίσης να συνεννοείται με τους γονείς και να μη βαριέται να τους εξηγεί πράματα που για ένα γιατρό είναι αυτονόητα αλλά για το ζευγάρι άγνωστα.
    καλό ΣΚ!!
    φιλάκια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Δε μπορώ παρα να συμφωνήσω με όλα τα παραπάνω κριτήρια. Η δικιά μας γιατρός ,την οποία έχουμε από όταν γεννηθηκε η μεγαλη μου κοντα 11 χρόνια τωρα, ανταποκρίνεται σε όλα εκτός από ένα, την απίστευτη αναμονη που έχει στο ιατρείο,ακόμα κι όταν πας με ραντεβού! Εχουμε πολύ καλή σχέση και την εμπιστευομαστε απόλυτα ,αλλά αυτό το πράγμα δεν αντεχεται... Προσπαθω να το παραβλέπω,γιατί κατα τα άλλα είναι εξαιρετική, αλλά δεν ξέρω για πόσο,αφού όσο περνα ο καιρός η κατασταση χειροτερεύει. Δε θα είμαι τρελη αν αλλάξω γιατρο γι'αυτό το λόγο ,έτσι; Υπολογίστε ότι θέλουμε και περισσότερο από μιση ωρα για να φτασουμε στην Τρίπολη και να πάμε στο γιατρό, αφού το χωριό μας δε διαθέτει παιδίατρο, κι αλλη τόση για να γυρίσουμε πίσω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πολύ σωστά τα λες! Και είναι σημαντικό γιατί πολλές φορές τα παιδιά δένονται με τους παιδίατρους τους. Εγώ για παράδειγμα μέχρι πρόπερσι πήγαινα στην παιδίατρο μου.. και είμαι 18!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Στα θετικά του δικού μας παιδιάτρου θα έβαζα το ότι τον βρίσκω πάντα (ακόμα και στο τριήμερο της Κ.Δευτέρας που τον χρειάστηκα φέτος) και δεν χρεώνει την επίσκεψη πολύ ακριβά σε σχέση με άλλους που ξέρω από φίλους μας. Το μόνο αρνητικό που βρίσκω είναι πως δεν έρχεται επίσκεψη στο σπίτι για εξέταση του παιδιού, το οποίο κάποιες φορές είναι πρόβλημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ξύνεις πληγές τώρα! Ξέρεις πόσους γιατρούς άλλαξα; Νομίζω 6! Πριν γεννήσω λέω θα κάνω μια έρευνα για τους παιδιάτρους και η μαμά μου με κορόιδεψε! Ξεκίνησα από αυτόν της κλινικής αλλά ήταν μακριούτσικα. Μετά πάω σε μια άλλη που πληρώναμε τα 30άρια για κάθε επανεξέταση της ίδια αρρώστιας! Η επόμενη ήταν του ταμείου αλλά μετά από λίγο καιρό διέκοψε την σύμβαση. Δοκίμασα άλλες 2 του ταμείου αλλά ήταν φρικτές! Τελευταία ήταν αυτή που έχουμε τώρα. Δεν είναι του ταμείου αλλά είναι πολύ καλή, την εμπιστεύομαι (πολύ σημαντικό), έχει ωραίο ιατρείο για τα παιδιά, τα μικρά την αγαπάνε, απαντάει στα τηλ. το Σ/Κ. Το μόνο που δεν έρχεται σπίτι! Ε μην τα θέλουμε όλα δικά μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ο παιδίατρος είναι θέμα επικοινωνίας και εμπιστοσύνης. επέλεξα τη δική μας πρώτον γιατί είναι καλή γιατρός, δεν φορτώνει τα μικρά φάρμακα, απαντά τα τηλέφωνα και είναι κουλ. πυρετός είναι για παράδειγμα θα τους περάσει δεν θα δώσει αντιβίωση. όταν της είπα ότι η μεγάλη μου δεν τρώει το φαί της η απάντηση ήταν ας φάει παγωτό...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Θυμάμαι τι διάβασμα και ιντερνετικό ψάξιμο είχα κάνει πριν καταλήξουμε σε παιδίατρο... συμφωνώ απόλυτα με τα κριτήρια που παραθέτεις και αυτά ακριβώς λάβαμε υπόψη μας προτού επιλέξουμε! Προς το παρόν είμαστε πολύ ευχαριστημένοι με την παιδίατρό μας... είναι συμπαθέστατη και προσιτή, δείχνει να ενδιαφέρεται πραγματικά για τη μικρούλα, αφιερώνει χρόνο είτε στο ιατρείο είτε τηλεφωνικά και νιώθουμε άνετα μαζί της... όλα καλά για την ώρα λοιπόν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή