Σελίδες

Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2014

Αμπούλες φυσιολογικού ορού vs εκδρομή στο βουνό!

Έχω ακούσει αυτή την ιστορία χίλιες φορές. Τότε, το χειμώνα του 1984, και εγώ (μικρό παιδί τότε) και ο αδερφός μου μετά από 5ήμερο κρύωμα ήμασταν ακόμη συναχωμένοι. Η μαμά μου έβαζε κατσαρόλες με βραστό νερό στα δωμάτιά μας το βράδυ, μας έκανε ζεστά μπάνια, γενικά έκανε ότι μπορούσε, αλλά το συνάχι επέμενε. Πήρε λοιπόν τον παιδίατρο μας τηλέφωνο και του είπε πως είχε κανονίσει εκδρομή στα χιόνια και τον ρώτησε αν ήταν καλή ιδέα να μας πάρει μαζί, επειδή είχαμε συνάχι. Εκείνος απάντησε "Και βέβαια να τους πάρεις! Θα δεις, θα συνέλθουν!" Η ιστορία λέει ότι πήγαμε κανονικά εκδρομή στο βουνό και εγώ μαζί με τον αδερφό μου ντυμένοι σαν κρεμμυδάκια παίξαμε στα χιόνια και ξεμπούκωσαν οι μύτες, σταμάτησε η καταρροή, αναπνεύσαμε καθαρό αέρα και ω, ναι... συνήλθαμε!

Και σκέφτομαι τώρα πως όταν ρωτούσα στις αρχές τον παιδίατρο της Αθηνάς τι να κάνω με το συνάχι που την ταλαιπωρούσε μου έλεγε "Ορό, να της βάζεις ορό, θα καθαρίσει η μύτη της και θα αναπνέει!" Και έτσι γινόταν όταν ήταν μωράκι, έτσι γίνεται και τώρα που είναι παιδάκι.

Κάπου εδώ έρχεται, λοιπόν, η σύγκριση του βουνού με τις αμπούλες! 
  • Λέω εγώ τώρα... Επειδή μένω στην πόλη και το πιο κοντινό βουνό (με χιόνια) είναι 2 ώρες από εδώ, μήπως είναι λίιιγο πιο κοντά το φαρμακείο για να πάρω αμπούλες σε περίπτωση που δεν έχω ήδη στο σπίτι;
  • Για τη βενζίνη δεν το συζητάμε... Αν πάω με τα πόδια στο φαρμακείο θα κάψω και το πρωινό κουλούρι (το μισό... το ξέρω!)
  • Είναι και το κόστος. Πόσο κοστίζει ένα κουτί με αμπούλες, πόσο κοστίζει ένα δωμάτιο σε χειμερινό θέρετρο; Και ας έχουν ρίξει και οι ξενοδόχοι τις τιμές (τουλάχιστον έτσι λένε).
  • Μετά είναι ο καθαρός αέρας του βουνού... Εκεί όντως νιώθεις πως μπορείς να αναπνεύσεις βαθιά! Ενώ στο σπίτι μας στην πόλη και με τα 100 τζάκια αναμμένα στο τετράγωνο... το βουνό προηγείται σε ποιότητα οξυγόνου! 
  • Και το παιχνίδι στα χιόνια... Δεν συγκρίνεται! Πριν λίγο καιρό που σκεφτόμασταν να κανονίσουμε εκδρομή το μόνο που ονειρεύομουν ήταν χιονάνθρωποι και χιονοπόλεμος!
  • Είναι και το μέγεθος. Μια αμπούλα με φυσιολογικό ορό χωράει και στην τσάντα μου! Όπου κι αν πάμε μπορώ να έχω 3-4 μαζί μου για να δώσω και σε άλλο παιδί αν χρειάζεται!
  • Αυτό δηλαδή που μπορώ να δώσω 1-2 αμπούλες στη φίλη μου όταν είμαστε έξω δεν μπορώ να το κάνω με την εκδρομή. Εδώ λέμε πως θα κανονίσουμε να πάμε εμείς. Όχι να κεράσω και διανυκτέρευση :-)


Αυτά μπορώ να σκεφτώ και να πω το εξής: το να χρησιμοποιήσω αμπούλα με φυσιολογικό ορό 2-3 μέρες για να βοηθήσω το παιδί να αναπνεύσει είναι πρακτικό, αποτελεσματικό και εύκολο, πολύ εύκολο. Το να πάω εκδρομή οικογενειακή στο βουνό δεν είναι πρακτικό και εύκολο, είναι όμως πιο ωραίο για όλους μας.
Οπότε καταλήγουμε! Χρησιμοποιούμε τον ορό και προσπαθούμε να κανονίσουμε και εκδρομή στο βουνό! Και καλύτερα, ας μην είναι το Σαββατοκύριακο που θα είναι τα παιδιά συναχωμένα!
Στο σπίτι μας χρησιμοποιούμε τις αμπούλες της Clinofar. Αυτές ήταν οι πρώτες που είχα αγοράσει πριν ακόμα πάω στο μαιευτήριο. Είδα ότι είναι εύκολες στη χρήση και αποτελεσματικές και από τότε δεν τις έχω αλλάξει. Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για τις αμπούλες αλλά και για το ρινικό αποφρακτήρα επισκεφτείτε τη σελίδα εδώ.

Και μην ξεχάσω. Αν τελικά πάτε αυτή την εκδρομή στο βουνό, πάρτε μαζί σας και λίγες αμπούλες φυσιολογικού ορού Clinofar! Δεν ξέρετε πότε θα τις χρειαστείτε :-) 

post signature

22 σχόλια:

  1. Όπως και να έχει πάντως.. μια βόλτα στο βουνό είτε με χιόνια είτε χωρίς, πάντα κάνει καλό! Και στην υγεία και στην ψυχολογία. Οι αποδράσεις μακριά από το θόρυβο της πόλης σε ανανεώνουν και σε αναζωογονούν. Όσο για το συνάχι, και εμείς με φυσιολογικό ορό τον αντιμετωπίζουμε. Την καλημέρα μου και καλή εβδομάδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εννοείται κάνει καλό! Μακάρι να μπορούσαμε να πηγαίνουμε πιο συχνά!
      Ε.. και για το συναχάκι έχουμε τους ορούς μας :-)

      Διαγραφή
  2. Νομίζω οτι τελικά χρειαζόμαστε και αμπούλες και εκδρομούλα.Είναι απαραίτητα και τα δύο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ρε συ Βέρα γέλασα πολύ με τις συγκρίσεις σου! Αλλά τελικά το αποτέλεσμα είναι ένα: Πάντα μαζί μας αμπούλες είτε για το σπίτι είτε για την εκδρομή! χαχα! Άσε που μπορεί να χτυπήσουμε και να καθαρίσουμε και την πληγή! Αυτό που το βάζεις;
    Kathy by anthomeli

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σωστά.. γιατί και από χτυπήματα δεν πάμε πίσω εμείς με τα ζωηρά παιδιά!

      Διαγραφή
  4. Βρε Βέρα, με μπέρδεψες! Δηλαδή εμείς που η μύτη μας δεν είναι βουλωμένη, να μην πάμε εκδρομή;;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαχαχαχα! Αφού το είπα καλέ! Καλύτερα να πάτε εκδρομή όταν ΔΕΝ είναι συναχωμένα τα παιδιά :-)

      Διαγραφή
  5. πολύ αμπούλα έπεσε τελέυταια στη γειτονιά ρε κορίτσια.. χαχαχα!! Όλοι συναχωμένοι είμαστε...!! Εγώ πάντως παίρνω το σπρέυ της Clinofar..Τέλειο!! Για το Νικόλα το παιδικό για μένα με τον ευκάλυπτο..Σωθήκαμε.. φιλιά και περστικα μας..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και για σένα με ευκάλυπτο;;; Πάω να δω, δεν το ήξερα!
      Η αλήθεια είναι πως παρα-συναχωθήκαμε φέτος.. άντε να φύγει ο νοτιάς, να ανοίξει κι ο καιρός και να συνέλθουμε!

      Διαγραφή
  6. Πακετάρω μια βαλίτσα clinofar και φεύγω για εκδρομή!! Δεν θα πάρω τίποτα άλλο. Μόνο clinofar:)
    Μια χαρά τα λες Βεράκι. Να είμαστε καλά να κανονίζουμε μικρές αποδρασούλες που ειναι τονωτικές σαν τις μικρές αμπούλες:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλά Δήμητρα.. σκἐφτηκα κάτι που δεν μπορώ να το γράψω..χαχαχαχαχα!
      Αλλά όπως τα λες είναι! Και αμπούλες.. και τόνωση και εκτόνωση!

      Διαγραφή
  7. Ακόμα και στα... συγκριτικά σου είσαι σκέτη απόλαυση!!!
    Νομίζω πως... ψηφίζω και τα δύο!!!
    Και βουνό και θάλασσα! (Ε, αμπούλες εννοώ!)
    ;-)
    ΣΜΟΥΤΣ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αχ αυτό το συνάχι, η καταρροή και ο φυσιολογικός ορός.
    Δεν ξέρω βρε Βέρα! Με τόσους ορούς που έχουμε χαλάσει ήδη, άνετα βγαίνει οικονομικά η εκδρομούλα στο βουνό :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ε, τότε δεν μένει παρά να την βάλετε στο πρόγραμμα αυτή την εκδρομή :-)

      Διαγραφή
  9. Βέρα μου, το ξέρεις ψηφίζω και αμπούλες και εκδρομή στο βουνό. Τις πρώτες τις έχουμε φάει με το κουτάλι...και πραγματικά κάνουν δουλειά (έχουμε και ένα ιστορικό εμείς..)την εκδρομή ακόμα την ονειρευόμαστε!! Δεν βαριέσαι. Για την εκδρομή ήταν το ''δε βαριέσαι'' Κρατώ τις αμπούλες που είναι και πιο οικονομικές!
    Φιλάκια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τελικά απ' ότι βλέπω κάνουμε όλοι μας σοβαρή κατανάλωση αμπουλών! Και η εκδρομή θα έρθει :-)

      Διαγραφή
  10. Εγώ πάντως ψηφίζω αμπούλες... το βούνό μου έφερε ωτίτιδα. Α, καλό ε; Οπότε για να γλιτώσουμε την ωτίτιδα λόγω του υψόμετρου... σίγουρα φυσιολογικό ορό! Μιλάω εκ πείρας!!! Φιλάκια Βεράκι μου! Κάλη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. εγώ ψηφίζω βουνό!!!!!!! η φύση είναι το καλύτερο γιατρικό σε όλα!!! :) φιλάκια πολλά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. και εγώ δεν θα μπορούσα παρά να ψηφίσω βουνό και μαμά φύση... γιατρεύει τα πάντα... όσο για τις αμπουλίτσες ένα έχω να σας πω.... ότι μετά από ατελείωτα κουτιά και αρκετές πληγές στις μύτες τον παιδιών μου κατέληξα στην απλή λύση της φιάλης φυσιολογικού ορού από το φαρμακείο και με πια απλή 10ml σύριγγα (εννοείται ότι πετάμε την σιδερένια μύτη) κάνω ατελείωτες πλύσεις σε όρθια στάση , οικονομικά, χωρίς πόνο και κλάμα σε σημείο που πια και τα ίδια μου τα παιδιά μου το ζητάνε αν νιώσουν βουλωμένη μύτη....

    ΑπάντησηΔιαγραφή