Σελίδες

Παρασκευή 6 Απριλίου 2012

Βάφτιση και άλλα!

Μέσα Μαΐου θα γίνει η βάφτιση της Αθηνάς. Είχα κλείσει την ημερομηνία τηλεφωνικά και όλα καλά. Έπρεπε λοιπόν να πάω στην εκκλησία να δώσω τα χαρτιά. Με υποδέχτηκε ένας παπάς νεότατος, μπορεί και κάτω από 30 χρονών (πάντα με μπερδεύουν τα μούσια..). Υπέγραψα κάτι χαρτιά και πριν φύγω μου έδωσε 3 φυλλάδια με τίτλο " Το μυστήριο της βάπτισης". 
Πριν τα παρατηρήσω σκέφτηκα ότι θα λέει για το μυστήριο, το συμβολισμό του κ.τ.λ. Μετά είδα ότι μόνο το ένα φυλλάδιο ήταν έτσι. Τα άλλα δύο έλεγαν "οδηγίες" προς τον ανάδοχο και προς τους γονείς. Σκέφτηκα (πάλι..) ότι θα λένε για τις διαδικασίες, τι ώρα πρέπει να πάμε, τι γίνεται στο μυστήριο, το "Πιστεύω" για τη νονά και τέτοια..Τελικά είχε οδηγίες, παρατηρήσεις και συμβουλές για όλα τα θέματα γύρω από τη βάφτιση. Ξεκίνησα να διαβάζω..έλεγε για τα προσκλητήρια και για τις μπομπονιέρες ότι πρέπει να είναι χριστιανικές και στο κλίμα της βάπτισης. Τα μαρτυρικά να είναι σταυρουδάκια ή εικονίτσα της Παναγίας και τίποτε άλλο. Απαγορεύεται ο στολισμός μέσα και έξω από την εκκλησία. Το ρούχο του παιδιού να είναι μόνο λευκό. Η νονά και η μητέρα να μην φορούν παντελόνι. Και διάφορα άλλα περιοριστικά μέτρα. 
Καταλαβαίνω ως ένα σημείο ότι η εκκλησία θέλει να δώσει κάποιες συμβουλές για να αποφύγει τις υπερβολές..ούτε εμένα μου αρέσουν οι εκκλησίες που είναι στολισμένες με εκατοντάδες μπαλόνια και τεράστια Μίκυ Μάους. Και σίγουρα δεν ξέρουν αν αυτό που θα κάνει ο καθένας είναι καλόγουστο ή όχι. Αλλά αυτά τα φυλλάδια..κάπως μου κάτσανε..

Τι οδηγίες για προσκλητήρια δηλαδή? Θα πάω το προσκλητήριο να το εγκρίνει ο παπάς? Και αν δεν του αρέσουν οι μπομπονιέρες και δεν είναι χριστιανικές, τι θα κάνει? Και αν το φόρεμα της μικρής που έχω διαλέξει είναι κίτρινο με ροζ, τι θα γίνει? Δεν μου αρέσουν οι περιορισμοί..ειδικά οι γραπτοί. Άλλο είναι να μου συζητήσει ο παπάς για το στολισμό και άλλο είναι να μου το παίξει απρόσωπος και να μου δώσει φυλλάδια να μελετήσω και οδηγίες να ακολουθήσω. Ευτυχώς δηλαδή που δεν είχε πρόβλημα με το όνομα! Και τι άλλο έμαθα? Ότι αν βάλω λέει παντελόνι..θα μου δώσουν μια φούστα σαν αυτές που δίνουν στα μοναστήρια να φοράω κατά τη διάρκεια του μυστηρίου! Και θα είμαι στις φωτογραφίες φορώντας αυτό! 
Με βρήκαν και απροετοίμαστη αυτά τα φυλλάδια..το έχω πει σε όσους μιλάω! Κατανοώ ως ένα σημείο..
Σημείωση: κανένα από τα 3 φυλλάδια ΔΕΝ έγραφε ότι το μυστήριο της βάφτισης θα γίνει από την Εκκλησία και δεν υποχρεούται κανείς να πληρώσει..ότι είναι καθήκον της Εκκλησίας να παραχωρήσει το χώρο για να βαφτιστεί το παιδί και ΑΝ θέλει κάποιος να συμβάλλει έχει καλώς..Εκτός αν δεν ζητήσουν λεφτά από τη νονά! Θα σας πω..αλλά δεν νομίζω.. 
Σας τα είπα και ξεθύμανα!

37 σχόλια:

  1. Ελεος με τους αχαρακτήριστους!! Έλεος πια!
    Επειδή είμαι κι εγώ σε αυτή τη φάση (τέλος Μαίου βαφτίζουμε την Κλειώ) αν μου το έκαναν εμένα θα έφευγα όπως είμαι. Είναι δυνατόν εν έτη 2012 να γίνονται τέτοια πράγματα? Τι σκοταδισμός, τι μεσαίωνας είναι αυτός? Τι χριστιανικές μπομπονιέρες και προσκλητήρια? Τι χαζομάρες είναι αυτές?
    Επρεπε να τον είχα στην βάφτηση της Νεφέλης που το φόρεμά της είχε μεγάλα μαύρα καρώ με λίγο άσπρο και έναν τεράστιο κόκκινο φιόγκο!! Να του πετιόντουσαν τα μάτια έξω !!!
    Τι να πω?? Και φυσικά θα σου ζητήσουν χρήματα! Το συζητάς??? "Χριστιανικά" χρήματα φυσικά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εννοείται δεν θα ζητήσω γνώμη για προσκλητήρια/μπομπονιέρες!
      Μα και φυλλάδιο δεν το περίμενα!

      Διαγραφή
    2. Εμένα μου έδωσε φυλλάδιο και για τον φωτογράφο!!! Να μην κάνει, λέει, την εκκλησία ποδοσφαιρικό γήπεδο! Να έχει λίγα φώτα και λίγες κάμερες! Ακουσον, άκουσον!!! Callie by Anthomeli

      Διαγραφή
  2. Δε πάμε καλά...εγώ λέω πάντα όχι στις υπερβολές και αυτά είναι πολύ μεγάλες...καλό σαββατοκύριακο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εμείς βαφτίζουμε το Νικόλα στις 21 του μήνα. Όχι στολισμός είναι ο περιορισμός μας μόνο ευτυχώς..Εντάξει δεν θα έκανα τίποτα φαντασμαγορικό...Τώρα θα κάνω μόνο το τραπέζι με τις μπομπονιέρες..Ααα και 100 ευρώ είναι η ταρίφα...Τι να πεις..Τους αφήνουμε γι αυτό έμαθαν έτσι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εννοείται εμείς φταίμε..όπως και για τα περισσότερα που συμβαίνουν..

      Διαγραφή
    2. Εμείς που πήραμε στην Μητρόπολη της περιοχής μας μας είπαν ότι δεν υποχρεούμαστε να δώσουμε τίποτα κι ότι αν μας το ζητήσουμε μπορούμε να κάνουμε καταγγελεία. Τι θα γίνει; Τίποτα ίσως αλλά τουλάχιστον έχεις μία απόδειξη ότι είναι μεγάλα λαμόγια! Callie by Anthomeli.

      Διαγραφή
  4. Βέρα, πάλι καλά που κατανοείς ως ένα σημείο.
    εγώ που είμαι πολύ μεγαλύτερη σου, δεν κατανοώ καθόλου και δεν δέχομαι τις ιδιοτροπίες του κάθε παπά, που νομίζει ότι τα ρούχα κάνουν τον παπά. Γιά τον στολισμό της εκκλησίας άντε και έχει δίκιο, το έχουμε παραχ....με τα μπαλόνια, τις κορδέλες, κλπ αλλά τι θα φοράμε στο μυστήριο, έ αυτο δεν καταπίνεται με τίποτα.
    Και τι προκλητικό και αντιχριανικό έχει το ροζ η το γαλάζιο σε ένα παιδάκι??
    πίσω μου σε έχω.........
    εγω να δείς τί έκανα σε ένα παπά όταν πήγα να βγάλω πιστοποιητικό αγαμίας για τον γιο μου που θα έκανε γάμο στο εξωτέρικό. Ηθελε σώνει και καλά να ερθει το παιδί απο το εξωτερικό για να το πάρει αυτοπροσώπως.
    υπομονή αυτά συμβαίνουν με τους μικρόμυαλους που έχουν μια μικρή εξουσία και νομίζουν ότι μπορούν να κάνουν ότι θέλουν.
    καληνύχτα και φιλάκια στην Αθηνούλα σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Άστα! Χρειάζεται γερά νεύρα! Οι ταρίφες απίστευτες έτσι; Κανονική μπίζνα οι γάμοι και οι βαφτίσεις για τις εκκλησίες. Άντε μην αρχίσω πάλι.
    Τέλος πάντων, μην χαλάσουμε και το όμορφο γεγονός! Εσύ κοίτα να κάνεις με χαρά όλες τις ετοιμασίες σου και άστους αυτούς να βράζουν.
    Χαχαχα γελάω με τη Χρυσαυγή και την κατανοώ απόλυτα.
    Κορίτσι μου ευχαριστώ για τις ευχές σου είπα; Αν ναι στο ξαναλέω δεν πειράζει ε;
    Φιλιά και καλό ΣΚ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γειά σου ρε Λίτσα!
      Γελάς ε??? Με τα χάλια μας ως κοινωνία πρέπει να γελάμε. Όλα τα είχαμε η φούστα πανω απ΄ το παντελόνι μας έλειπε... Τι να πω? Οι άνθρωποι εξακολουθούν να ζουν στην κοσμάρα τους.Δεν βλέπουν ότι γίνεται κοσμογονία στην Ελλάδα... το χριστιανικό προσκλητήριο τους μάρανε... Αντί να ανοίξει τις πόρτες της η Εκκλησία σε όλους τους αστέγους, στους ανθρώπους που έχουν ανάγκη, σε αυτούς που πεινάνε, που δεν έχουν να ταϊσουν το παιδί τους στην Ελλάδα του 2012.

      Για την ιστορία το φόρεμα της Νεφέλης το μαύρο έκανε θραύση!! Συζητήθηκε πολύ και άρεσε ακόμα ποιο πολύ!!! Επρεπε να τον είχα τον κύριο αυτόν στα βαφτήσια τότε... να δούμε πόσο απίδια πιάνει ο σάκος!
      Φιλιά πολλά!

      Διαγραφή
    2. Μα δεν είναι τόοοσο βλακείες όλα αυτά?
      Άσε σου λέω διάβασα το φυλλάδιο και έμεινα με ανοιχτό το στόμα!

      Διαγραφή
  6. Μήπως να κάνετε τη βάφτιση σε άλλη εκκλησία; Τι φούστες και βλακείες; Εγώ στη βάφτιση της κόρης μου παντελόνι φόραγα (και ο άντρας μου είναι παπάς!!) Julie

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δυστυχώς το φυλλάδιο αντιπροσωπεύει την Αρχιεπισκοπή Πειραιώς όχι μόνο τη συγκεκριμένη εκκλησία. Πρέπει δηλαδή να ψάξω σε άλλη περιοχή!

      Διαγραφή
    2. Ε, δεν πάνε καλά όλοι ομαδικώς στην Πειραιώς!!! Julie

      Διαγραφή
  7. Ναι Βέρα εγώ θα πήγαινα σε άλλη περιοχή!!!!! Όσο περίεργο και αν ακούγεται, δεν θα τους έκανα το χατίρι να χορέψω με τον ρυθμό τους!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Και να πληρώσω και από πάνω. Γιατί την ταρίφα την έχουν ξεκομμένη..... 100 ευρώ πλήρωσε ο άντρας μου πριν από 3 χρόνια για να βαπτίσει ένα αγοράκι!!!!!!
    Στη βάπτιση της μικρής μου ο μόνος περιορισμός ήταν όχι μπαλόνια μέσα στην εκκλησία, μόνο την κολυμβήθρα στολίσαμε με λουλούδια. Και από έξω δεν τον ενδιέφερε τον παππά τι θα κάναμε και είναι και νεότατος, άσχετα αν εμείς δεν στολίσαμε για άλλους λόγους.
    Φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. εγω τα βαφτισα τα παιδια μου και μου συνεβησαν περιπου τα ιδια...ωρες ωρες σε κανουν να σκεφτεις μηπως κανουν καλα οσοι δεν τα βαφτιζουν και τα γραφουν απλως στον Δημο ή κανουν πολιτικο γαμο.........η λεξη ΕΛΕΟΣ ταιριαζει απολυτα εδω !!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στην αρχή κι εμείς λέγαμε για ονοματοδοσία. Και λέμε τελικά άντε να το βαφτίσουμε..

      Διαγραφή
  9. Θα σου πει η αδερφή μου τι έπαθε! ήταν να ετοιμάσει ανάρτηση σχετική!
    kathy

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καλημέρα Βέρα μου! Πρώτη φορά ακούω για φυλλάδιο με τόσες οδηγίες... Εν μέρει κατανοώ ότι κάποιες εκκλησίες θέλουν να λάβουν τα μέτρα τους, διότι προφανώς έχουν δει ακραία σκηνικά, αλλά και τόση υπερβολή το μόνο που θα καταφέρει είναι να διώξει τον κόσμο από τις συγκεκριμένες εκκλησίες.
    Ίσως να πρέπει να ψάξετε για άλλη εκκλησία, διότι νομίζω ότι δεν θα το ευχαριστηθείτε καθόλου.
    Φιλάκια και ελπίζω όλα να πάνε καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα τα κάνω εγώ να πάνε καλά. Δεν θα αφήσω να μου χαλάσουν τη μέρα οι βλακείες τους!

      Διαγραφή
  11. Να του πεις το χαριτωμένα "θα φύγουμε νεαρέ μου θα πάμε αλλού!" και ίσως το "νεαρός" στη θέση του "πατέρα" τον συγκινήσει και απεκδυθεί της υποκρισίας...είναι θλιβερό να φθείρουν έτσι οι λειτουργοί του θεού το λόγο του και μέσα στη φασαρία του μυαλού τους να τον εξευτελίζουν. Όταν έγινα νονα πρώτη φορά αλλάξαμε εκκλησία γιατί λέει δεν έιχα κάνει θρησκευτικό γάμο. Ο παπάς στη δευτερη εκκλησία πριν μπω να γίνει το μυστήριο με έβαλε να ορκιστώ σε θεό και ανθρώπους πως θα κάνω θρησκευτικό γάμο. Εγω τους όρκους μου τους κρατάω όταν τους κάνω αλλά αυτός με ποια εξουσία μου τους επιβάλλει? Φυσικά δεν απαρνήθηκε τα 200€ για το θεάρεστο έργο του. Πάντως υπάρχουν καλοί παπάδες. Ο Θεόφιλος Φάρος είναι ένας και τον έχετε εκεί κάτω. Σε φιλώ πολύ! Με το καλό όλα Βέρα μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εμάς μας είπε να μην έχει κάνει η νονά πολιτικό γάμο..Πλάκα θα είχε να πήγαινε μετά από κάνα μήνα και να του έλεγε "να, έκανα"!
      200 ευρώ?? Δεν είμαστε καλά!

      Διαγραφή
  12. Καλά τώρα έχεις χτυπήσει φλέβα κανονική. Ενα θα σου πω μόνο. Ημουν έτοιμη να μην βαφτίσω το παιδί. Ακριβώς τα ίδια συνέβησαν και σε μένα και με χίλια δυο άλλα παραλειπόμενα. Το αποκορύφωμα; Αφού είχα δεχτεί όλες τις μ...κίες που μου είπε ο παπας, μου λέει στο τέλος: Α, και να με ενημερώσετε τι λεφτά έχουν σκοπό να αφήσουν οι νονοί για να ξέρω τι προσωπικό θα έχω!!! Κουλό! Αφού συγκρατήθηκα και δεν το έβρισα. Του λέω: Φαντάζομαι 50 με 100 ευρώ είναι αρκετά για τις εποχές που ζούμε! Και μου λέει: Ε, όχι δεν είναι αρκετά! Ποιόν να πρωτοπληρώσω, τον νεοκόρο, την τάδε, τον τάδε, και τι θα μείνει για την εκκλησία; Εχω φουντώσει και μόνο που τα γράφω. Ακόμα το σκεφτόμαστε αν θα κάνουμε εκεί το μυστήριο. Σε καταλαβαίνω απόλυτα. Τα έχω πάρει και άντε μην του πάρει και τους σηκώσει. Κατάτάλα ο στολισμός του πείραξε! Σόρι Βέρα για τον τόνο μου αλλά φαντάζομαι με καταλαβαίνεις απόλυτα. Φιλιά πολλά και καλή μας δύναμη... να αντέχουμε τις λαμογιές όλων τους!Callie by Anthomeli

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Aaaa, το ξέχασα. Μου είπε επίσης ότι κανονικά δεν πρέπει να είναι δύο νονοί (οι οποίοι παρεπιπτόντως είναι αρραβωνιασμένοι) γιατί μετά απαγορεύεται να παντρευτούν μεταξύ τους λόγω του δεσμού που αναπτύσσεται! Θα τρελαθούμε τελείως!Callie by Anthomeli (σε έπρηξα με τα σχόλιά μου. σόρι. Αλλά είμαι σκασμένη και δεν ξέρω τι να κάνω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μην σκας καλέ! Δυστυχώς πρέπει να πάμε λίγο με τα νερά τους για να κάνουμε τη δουλειά μας..και φαντάσου εγώ με την εκκλησία δεν είχα ποτέ σχέση και τώρα που γίνονται αυτά είμαι έτοιμη να στείλω θέμα στο Mega! (αν και δυστυχώς δεν υπάρχει τιμωρία στην εκκλησία. Πριν 1 βδομάδα αφήσανε ελεύθερο τον Ευφραίμ να κάνει Πάσχα..)

      Διαγραφή
  14. Μήπως να πάτε αλλού καλύτερα, δε γίνονται αυτά τα πράγματα έχω κουφαθεί!Δε θα ευχαριστηθείτε τίποτα, θα είσαι συνεχώς στη τσίτα!Όταν βαφτίσαμε τη Ναταλία ευτυχώς που δε συνέβησαν τέτοια παρατράγουδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μα δεν θα αφήσω να συμβεί κάτι να μας χαλάσει τη μέρα! Σιγά!

      Διαγραφή
  15. ωραιο καναλι διαλεξες, χαχαχα.... παντως αφου εχεις προβλημα με την εκκλησια επρεπε να κανεις οναματοδοσια εμεις ετσι καναμε, και αυτα που λενε για στιγματισμο του παιδιου τα ακουω βερεσε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Πρώτη φορά ακούω για όλους αυτούς τους περιορισμούς και με πιάσαν τα γέλια.Αλλά δεν ξέρω για γέλια είναι ή για κλάμματα...Είναι κρίμα να βλέπεις σε κάποιες εκκλησίες πως μένουνε στο τυπικό και χάνουν όλη την ουσία.Μην αφήσετε πάντως τίποτα να σας το χαλάσει!!!Καλό Σαββατοκύριακο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Τί άλλο ήθελαν να ζητήσουν?Εσύ μην πτοείσαι,απόλαυσε το μυστήριο και την στιγμή γιατί είναι μοναδική!!!Καλό απόγευμα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Βέρα μου επειδή είμαστε ευρύτερα γειτόνισσες, δεν ξέρω πού πήγες στον Πειραιά, αλλά εγώ το γιο μου τον βάφτισα στον Αγ. Χαράλαμπο στην Καστέλλα πριν 2,5 χρόνια κ τέτοια φυλλάδια δε μου έδωσαν! Ήταν πανέμορφη η βάφτιση εκεί. Είναι ανάλογα με τον ναό αυτές οι χαζομάρες. Φυσικότατα, η χριστιανική ταρίφα και τα μούτρα μέχρι το πάτωμα όταν δεν τους αρέσει το ποσό ισχύουν παντού. :)
    Για τον πολιτικό γάμο των νονών, ξέρω ότι ισχύει παντού κ πάντα
    Με το καλό να κάνετε τη βάφτιση, έτσι όπως την ονειρεύεστε για το λουλοδάκι σας :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εκεί θα βαφτίσουμε κι εμείς. Μου αρέσει πιο πολύ από όλες στον Πειραιά! Τα φυλλάδια δυστυχώς εκεί μου τα έδωσαν..

      Διαγραφή
  19. Άσε κι εμείς παρόμοια είχαμε στο γάμο-βάφτιση που ήμασταν κουμπάροι και νονοί πριν ένα χρόνο... Ο παπάς ήθελε να πάμε να εξομολογηθούμε λέει τουλάχιστον μία φορά πριν τα μυστήρια, να μην υπάρχει στολισμός, συγκεκριμένη ενδυμασία κι ένας σωρός περιορισμοί!! Για 'μενα που δεν είμαι καθόλου της εκκλησίας και που ως άνθρωπος τρελαίνομαι με τις απαγορεύσεις και τα πρέπει καταπιέστηκα πάρα πολύ!! Τη μέρα των μυστηρίων μας ανέβασε ΠΡΙΝ αρχίσουμε στο γραφείο του και καλά για να υπογράψουμε και μας ζήτησε 300 ευρώ, εν μέσω κρίσης κι ενώ όλοι μας κοπιάζουμε αφάνταστα για να βγάλουμε έστω κι ένα ευρώ!! Εγώ δεν ήθελα να τα δώσουμε γιατί ήταν απαίσιος άνθρωπος και μου την είχε δώσει, αλλά ο καλός μου έβγαλε αδιαμαρτύρητα τα χρήματα και του τα 'δωσε... Εν τέλει μας είπαν ότι ευτυχώς που του τα δώσαμε γιατί ήταν ικανός να δημιουργήσει ολόκληρο θέμα για να μας κάνει να ντραπούμε (μην κατανοώντας φυσικά ότι όλη η ντροπή θα 'πρεπε να είναι δική του) και να χαλάσει μια τόσο όμορφη μέρα για τους αγαπημένους μας φίλους!! Οι κουμπάροι μας στενοχωρήθηκαν πολύ και μας είπαν πως αν τα γνώριζαν όλα αυτά εξ αρχής θα άλλαζαν εκκλησία... Ελπίζω στη δική σας περίπτωση να αρκεστεί στα φυλλάδια και να μη σας χαλάσει μια τόσο γλυκιά μέρα για εσάς και το μπεμπάκι σας!! Πολλά φιλιά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή