Σελίδες

Δευτέρα 2 Απριλίου 2012

Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου!

Είναι σήμερα! Η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου, την ημέρα που γεννήθηκε ο μεγάλος Δανός παραμυθάς Χανς Κρίστιαν Άντερσεν. 
Κάθε χρόνο η Διεθνής Οργάνωση Βιβλίων για τη Νεότητα ετοιμάζει ένα μήνυμα και μια αφίσα, που διανέμεται σε όλο τον κόσμο. Σκοπός είναι να τονίσουν την αξία των βιβλίων και τη διάδοση της παιδικής λογοτεχνίας. 
Σήμερα σε όλες τις χώρες γιορτάζουν τα παιδιά, οι συγγραφείς, οι εικονογράφοι, οι μεταφραστές, οι βιβλιοθηκάριοι, οι εκδότες και όσοι αγαπούν το παιδικό βιβλίο!
Ευτυχώς τα τελευταία χρόνια που υπάρχουν τα πάνινα/υφασμάτινα βιβλία τα παιδάκια έρχονται σε επαφή με τις εικόνες και το διάβασμα από νωρίς. Είναι από τα πιο καλά πράγματα που μπορούμε να προσφέρουμε στα πιτσιρίκια μας. Να τα κάνουμε να αγαπήσουν τα βιβλία! Καλλιεργεί τη φαντασία τους και τα κάνει δημιουργικά!
Η δικιά μου μαμά το έκανε αυτό. Και πραγματικά αγάπησα τα βιβλία για πάντα! Θυμάμαι ξεκίνησα με ελληνική μυθολογία και μετά συνέχισα με παιδική λογοτεχνία. Με θυμάμαι να διαβάζω την "Κυρία Κλο-Κλό", το "Θησαυρό της Βαγίας", μετά τον "Τρελαντώνη" της Πηνελόπης Δέλτα και το αγαπημένο μου: "Τα στενά παπούτσια" της Ζωρζ Σαρή. Θυμάμαι ότι δεν διάβαζα μόνο στις διακοπές, αλλά όλο το χρόνο όταν τελείωνα τα μαθήματα μου. Τα παιδικά βιβλία μου τα έχω κρατήσει όλα και έχουν τη θέση τους στη βιβλιοθήκη μας. Ελπίζω κάποτε να τα διαβάζει και η Αθηνούλα..Θα προσπαθήσω να της μεταδώσω αυτή την αγάπη για το βιβλίο! 

Θέλω να μας φαντάζομαι δίπλα δίπλα τα καλοκαίρια στις διακοπές, με φρέσκια λεμονάδα και το βιβλίο μας στο χέρι!

15 σχόλια:

  1. Αγαπημένο μου ήταν Οι μικρές κυρίες και Ο τσάρλι και το εργοστάσιο σοκολάτας!
    Kathy by anthomeli

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Θυμάμαι σαν παιδί λάτρευα τα βιβλία και ακόμα τα αγαπώ πολύ!Ήταν για εμένα το καλύτερο δώρο και το βρίσκω υπέροχο το να μεταδίδουμε αυτή την αγάπη για το διάβασμα στα παιδιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Βέρα είναι πολύ σημαντικό από μικρή ηλικία τα παιδιά να έρχονται σε επαφή με τα βιβλία. Σε αυτό παίζει μεγάλο ρόλο ο γονιός, ο οποίος θα πρέπει να τους δίνει το ερέθισμα. Σε περιμένει βραβείο στο blog μου. Να είσαι καλά και καλό απόγευμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. κι εγώ είμαι βιβλιοφάγος...διαβάζω τα πάντα...Αλλά η παιδική λογοτεχνία είναι η αγαπημένη μου!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Το καθε βιβλιο ειναι ενα ταξιδι! Ευχομαι να αρεσει και στην μικρη σου το ιδιο :)

    καλημερααα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Το βιβλίο είναι ο καλύτερός μας φίλος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πω πω.... με θυμάμαι πιτσιρίκι να διαβάζω όλα τα βιβλία της βιβλιοθήκης. Αγαπημένοι Πηνελόπη Δέλτα, Άλκη Ζέη, Βίκτωρ Ουγκώ, Ιούλιος Βερν..... Ο Τσάρλι και το εργοστάσιο σοκολάτας, Χωρίς Οικογένεια, Τρελαντώνης και πόσα άλλα..... Η καλύτερη παρέα. Ευτυχώς κυκλοφορούν και τώρα πολύ ωραία παιδικά βιβλία. Τα δύο ωραιότερα παιδικά βιβλία που έχουν την καλύτερη θέση στη βιβλιοθήκη μας, είναι "Ο Θωμάς" της Λίτσας Ψαραυτη και "Το δώρο της παπλωματούς" του Jeff Brumbeau. Μοναδικό μάθημα ζωής για τα παιδάκια μας !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Κατ'αρχήν να σου πω ότι χαίρομαι που βρήκα το blog σου και σίγουρα θα το παρακολουθώ και ύστερα να σου πω πως τα στενά παπούτσια ήταν το πρώτο εξωσχολικό βιβλίο που διάβασα και το λάτρεψα...ίσως να ήταν και η αφορμή για να φτάσω τώρα στο σημείο να έχω δεκάδες βιβλία στο σπίτι μου...πρόσφατα το δάνεισα στην κατά 17 χρόνια μικρότερή μου αδερφή και περιμένω εντυπώσεις αν και μάλλον θα περιμένω πολύ γιατί δυστυχώς αλλάξαν οι εποχές ...η 2 ετών κόρη μου πάντως έχει πλέον και δική της βιβλιοθήκη με τόσα παραμυθάκια που τις αγοράζω....

    ΑπάντησηΔιαγραφή