Σελίδες

Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2013

Οικονομία τώρα!

Σίγουρα ψάχνετε κι εσείς τρόπους για να κάνετε οικονομία και ενίοτε σπαζοκεφαλιάζετε πάνω από τους λογαριασμούς.. εγώ το κάνω συνήθως πάνω από το λογαριασμό της ΔΕΗ!
Σκέφτηκα λοιπόν να γράψω κάποιες συμβουλές οικονομίας μπας και τις ακολουθήσω κι εγώ! 
Τι μπορούμε να κάνουμε λοιπόν:
  1. Σύγκριση τιμών. Παλιότερα βλέπαμε κάτι που μας άρεσε και τρέχαμε να το αγοράσουμε με το φόβο ότι θα τελειώσει! Τώρα θα πρέπει να κάνουμε σύγκριση τιμών. Και πραγματικά θα βγούμε κερδισμένοι. Ειδικά αν πρόκειται για κάποια μεγάλη αγορά ψάξτε το, μην ενθουσιαστείτε αμέσως και κοιτάξτε και αλλού.
  2. Προτιμάτε τις οικονομικές συσκευασίες. Πραγματικά συμφέρουν κι ας ανεβάζουν το λογαριασμό. Χρονικά θα σας κρατήσουν περισσότερο. Κάντε το με τις πάνες, τα απορρυπαντικά ακόμα και με τα τρόφιμα.
  3. Μαγειρέψτε! Η συνήθεια που είχαμε να παραγγέλνουμε φαγητό από έξω έχει μειωθεί κατά πολύ. Μπορούμε και παραπάνω: ας πούμε ότι έχουμε καλέσει φίλους στο σπίτι. Αντί να παραγγείλουμε burger/σουβλάκια, με λίγο κόπο μπορούμε να φτιάξουμε εμείς πίτσα, μια μπόμπα ή ακόμα και τυροπιτάκια. Εξάλλου θα έρθουν για να δουν εμάς όχι να φάνε..
  4. Κόψτε ένα μηνιαίο έξοδο. Αυτό μπορεί να είναι το γυμναστήριο που έχετε βάλει στην κάρτα σας και δεν πηγαίνετε ποτέ ή η συνδρομητική τηλεόραση. Επίσης συνδυάστε τις υπηρεσίες. Αν έχετε άλλο λογαριασμό για τηλέφωνο, άλλο για ίντερνετ και άλλο για τηλεόραση μπορείτε να τα βάλετε όλα σε ένα και να κερδίσετε αρκετά.
  5. Δανειστείτε. Είστε νέα μαμά και χρειάζεστε θήλαστρο; Ζητήστε από τη φίλη/ξαδέρφη σας, θα χαρεί να σας δώσει το δικό της για όσο το χρειάζεστε!
  6. Εκμεταλλευτείτε τις εκπτώσεις. Ψωνίστε έξυπνα. Είναι Ιανουάριος αλλά έχετε βρει σε 60% μπλουζάκια από αυτά που δεν ξεκολλάνε από πάνω σας το καλοκαίρι. Σκεφτείτε το, συμφέρει να τα αγοράσετε σε 5 μήνες στην αρχική τιμή τους; Αγοράστε κλασικά κομμάτια: εσώρουχα, πυζάμες, πετσέτες, είδη σπιτιού. Δεν έχουν μόδα και συμφέρει να τα αγοράσετε τώρα αν τα έχετε ανάγκη.
  7. Κάντε ταμείο. Υπολογίστε τις ανάγκες και τις υποχρεώσεις σας. Αρχίστε να γράφετε σε ένα τετραδιάκι τι ξοδεύετε και πού. Θα εκπλαγείτε με το πόσα λεφτά σας φεύγουν σε καφέδες, ταξί, ποτά, fast food και τόσα άλλα. 
  8. Να έχετε στόχο. Αυτό το κάνω πάντα. Ας πούμε ότι θέλετε να κάνετε μια αγορά ή να πάτε μια εκδρομή. Αρχίστε να αποταμιεύετε με αυτό το στόχο. Έτσι θα μπορέσετε να τον πραγματοποιήσετε. Μην περιμένετε ότι κάποιο μήνα θα σας περισσέψουν ξαφνικά 400 ευρώ. Προγραμματίστε το.
  9. Ξοδεύετε λιγότερο. Ναι, ακούγεται απλό και είναι. Μένει να το κάνουμε.



Αυτά σκέφτηκα προς το παρόν. Ότι άλλο κάνετε εσείς και πετυχαίνει, παρακαλώ να μας το γράψετε μήπως και καταφέρουμε να κάνουμε οικονομία!

24 σχόλια:

  1. εμείς πάντως πηγαίνουμε στους φίλους μας για το φαγητό! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. όλα τα εφαρμόζω...!! Ξέρεις όμως τι συμβαίνει?? Όση οικονομία και να κάνουμε...πάντα έρχεται ένας φουσκωμένος λογαριασμός...ένα χαράτσι...κάτι έξτρα που θα μας πάρει κ αυτά που μας απέμειναν! Εκεί δυστυχώς δεν μπορούμε να κάνουμε οικονομία!! Κρίμα...πως μας κατάντησαν έτσι!??!?!?!?!?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. πολύ όμορφα!!! ευχαριστούμε πολύ!!! φιλάκια!!! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αυτό με τον στόχο είναι πολύ καλό! Θυμάμαι μια χρονιά ρίχναμε σε έναν κουμπαρά ό,τι ψιλά είχαμε στο πορτοφόλι ή στην τσέπη μας με αποτέλεσμα μετά από ένα χρόνο που σπάσαμε τον κουμπαρά, ήταν εκπληκτικό που το ποσό ήταν ότι ακριβώς χρειαζόμαστε για τις διακοπές μας... Επίσης, κάτι άλλο που έχουμε εφαρμόσει τη τελευταία διετίά είναι να υπολογίσουμε τα ετήσια πάγια έξοδα, να τα διαιρέσουμε με το 12 (12 μήνες ) και να βάζουμε στην άκρη κάθε μήνα αυτό το ποσό... Τα έξοδα αυτά περιέλαμβαναν τα πάντα: Ασφάλειες Ι.Χ. - ΔΕΗ - ΟΤΕ - Μέσο όρο λογαριασμών κινητής τηλεφωνίας - Νερό - Πετρέλαιο κλπ. Οπότε ήταν εύκολο όταν ερχόταν η ώρα των πληρωμών να βρεθούν εύκολα αυτά τα χρήματα! Βέβαια στους τότε υπολογισμούς, δεν είχαμε σκεφτεί ότι θα είχαμε κι ένα ΄΄χαράτσι΄΄ και δεν ξέρω εγώ τι άλλο.... ουφ! Πάντως η αλήθεια είναι ό,τι βοηθάει.... Σε φιλώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ειδικα στα 7, 8 και 9 προσυπογραφω κι εγω :) Καλη επιτυχια στην οικονομια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Βρε εσύ καλά, κάνεις κ' μοιράζεσαι τις προτάσεις σου μαζί μας, αλλά εγώ θα συμφωνήσω 100% με το σχόλιο της Κωνσταντίνας!!!
    ;-)
    Καλό... κουράγιο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Kι εγώ προσπαθώ πολύ να κάνω οικονομία!
    Ποτέ δεν τα κατάφερνα τόσο όσο τώρα.
    Δεν αγοράζω περιττά και τρώμε μόνο 1 φορά έξω τη βδομάδα!
    Νομίζω ότι τους τελευταίους 3 μήνες μάθαμε να κάνουμε οικονομία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. πραγματι μαμα κουκουβαγια μου σοφη..........ολα οσα "μας ξεφευγουν" ειναι τα ψιλα........5-10.......γιατι τα χοντρα τα εξοδα τα ξερουμε εξ αρχης....τα παιρνουμε κ τα δινουμε απ τη αρχη κ μετα ποτε δεν υπολογιζουμε τα πολυ μικρα ποσα......βεβαια μη φτανουμε στα ακρα κ μας γινεται ο βιος αβιωτος........πολυ καλη επενδυση ειναι μια ραπτομηχανη......το τι εχω κανει απ το καλοκαιρι που την πηρα δεν λεγεται....κ ολα διορθωσεις....που να μαθω να ραβω........πειραματιζομαι...παρτε μια φθηνη θα με θυμηθητε....φιλακια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Τέλειες οι συμβουλές σου!!
    Εγώ αυτό που κάνω είναι να γλυτώνω ένα 2ευρο την ημέρα για φαγητό από το κυλικείο του νοσοκομείου, φτιάχνοντας ένα ωραιότατο κέικ στο σπίτι και παίρνοντάς κομμάτια κάθε μέρα μαζί μου! Άρα εξοικονομώ 10 ευρό την εβδομάδα! Καθόλου αμελητέο ποσό, δεν νομίζεις; Οικονομία όπου μπορούμε!!!
    Καλό βράδυ Βέρα, φιλιά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ευαίσθητο θέμα άνοιξες Βέρα.. Πονεμένο θα έλεγα..
    Κι εγώ κάνω αρκετά από αυτά που λες... Το μόνο που δεν κατάφερα να κάνω είναι να καταγράφω κάθε μέρα το παραμικρό έξοδο.. στην αρχή ξεκινούσα δυναμικά και τα σημείωνα, μετά βαριόμουν! Χώρια που πάθαινα σοκ με το πόσα λεφτά έφευγαν σε χαζομάρες (βλ. δύο ψωμιά την ημέρα, γιατί ο Δημήτρης ήθελε ανάλατο ψωμί κι εγώ ζυμωτό, με αποτέλεσμα να περισσεύει συνεχώς και να πετιέται, Βέβαια αυτό γινόταν πριν δυο χρόνια, τώρα έσφιξαν τα λουριά....)
    Όσο για το μαγείρεμα που είπες, εγώ αυτό που κάνω εδώ και λίγο καιρό είναι να αποθηκεύω όσο φαϊ περισσεύει κάθε μέρα σε ταπεράκια.. Ετσι μία με δυο μέρες της εβδομάδας τρώμε περισσεύματα και κερδίζω διπλά 1.οικονομία 2. δε χρειάζεται να ξαναμαγειρέψω, χαχα!
    Τα περισσότερα χρήματα όμως μου φεύγουν στο σούπερ μάρκετ... Δεν υποφέρεται η κατάσταση... Τα απαραίτητα να πάρεις μόνο, έχεις ξεπαραδιαστεί!
    Κι επίσης, δεν είναι που με πειράζει το να ζω λίγο πιο λιτά και με οικονομία, είναι αυτή η μιζέρια που έχει πει αναγκαστικά στη ζωή όλων μας που με στεναχωρεί...
    Anyway, always look on the bright side of life...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. πολυ καλες οι συμβουλες σου!προσπαθω να ακολουθω τα περισσοτερα...αλλα δυστυχως ακομα κ μειωνοντας καποια περιττα εξοδα παλι καποιος νεος φορος,μια νεα αυξηση θα παρει οτι αποταμιευσαμε...γκρρρ περιμενουμε κι αλλες συμβουλες..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Πολύ χρήσιμες συμβουλές! Το μόνο που έχω να προσθέσω είναι ότι πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί με τις "προσφορές". Καμιά φορά δεν είναι τόσο συμφέρουσες όσο θέλουν να δείχνουν...
    Καλημέρα και πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Καλημέρα Βέρα! Καλά έκανες και τα σκέφτηκες όλα αυτά και τα κατέγραψες! Μάλλον πρέπει να εκτυπώσω τη σημερινή σου ανάρτηση και να την κορνιζάρω! Να την βλέπω κάθε μέρα!

    Προσπαθώ και εγώ να κάνω οικονομία, αλλά δεν τα καταφέρνω πάντα. Το θέμα είναι να μην κάνω όταν θα αναγκαστώ, αλλά να φροντίσω να μην αναγκαστώ.

    Σχετικά με το 7, έχεις απόλυτο δίκιο. Στο τέλος του χρόνου που κάνω υπολογισμό των εξόδων της χρονιάς (βάσει των αποδείξεων που έχω - γύρευε και πόσα άλλα είναι χωρίς αποδείξεις), μου ανεβαίνει η πίεση όταν συνειδητοποιώ ότι ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΑ χρήματα φεύγουν σε βλακείες. Μικρά ποσά που όμως αθροιστικά δημιουργούν εξωφρενικά μεγάλο ποσό. Πράγματα που δεν κοστίζουν πολύ και λες "έλα μωρέ, τι έγινε" και μετά σου αδειάζουν τις τσέπες.

    Φιλάκια

    P.S. Για τη συνάντηση (που και πότε) θα μας ενημερώσεις με e-mail φαντάζομαι, έτσι δεν είναι; Φαντάζομαι δε θα το ανακοινώσεις στο blog σου. Μη το πάρουν χαμπάρι και μας σαμποτάρουν (έχουν γίνει της μόδας οι βομβιστικές επιθέσεις αλλά και οι φάρσες τώρα τελευταία). Χαχαχα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Στο προηγούμενο σχόλιο μου να συμπληρώσω ότι γέλασα με την υποσιτισμένη σου κουκουβάγια που επέλεξες σήμερα για ντεκόρ. Δεν ξέρω αν το έκανες επίτηδες ή έτυχε, πάντως είναι η πιο ντελικάτη από όλες τις προηγούμενες στρουμπουλούλες. Αυτή άρχισε ήδη να κάνει οικονομία. Χαχαχα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Γειά σου Βέρα!Τα έχω υπολογίσει όλα τόσο πολύ που ξέρω να σου πω και με δεκαδικά τις τιμές στο μάρκετ(η ανάγκη με έκανε freak Βέρα μου!).Να σου πω όμως κάτι? Εδώ και λίγο καιρό μπούχτησα τόσο που συνηδειτοποίησα ότι πιο πολύ αγχωνόμουν με τα τεφτέρια εξόδων και τους υπολογισμούς. Πάνω κάτω ξέρω πόσα έχω και πόσα με παίρνει να ξοδέψω και ευτυχώς όλα είναι under control!Σε φιλώ και περιμένω να τα πούμε και από κοντά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Μια χαρα τα λες Βερα.Να γραψεις πως πρεπει να ανακυκλωνουμε οτι διορθωνεται.Κανει καλο και στο περιβαλλον και στην τσεπη μας.Γιατι οι μαμαδες και οι γιαγιαδες μας οτι χαλουσε το πετουσαν ή το πηγαινανε στον μαστορα και το μπαλωνανε?Φιλια Αναστασια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. εγω πλεον,φτιαχνω ψωμι στον αρτοπαρασκευαστη και μαγειρευω σε πετρογκαζ.ψωμι οχι καθε μερα οπως παλια,και το αλλο στις κοτες!οταν τελειωσει το ενα φτιαχνουμε αλλο,συνηθως καθε 2-3 μερες,αναλογα το φαγητο.εβαλα κι ενα πετρογκαζ στο μπαλκονι μου,μαγειρευω σχεδον τα παντα σε χυτρα,κατι γλιτωνω κι απο κει.
    σε κουμπαρα εγω βαζω αυτα που εδινα για το ψωμι,καθε μηνα ειναι 30επι0,90=27 ευρωπουλα!τα οποια τα κανω ο,τι αλλο θελω,και πιστεψτε εχω κανει πολλα!
    επισης,οταν εχει προσφορες,παιρνω παντα περισσοτερα,και αποθηκευω,ειτε αυτο ειναι σαμπουαν,απορρυπαντικο,η ακομα τροφιμα και κρεατα.οσες δεν εχετε καταψυκτη,τολμηστε το!η καλυτερη επενδυση!
    Κατερινα Κομοτηνη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Πόσο σωστά όσα λες Βεράκι! Ειδικά το τελευταίο. Μπορούμε να το κάνουμε και ας μας φαίνεται δύσκολο! Το έχω κάνει και το λέω εκ πείρας. Ξοδεύουμε(ξοδεύαμε για την ακρίβεια) καθημερινά χρήματα σε πολλά άχρηστα ή περιττά πράγματα και έπρεπε να έρθει η κρίση να μας σκουντήσει για να το καταλάβουμε. Δανείζομαι και δανείζω ρούχα/καρότσια/κλπ των παιδιών. Κάνω οικονομία στο ρεύμα κλείνοντας τις ηλεκτρικές συσκευές, μαγειρεύοντας και βάζοντας πλυντήρια τις ώρες του νυχτερινού. Κάνω σύγκριση τιμών, μειώνω τα έξοδα εκεί που μπορώ (σούπερ μάρκετ, ρούχα/παπούτσια, περιοδικά, έξοδοι, κλπ). Αυτό που δεν μπορώ να κάνω και σχεδόν ποτέ δεν έχω εφαρμόσει, είναι να ψωνίζω στις εκπτώσεις! Επειδή είμαι ανυπόμονη, όταν θέλω κάτι, το παίρνω (εφόσον μπορώ) τη στιγμή που το θέλω:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Πολύ καλές συμβουλές!!Αυτά θα έπρεπε ανέκαθεν να τα κάναμε αλλά δεν πειράζει!Αν δεν πάθουμε δεν θα μάθουμε!
    Πέρα από αυτά που ανέφερες,με τον αρραβωνιαστικό μου έχουμε βρει άλλο τρόπο εξοικονόμησης χρημάτων αλλά και πηγής εισοδήματος! Αγοράζουμε στην χονδρική τα καθημερινά μας προϊόντα (οδοντόκρεμες,σαμπουάν,αρώματα κλπ)που έχουν τις σοβαρότερες πιστοποιήσεις και όχι από το εμπόριο που δεν ξέρεις που παράγονται και δεν εξοικονομείς χρήματα! Καλό απόγευμα φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Αααχ Βέρα μου, αυτό που με στεναχωρεί πολύ, είναι ότι πέρα από εμάς, που έχουμε την ευλογία να έρχεται εισόδημα στο σπίτι μας κάθε μήνα, υπάρχουν και κάποιοι άλλοι ανάμεσά μας, που περνάνε πραγματικά δύσκολα. Αυτό εμένα με τρώει, ειδικά όταν σκεφτώ ότι υπάρχουν και παιδιά σε αυτές τις οικογένειες.
    Εγώ θα προτείνω και κάτι άλλο. Ας ανταλλάξουμε ένα έξοδο που θα κάναμε για εμάς, με μια επίσκεψη σε ένα χώρο του δήμου μας, όπου φροντίζουν για αυτούς τους συνανθρώπους μας. Στο δικό μου δήμο, μπορεί καθένας, να πηγαίνει όποτε θέλει μια σακουλίτσα με τρόφιμα, ρούχα κλπ.
    Το ξέρω ότι είμαι εκτός θέματος, αλλά εκεί πήγε το μυαλό μου.
    Πάντως οι προτάσεις σου, είναι πολύ καλές, και νομίζω όλοι κάνουμε πια οικονομία, άρα είναι πολύ χρήσιμες.
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Αυτή η ΔΕΗ προκαλεί σε όλους πονοκέφαλο. Είδατε όμως που κάτι μάθαμε τελικά απ' ολη αυτήν την κρίση. Εμείς βάζουμε τα κέρματα σε έναν κουμπαρά. Ξέρετε πόσα μαζεύονται;Φιλάκια πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Αγαπητή Μακ Κουκουβάγια,
    δε μας είπατε, είστε μέσα από τη Σκωτία ή από τα περίχωρα;;;
    χιχιχι!
    Πλάκα πλάκα, έκανα τικ σε όλα σου τα σημεία.
    Τι στο καλό, έπρεπε να ήμασταν ζάπλουτοι!
    φιλιά,
    Τα 3 Μακ Μυρμηγκάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή