Σελίδες

Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2014

Στομαχικές διαταραχές; Κατάσταση: έκτακτη!

Αυτό το μήνα ακούω δυστυχὠς συνέχεια για παιδιά που έχουν κάποια ίωση που σχετίζεται με το στομάχι.. Και το έχουμε περάσει κι εμείς 2 φορές μέχρι τώρα και ξέρω ότι είναι πολύ δυσάρεστο για τα παιδάκια που δεν ξέρουν πώς να το διαχειριστούν και για εμάς τους γονείς που πρέπει να προσέξουμε αρκετά μέχρι να κάνει αυτή η ίωση τον κύκλο της. 
Αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία απ'ότι λένε οι γιατροί είναι να μην αφυδατωθεί το παιδί σε περίπτωση που κάνει συνεχείς εμετούς.
Συγκέντρωσα λοιπόν κάποιες συμβουλές που βρήκα χρήσιμες για όσο η κατάσταση κρίνεται έκτακτη και θέλω να τις μοιραστώ μαζί σας. 
  • Προσπαθήστε να κρατήσετε το παιδί καθιστό. Όσο το παιδί κινείται, το στομάχι του θα αναστώνεται πιο πολύ και αυξάνονται οι πιθανότητες να κάνει εμετό και να αφυδατωθεί. Ακόμα κι αν χρειαστεί να δείτε μαζί την αγαπημένη του ταινία για 2η-3η φορά.. κάντε το και κρατήστε το παιδί όσο γίνεται πιο ήσυχο και χαλαρό. (δεν λέω ακίνητο για προφανείς λόγους)
  • Ποια τρόφιμα είναι κατάλληλα. Όταν ένα παιδί κάνει εμετό είναι καλύτερο λένε να μην φάει τίποτα. Αλλά υπάρχουν κάποιες φορές που μπορεί (μετά από ώρα) να ζητά επίμονα να φάει κάτι. Τότε, καλό είναι να δώσουμε κάτι που δεν θα αναστατώσει παραπάνω το στομάχι του. Μπανάνα, μήλο, φρυγανιά, ρύζι, φιδές είναι κάποια από τα τρόφιμα που είναι πιο δεκτικά στο στομάχι σε αυτή την περίπτωση.
  • Το χαρούμενο μπωλ/λεκανάκι. Σε περίπτωση που το παιδί μας κάνει εμετό τρέχουμε και φέρνουμε κοντά ένα μπωλ/λεκανάκι, έτσι δεν είναι; Ιδέα! Να διαλέξουμε ένα μπωλ ελαφρύ και εύκολο στο καθάρισμα και να ζωγραφίσουμε μέσα με ανεξίτηλο μαρκαδόρο μία χαρούμενη φατσούλα. Μπορεί τα παιδιά να το συμπαθήσουν (εντάξει..λίγο) και να το κουβαλούν πιο εύκολα μαζί τους όπου πάνε. Εννοείται ότι αυτό το μπωλ θα βρει έτσι τη μοίρα του και δεν θα χρησιμοποιείται πουθενά αλλού :-)
  • Αναψυκτικό. Όταν το παιδί κάνει εμετό πρέπει να αναπληρώσει τα υγρά που χάνει. Μπορούμε να δίνουμε μόνο μικρές γουλιές. Και μπορούμε να δώσουμε γουλιές από αναψυκτικό ή ανθρακούχο νερό (αν δεν θέλουμε κάτι με ζάχαρη). Οι περισσότεροι γονείς χρησιμοποιούν ηλεκτρολύτες όπως συστήνει ο γιατρός. Απλά, το αναψυκτικό θα φτιάξει και λίγο τη διάθεση του :-) Αν ο κανόνας είναι ότι πίνει αναψυκτικά σε ειδικές περιστάσεις, ε τότε.. αυτή είναι μια ειδική περίσταση!
  • Πετσέτες αντί για κουβέρτες. Αντικαταστήστε τη βαριά κουβέρτα ή το πάπλωμα με μία πετσέτα. Το παιδάκια μπορούμε να τα σκεπάσουμε και με μία πετσέτα σώματος/θαλάσσης αν χρειάζεται. Οι πετσέτες είναι πιο εύκολες στο πλύσιμο και είναι και πιο απορροφητικές. Μπορούμε να ρίξουμε μια πετσέτα πάνω από την κουβερτούλα του στο κρεβάτι ή αν κάθεται στον καναπέ να ρίξουμε στα πόδια του μία πετσέτα να υπάρχει σε περίπτωση ατυχήματος. Και αν λερωθεί βάζουμε μία καινούρια με μεγαλύτερη άνεση από το να ψάχνουμε καθαρή κουβέρτα ή πάπλωμα. 
  • Αδιάβροχο κάλυμμα. Το είχαμε σε μικρότερο μέγεθος όταν τα παιδιά μας ήταν μωράκια και θα το χρειαστείτε και όταν θα κάνετε εκπαίδευση τουαλέτας. Αν λοιπόν το παιδάκι έχει στομαχικές διαταραχές με εμετούς ή διάρροιες μία λύση για να μην λερώνεται το κρεβάτι του είναι αυτή: στρώνουμε πρώτα το αδιάβροχο κάλυμα, μετά το σεντόνι, μετά μία πετσέτα και άλλο ένα σεντόνι. Σε περίπτωση που λερωθεί βγάζουμε την πρώτη στρώση (σεντόνι+πετσέτα) και το παιδί μπορεί να ξαναξαπλώσει χωρίς να το ανησυχήσουμε πολύ. 
  • Καλύψτε το πάτωμα με πετσέτες. Αφού βάλετε το παιδί για ύπνο, στρώστε μπροστά από το κρεβάτι του 1-2 πετσέτες. Αν το παιδί είναι μεγαλύτερο μπορείτε να βάλετε πετσέτες στο διάδρομο προς το μπάνιο. Αν δεν έχετε αρκετές πετσέτες, βάλετε ένα παλιό σεντόνι. Προτείνω τις πετσέτες γιατί είναι πιο εύκολο να τις ρίξουμε μέσα στο πλυντήριο παρά να καθαρίζουμε το χαλί..
  • Αποφύγετε τα χημικά καθαριστικά. Εκείνη την ώρα που είναι το παιδί δίπλα μας (ή στο ίδιο δωμάτιο) και θέλουμε να καθαρίσουμε τη μοκέτα ή το χαλί μπορούμε να αποφύγουμε τα χημικά καθαριστικά. Σκουπίζουμε πρώτα την περιοχή και μετά με ένα πανί απορροφούμε τα πολλά υγρά. Στη συνέχεια πλένουμε με ζεστό νερό και σαπούνι. Αν η μυρωδιά είναι έντονη μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μείγμα από νερό και ξίδι (λευκό). Πασπαλίζουμε από πάνω με μαγειρική σόδα (ναι!). Μόλις στεγνώσει, σκουπίζουμε τα υπολείματα της μαγ. σόδας και η μυρωδιά θα έχει φύγει! Αυτό μπορείτε να το κάνετε και με άλλου είδους λεκέδες, αποδίδει!
Οι παραπάνω συμβουλές δεν είναι ιατρικές, εννοείται πως πρώτα συμβουλευόμαστε το γιατρό μας για οποιοδήποτε θέμα έχουμε με την υγεία του παιδιού.

Γενικά προσοχή και φροντίδα! Προσέχουμε να μην αφυδατωθεί το παιδί, δίνουμε υγρά σε μικρές ποσότητες (γουλιές ή κουταλάκια) και συχνά. Και κάνουμε όσο μπορούμε λίγο πιο ευχάριστη τη μέρα του με καινούρια παιχνιδάκια, παραμύθια, την αγαπημένη του ταινία και ότι άλλο ξέρουμε ότι του αρέσει! 

Και όσο αφορά τις συμβουλές εύχομαι.. αχρείαστες να'ναι!
post signature

6 σχόλια:

  1. ελπίζω να είστε καλά τώρα!! Αν όχι, περαστικά σας!! εμείς ευτυχώς δεν το περάσαμε αλλά οι συμβουλές είναι πάντα καλοδεχούμενες!! πολλά φιλιά Βέρα μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ουπς! Περαστικά!
    Χρησιμότατες οι συμβουλές!
    Φιλάκια πολλά, κούκλα μου!!!
    ΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΜΟΥΤΣ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ευχαριστούμε πολύ για τις συμβουλές!!! φιλάκια πολλά! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πολύ χρήσιμες οι συμβουλές σου Βερουλα. Πραγματικά ειναι κάποια πράγματα που δεν τα σκεφτόμαστε, όπως το λεκανάκι, τις πετσετες διπλα στο παιδί και την αντικαταστάση τους με τις κουβέρτες, το αδιάβροχο κάλυμμα και έτσι μετά τρέχουμε και πλένουμε τα πάντα!!
    Όσον αφορά το αναψυκτικό και εμεις φυσικά δεν πινουμε και η μονη εξαίρεση που μάλιστα η παιδίατρος μας εχει συμβουλέψει, είναι στην περίπτωση της γαστρεντερίτιδας. Χτυπάμε λιγη κοκα κολα να φυγει το ανθρακικό και δινουμε με το καλαμάκι. Και αν δεν τους αρέσει, ρίχνουμε και λιγο νερακι μέσα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αχ βρε Βερα μου και είπα να διαβάσω αναρτήσεις χτες. Δεν πρόλαβα και επλενα παπλωμα. Εξαιρετικά χρήσιμες συμβουλες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή