Σελίδες

Παρασκευή 30 Αυγούστου 2013

Πρώτες μέρες στον Παιδικό Σταθμό και μερικές απλές συμβουλές!

Το παιδάκι μου όπως και πολλά δικά σας παιδάκια σε λίγες μέρες θα πάνε στον Παιδικό Σταθμό για πρώτη φορά! Εδώ θα είμαστε και μαζί θα περάσουμε το στάδιο της προσαρμογής.. Ήθελα όμως να πούμε λίγες απλές συμβουλές που θα μας βοηθήσουν τώρα στην αρχή! Γι'αυτό ζήτησα από τη φίλη μου Τζοάννα που είναι νηπιαγωγός να μας γράψει ένα κείμενο με απλές χρήσιμες οδηγίες προς..μαμάδες και μπαμπάδες! Ξέρετε.. για τις πρώτες μέρες μας στο σχολείο!

Καλώς ήρθατε μικροί μας μαθητές!
Και ναι λοιπόν, το μικρό σας μεγάλωσε κι ήρθε η ώρα να περάσει από την τρυφερή αγκαλιά σας σε μια μεγαλύτερη ..αυτή του σχολείου! Είναι η υπέροχη στιγμή που θα το βοηθήσει να κοινωνικοποιηθεί,να μάθει καλύτερα να μοιράζεται,να κάνει καινούριους φίλους,να αυτονομηθεί!
Μαγικά φίλτρα και μυστικές συνταγές για την ομαλή ένταξη του παιδιού στο σχολείο,δεν υπάρχουν μιας και κάθε παιδάκι είναι ξεχωριστό και μοναδικό. Έχει το δικό του χαρακτήρα,τη δική του προσωπικότητα...
Υπάρχουν όμως κάποιες συμβουλές που σίγουρα θα μπορούσαν να βοηθήσουν.
- Πριν ξεκινήσει το σχολείο, προετοιμάζουμε το μικρό μας ευχάριστα,συζητώντας μαζί του για το τι είναι το σχολείο. Μια πολύ καλή ιδέα είναι να επισκεφτείτε το σχολείο μαζί με το παιδί σας,να περιηγηθείτε μέσα στους χώρους του..να γνωριστείτε με τη δασκάλα, να παίξετε στην αυλή..τουλάχιστον έτσι θα έχει αποκτήσει την πρώτη εικόνα.
- Μία βόλτα στα μαγαζιά για να ψωνίσετε τα νέα του αξεσουάρ..σάκα, παγουρίνο, μαρκαδόρους, πλαστελίνες... θα του δώσει μεγάλη χαρά!
- Την πρώτη μέρα στο σχολείο είμαστε ήρεμοι και πάρα πολύ χαρούμενοι τουλάχιστον όσο μπορούμε περισσότερο για να μεταδώσουμε τα ίδια συναισθήματα και στο παιδί μας! Το παιδί αφουγκράζεται και εισπράττει ότι ακριβώς αισθανόμαστε εμείς..μια χαρούμενη και ήρεμη μαμά σημαίνει ένα χαρούμενο παιδί!
- Τη μεγάλη στιγμή του αποχωρισμού, το αποχαιρετάμε με τρυφερότητα αλλά και αποφασιστικότητα. Ένα γλυκό φιλάκι και φεύγουμε..όσο παραμένει μια μαμά τόσο πιο πολύ δυσκολεύει εκείνη η στιγμή. Είναι πολύ λογικό αυτή να είναι μια έντονη στιγμή, όμως τα παιδιά ξεχνιούνται πολύ πιο γρήγορα απʼ ότι μπορείτε να φανταστείτε μιας και ήδη βρίσκονται σε ένα μαγικό μικρόκοσμο ειδικά φτιαγμένο γιʼαυτά!
- Τονώνουμε όσο μπορούμε περισσότερο την αυτοπεποίθησή του μικρού μας.. υπενθυμίζοντάς του πόσο περήφανοι είμαστε για το νέο του ξεκίνημα! Κι εξάλλου αλήθεια δεν είναι; Είμαστε περήφανοι που μεγάλωσε! Τώρα πια πάει σχολείο!!!
Καλή αρχή λοιπόν! 
Νηπιαγωγός Τζοάννα Τ.

22 σχόλια:

  1. Μόλις τώρα ανήρτησα κι εγώ την εμπειρία μας από τις πρώτες μέρες της Κωνσταντίνας στο σχολείο. Νομίζω ότι τελικά η προετοιμασία είναι απίστευτα σημαντική. Εμείς ευτυχώς δεν είχαμε κανένα πρόβλημα. Σου εύχομαι κι η μικρούλα σου να τα πάει μια χαρά, αν και από ό,τι έχω καταλάβει, τόσο κοινωνικό παιδάκι που είναι, θα ξετρελαθεί! Φιλιά καλή αρχή!! ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλή Σχολική Χρονιά και σε σας! Πάω να διαβάσω πως τα πήγατε!

      Διαγραφή
  2. Αχ Βέρα μου κι εγώ σας εύχομαι να κυλίσει σαν νερό η φετινή χρονιά! Και φυσικά να περάσει πολύ όμορφα η Αθηνούλα και εσύ όμως να επιστρέψεις δυναμικά στην επαγγελματική ζωή!!! Καλή χρονιά και στις δυο σας!!! Κάλη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δύσκολη η προσαρμογή, την θυμάμαι ακόμα! Το πιο σημαντικό είναι πως πολύ σπάνια αφήνει σε εκείνα κάποια τρυαματική εμπειρία αν όλα τα βήματα γίνουν όπως πρέπει! Καλή χρονιά σε όλα, φωτισμένη και δημιουργική, ΠΕΠΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αντε λοιπόν...καλή αρχή σε όλους μικρούς και μεγάλους!!! Και καλό κουράγιοοοο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Άντε καλή αρχή εύχομαι! Και εμείς ξεκινάμε την Δευτέρα και ανυπομονώ!
    Καλή σχολική χρονιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλή αρχή στο Αθηνάκι!!Την φαντάζομαι με την τσαντούλα της στην πλάτη να πηγαίνει με χαρά στο σχολείο!Είναι πολύ κοινωνικό παιδί και δεν θα έχει κανένα πρόβλημα.Σας φιλώ μαμά και κόρη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πολύ όμορφες συμβουλές.
    Θα προσπαθήσω να τις τηρήσω όταν πάει φέτος ο αντρούλης μου παιδικό σταθμό.
    Φιλάκια ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. καλή αρχή σε όλα τα μικρούλια!!! Οι πρώτες μέρες είναι δύσκολες αλλά μετά περνάνε μια χαρά!!! Κουράγιο στις μανούλες που πάνε για πρώτη φορά το παιδάκι τους στον παιδικό...είναι και γι αυτές το ίδιο δύσκολο! Φιλιά πολλά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Εγω στηριζω τιs ελπιδεs μου στην ξανθια δασκαλα. Την εχει δει στο δρομο και του αρεσε.χιχι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καλή σχολική χρόνια, παιδάκια και γονείς!!!
    ;-)
    ΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΜΟΥΤΣ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. egw akoma den eimai mama alla makari na ginw sintoma gt ta latreuw ta paidakia!!!Kalh sxolikh xronia loipon!!!!makari na ksana phgaina sxoleio makariii!!!exw mia aporia gt oi paidikoi sta8moi ksekinane toso nwris?k poso krataei h sxolikh xronia???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Καλή αρχή στην μικρή Αθηνά και μία γρήγορη προσαρμογή να σας ευχηθώ! Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Καλή αρχή στη μικρούλα σου!
    Εμείς ..σπίτι!Τα 2 μας!!
    Καλή υπομονή και σε μένα λοιπόν!:D

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. καλη αρχη να εχουν ολα τα παιδακια!!πρωτη φορα κι εμενα θα παει την Δευτερα!!ελπιζω να μην εχουμε δραματα!!!φιλια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Καλή αρχή σε όλους! Φέτος θα είναι και η δική μας πρώτη φορά στον παιδικό!! Αντε να δούμε πως θα πάμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Καλη αρχη στην τσαχπινα και χαμογελαστη Αθηνουλα που ειμαι σιγουρη πως θα τα παει περιφημα και μην σου πω δεν θα θελει να φυγει!!!
    Μαμα κουκουβαγια Βερα καλως ηρθες στον κοσμο των σχολειων:) Θα εισαι πλεον μια μαμα μαθητριας οχι αστεια!!!
    Φιλακια πολλα πολλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ακριβως τις ιδιες συμβουλες δινω στα πρωτακια...
    Μεγαλο κομματι το αγχος των γονιων που το περνανε στα παιδια.Οταν το παιδι βλεπει τη μαμα να κλαιει και να στεκεται στα καγκελα λογικο ειναι το παιδι να νιωθει ανασφαλεια...

    Καλη χρονια λοιπον σε ολα τα μικρουλια...και στους γονεις τους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Ακριβως τις ιδιες συμβουλες δινω στα πρωτακια...
    Μεγαλο κομματι το αγχος των γονιων που το περνανε στα παιδια.Οταν το παιδι βλεπει τη μαμα να κλαιει και να στεκεται στα καγκελα λογικο ειναι το παιδι να νιωθει ανασφαλεια...

    Καλη χρονια λοιπον σε ολα τα μικρουλια...και στους γονεις τους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Καλό φθινόπωρο Βέρα μου!
    Άντε να το περάσουμε και αυτό γιατί το έχω τεράστιο άγχος!
    Εννοείται ότι πιστεύω ότι θα δυσκολευτώ περισσότερο από τη μικρή, για να δούμε!
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή