Σελίδες

Σάββατο 28 Ιουλίου 2012

Μμμ, έχουμε ψαράκι!

Δεν θυμάμαι αν σας το έχω ξαναπεί αλλά ένα από τα χόμπυ του μπαμπά Νίκου τα τελευταία χρόνια είναι το ψάρεμα. Κι εγώ βέβαια πάω μαζί του για παρέα. Έχω και το καλάμι μου και αν πιάσω...με ακούει όλο το χωριό! Έτσι λοιπόν τρώμε συχνά ψάρι στο σπίτι ειδικά τώρα το καλοκαίρι. Είμαστε από τους ανθρώπους που αν υπάρχει ψάρι δεν το χαραμίζουμε για τίποτα.
Όσο αφορά τη διατροφή της Αθηνάς το είχα ένα άγχος. Θα της αρέσει άραγε ή όχι; Ευτυχώς μέχρι στιγμής έχει φάει σκορπίνα και ροφό και το'χει αδειάσει το πιάτο της! Ελπίζω να της αρέσουν και στο μέλλον για να την έχουμε παρέα στο ψάρεμα και μετά στο τραπέζι. Γιατί δεν υπάρχει καλύτερο από το να τρως τα ψάρια που εσύ έχεις ψαρέψει!
Τα ψάρια είναι εξαιρετική τροφή για τα παιδιά καθώς το λίπος που περιέχουν  αποτελείται από «καλά» λιπαρά οξέα και ιδιαίτερα από ω3 λιπαρά. Επίσης τα ψάρια είναι πολύ καλές πηγές βιταμινών και μετάλλων, ιδιαίτερα της βιταμίνης Α, της βιταμίνης D, του ασβεστίου και του φωσφόρου. Όλα αυτά συμβάλλουν στην υγιή ανάπτυξη των οστών και της όρασης. Επίσης βοηθούν στην πρόληψη πολλών χρόνιων ασθενειών αλλά και καρδιοαγγειακών παθήσεων. Από θρεπτικής άποψης, είναι μια τροφή χαμηλή σε θερμίδες και πλούσια σε πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας.
Έψαξα πάλι λοιπόν και βρήκα κάποιες ιδέες και κολπάκια για σας που τα παιδάκια σας αντιστέκονται μόλις δουν ψαράκι στο πιάτο!
  • Να καθαρίζετε πολύ καλά τα ψάρια από τα κόκαλα. Ακόμα και ένα μικρό κόκαλο που κατά λάθος παρέμεινε πάνω στο ψάρι, μπορεί να κάνει το παιδί να μην θέλει να το φάει. Και είναι και επικίνδυνο αν το καταπιεί.
  • Κρατήστε το ψάρι ζουμερό και όχι στεγνό.  Είναι πιο ελκυστικό και πιο νόστιμο για τα παιδιά.
  • Μια καλομαγειρεμένη ψαρόσουπα με πολλά λαχανικά μπορεί να απογειώσει την γεύση του ψαριού. Για παράδειγμα το καρότο και το κρεμμύδι πάνε τέλεια με το κοκκινόψαρο ή το μπακαλιάρο.
  • Εναλλακτική επιλογή είναι οι κροκέτες και τα φιλέτα ψαριού. Μπορείτε να παρασκευάσετε μόνοι σας τις κρόκετες ψαριού. Αν τις τηγανίσετε το φαγητό θα γίνει κάπως πιο "βαρύ" ενώ το ψήσιμο στο γκριλ προσδίδει στο ψάρι μια γευστική κρούστα και τα παιδιά θα το συμπαθήσουν πιο πολύ.
  • Επίσης μπορείτε να το συνοδέψετε με κάποια σάλτσα. Λίγη σπιτική μαγιονέζα ή λίγο μαϊντανό και ελαιόλαδο στο μπλέντερ, συχνά αρκούν να μεταμορφώσουν ένα «άχαρο» ψάρι σε ένα γευστικό πιάτο.
Αυτά βρήκα! Ελπίζω να βοηθήσουν γιατί πραγματικά κάνουν τόσο καλό τα ψαράκια, είναι κρίμα να λείπουν από τη διατροφή των παιδιών μας!

Αν δεν έχετε πάρει μέρος στην κλήρωση να πάρετε! Πατήστε εδώ!

7 σχόλια:

  1. Να έρθω και γω να ψαρέψω μαζί σας; lol
    Είσαι τυχερή που της αρέσει της Αθηνάς!
    Εγώ μεγάλωσα με πατάτες τηγανιτές μόνο...κι αυτές με το ζόρι.
    Δεν έτρωγα τίποτα!

    Φιλάκια πολλά Βέρα μου:))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μου αρέσει τόσο το ψάρεμα! Οταν βρεθώ σε νησί τη βγάζω στο μόλο με τις πετονιές μου και τον ελβετικό σουγιά να βγάζω πεταλίδες και να δολώνω! Όλη μέρα σαν να με αφήσει εκεί η καλύτερή μου!
    Καλοφάγωτες οι ψαριές!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλώς σε βρήκα! Το ψάρεμα μου αρέσει και μένα πολύ....νιώθω να με ηρεμεί αφάνταστα. Το σωστό καθάρισμα από τα κόκκαλα όπως είπες πιστεύω παίζει τον σημαντικότερο ρόλο. Εγω στα 7 μου είχα καταπιεί κόκκαλο και έφαγα πάλι ψαρι στα 20 μου,όταν μανούλα πια έπρεπε να μαγειρεύω για το παιδί..Καλό βράδυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. και ΄μεις τα τρώμε τα ψάρια..κι ο Αντώνης τρελαίνεται να ψαρεύει..ο Νικόλας πάλι... είπαμε είναι ολιγόφαγος..Δοκιμάζει πάντως..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. δεν ψαρεύουμε αλλά ευτυχώς τρώμε όλοι ψάρια!
    καλές ψαριές!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Δυστυχώς εμένα ο δικός μου δεν μπορεί ούτε την μυρωδιά. Θα δοκιμάσω και αυτό που λες για το ψάρι σε μορφή κροκέτας μήπως το δει με άλλο μάτι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Βέρα μου είναι πάρα πολύ καλό που η Αθηνούλα δεν λέει όχι στο ψαράκι!
    Είναι τόσα πολλά τα οφέλη του, που θα ήταν πραγματικά κρίμα να μην της άρεσε!
    Η δικιά μας ζορίστηκε λίγο στην αρχή, αλλά από ένα σημείο και μετά το τρώει με πολύ μεγάλη ευχαρίστηση!
    Φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή