Σελίδες

Σάββατο 14 Ιουλίου 2012

Σπιτικά αντικουνουπικά!

Το συζητούσαμε σήμερα το πρωί στην παραλία με την οικογενειακή μας φίλη κυρία Πέγκυ! Σκέφτηκα, γιατί όχι; Ωραία και καλά όλα τα έτοιμα προϊόντα αλλά σαν τα σπιτικά κανένα! Έψαξα λοιπόν και βρήκα 2-3 ιδέες για σπιτικά αντικουνουπικά.

Καταρχήν, οι υπέροχες μυρωδάτες γλαστρούλες μας βοηθάνε στο να διώξουν τα κουνούπια! Ο βασιλικός είναι το καλύτερο και γνωστότερο αντικουνουπικό. Επίσης το δενδρολίβανο, το φασκόμηλο, ο δυόσμος, το λεμονόχορτο, η λεβάντα και το γεράνι. Φυτέψτε τα και τοποθετήστε τα κοντά σε πόρτες και παράθυρα. Δεν έχετε δει στα νησιά και στις εξοχές που μπροστά από κάθε παράθυρο έχουν ένα αρωματικό γλαστράκι, συνήθως βασιλικό; Δεν είναι μόνο για την κουζίνα και την ομορφιά!

Μπορούμε να προμηθευτούμε και τα αντίστοιχα αιθέρια έλαια των παραπάνω και να φτιάξουμε το εξής σπιτικό ραντιστικό: Διαλύουμε το έλαιο της επιλογής μας  σε νερό (μπορούμε να ρίξουμε και λίγο οινόπνευμα μέσα) και ψεκάζουμε τους τοίχους και τα φυτά μέσα και έξω από το σπίτι κάθε 2 βδομάδες. Είναι φυτικό, ακίνδυνο και αποτελεσματικό.

Όσο αφορά τα αιθέρια έλαια, ένα πολύ καλό απωθητικό είναι η λεβάντα. Οι ευαίσθητες και πάντα εκτεθειμένες περιοχές είναι τα αυτιά, τα γόνατα, οι αστράγαλοι και οι αγκώνες. Μπορούμε να αλείψουμε στο δέρμα μας λίγο λάδι λεβάντας. Λένε ότι όλα τα έντομα και ιδιαίτερα τα κουνούπια απεχθάνονται το άρωμά της. Εγώ το λατρεύω! Δεν είμαι βέβαια κουνούπι..χεχε..









Κάποιες από τις μυρωδιές που επίσης απωθούν τα κουνούπια είναι του σκόρδου, του ξιδιού και του λεμονιού. Μπορείτε να αφήσετε κομένες φέτες λεμονιού σε ένα πιατάκι μέσα στο δωμάτιο να "μαζέψει" τα κουνουπάκια και να τα απομακρύνει από σας.

Για πείτε κι εσείς κανένα σπιτικό κολπάκι γιατί τελευταία μας έχουν κατασπαράξει τα βρωμοκούνουπα. Ειδικά τα παιδάκια μας..πουά έχουν γίνει!


24 σχόλια:

  1. Ωραίες ιδέες! Κι εμένα μου αρέσει πολύ το άρωμα της λεβάντας. Κρίμα που δεν αρέσει καθόλου στον καλό μου. Τώρα που το σκέφτομαι, λες εκείνος να είναι κουνούπι??
    {Fan, όπως λέμε sofan!}

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Για μέσα ένα είναι το κόλπο..σίτες παντού!
    Εδώ και χρόνια ξέχασα τι σημαίνει κουνούπι στο σπίτι..
    Έξω, όπως είπες μπόλικοι βασιλικοί...και να τους κουνάς πότε πότε να μοσχομυρίζει ο τόπος και να φεύγουν αυτά!
    Τώρα για μακρύτερα από το σπίτι τα κατάλληλα ρολ ον, σπρέυ κ.λ.π....υπάρχουν και φυτικά που είναι ακίνδυνα για τα παιδιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το λεμονόχορτο μυρίζει τέλεια!!!!!!! Είναι ένα απο τα πολλά είδη σιτρονέλλας και αν τρίψεις λίγο με τα δάκτυλα σου τα φύλλα του...μυρίζει σαν αντικουνουπική αλοιφή!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι, μυρίζει καταπληκτικά! Και είναι και φανταστικό σε κάποια φαγητά!

      Διαγραφή
  4. Ασε και με έχουν πετσοκόψει εδώ στη Χίο! Και να φανταστείς έχω όλα αυτά τα φυτά, αλλά σε λάθος θέση...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ώρα λοιπόν να μετακομίσεις τα γλαστράκια σου να σωθείς!

      Διαγραφή
  5. Το κολπάκι πιάνει! Φέτος που φυτέψαμε όλα αυτά τα βοτάνια έχουν ελαττωθεί κατά πολύ τα κουνούπια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Θα δοκιμασω και γω τα βοτανα.Αλλωστε ο βασιλικος ειναι πολυ ομορφος και μυριζει καταπληκτικα.Φιλακια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φύτεψε βασιλικό να έχεις και για τα φαγητά. Εγώ μέχρι στην ντοματοσαλάτα βάζω κι είναι τέλειος!

      Διαγραφή
  7. Ótimas dicas, tenho vasinhos com manjericão, alecrim e hortelão... vou começar a colocá-los de vez em quando dentro de casa.

    ¸❤✿•.¸
    ♥ Bom domingo! Boa semana!
    ♡ Beijinhos.
    Brasil

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Όντως τα βότανα κάνουν δουλειά. Φυτέψαμε φέτος λεβάντες και φαίνεται ότι κάνουν δουλειά. Να φανταστείτε κάποια στιγμή είδα τον γάτο μου να τρίβεται πάνω στη λεβάντα και τότε σιγουρεύτηκα ότι κάνουν δουλειά ( τα ζώα ξέρουν καλύτερα)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ωραίες λύσεις, μυρωδάτες και σπιτικές!
    Θυμάμαι τον παππουλίνο μου που πασαλειβόταν με ξύδι και δεν τον πλησίαζε κουνούπι! Φυσικά ούτε και εμείς!
    Φιλιά πολλά Βέρα μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ε, ναι..το ξίδι μυρίζει λιγουλάκι..χεχε!
      Ενώ ο βασιλικός, η λεβάντα, ο δυόσμος!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  10. όλα τα μυρωδικά του κήπου να μου βάλεις, σκόρδα, ξίδια, χημικά...πάλι με ρημάζουνε τα καταραμένα!! και ειδικά φέτος δε ξέρω τι γίνεται...γιατί δεν είναι τα αμέτρητα τσιμπίματα μέρα- νύχτα, είναι και το πρήξιμο κ ο πόνος που συνοδεύουν τη φαγούρα...με τι είναι μολυσμένα πια??
    ααααχ...πάω να πασαλειφτώ με fenistil μπας κ ηρεμήσω λιγάκι..χαχα...
    πολλά φιλάκια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπορούμε όμως οι υπόλοιποι να χρησιμοποιήσουμε εσένα για αντικουνουπικό..χιχι..σίγουρα η παρέα σου θα σε λατρεύει!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  11. Πολύ ωραίες οι προτάσεις σου!...για τον βασιλικό το ήξερα...για το λεμόνι φέτος το έμαθα,στίβω 3-4 σταγόνες λεμόνι και αλείφομαι...καλύτερα λίγο ξυνή,παρά τσιμπημένη...πάντως έκανε δουλειά...
    Καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. για το λεμόνι δεν το ήξερα!! θα το κάνω, μυρίζει και ωραία! κι εγώ το βασιλικό και το δεντρολίβανο ξέρω κυρίως... άλλα μπααα... φιλάκια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Μια επισήμανση για το αιθεριο ελαιο μονο, την οποία κι εγω αλλού την εχω βρει, δεν εχω δει καποια μελετη. Δεν πρεπει να αλειφουμε το αιθεριο ελαιο απευθειας πανω στο δερμα μας, πρεπει να μεσολαβει καποιο αλλο στοιχειο, πχ οταν μπαινει στην κεραλοιφη μεσολαβει το κερι μελισσας κοκ.

    Χαρά

    ΑπάντησηΔιαγραφή