Σελίδες

Παρασκευή 8 Μαρτίου 2013

Hi-5 και η ώρα της βιβλιοθήκης.

Τα πρώτα εξωσχολικά βιβλία που διάβασα ήταν για την Ελληνική Μυθολογία και αν θυμάμαι καλά πρέπει να ήμουν Τρίτη/Τετάρτη Δημοτικού. Μετά πέρασα στη λατρεμένη παιδική λογοτεχνία. Τα αγάπησα αυτά τα βιβλία! "Τα στενά παπούτσια", "Ο θησαυρός της Βαγίας", "Ο Τρελαντώνης" και τόσα άλλα.. τα θυμάμαι ακόμα με το πιο γλυκό συναίσθημα! Φτάνοντας στην εφηβεία σοβάρεψαν τα πράγματα και οι επιλογές ήταν πολλές. Άρχισα να διαβάζω Μπορίς Βιαν μετά από παρότρυνση μεγαλύτερης φίλης μου. Ήμουν λοιπόν στην παραλία 15 χρονών και κρατούσα βιβλίο με τίτλο "Όλα τα πτώματα έχουν το ίδιο χρώμα".. Το βιβλίο; Καμία σχέση! Τόσο ευφάνταστα σενάρια δεν έχω ξαναδιαβάσει! Τελικά ήταν παραπάνω από μια χαρά! Μετά πέρασα στα βαριά.. Βαμβουνάκη και Λιλή Ζωγράφου.. Και κλάμα..η έφηβη! 
Είχα πάντα στο μυαλό μου τα κλασικά βιβλία. Κι έτσι ανά διαστήματα διάβαζα και Έλληνες και ξένους κλασικούς συγγραφείς. Ήθελα να έχω άποψη, μη τυχόν και έρθει η κουβέντα σε κλασικό βιβλίο που δεν είχα διαβάσει.. ντρεπόμουν! Βέβαια αργότερα κατάλαβα πως όσα χρόνια κι αν περάσουν πάντα θα υπάρχουν κενά. Με τον καιρό βρήκα την αγαπημένη μου κατηγορία βιβλίων: ιστορικά μυθιστορήματα. Μου άρεσε πάντα η ιστορία. Αλλά όχι με τη μορφή που τη μαθαίναμε στο σχολείο. Όταν λοιπόν ανακάλυψα ότι μπορούσα να διαβάζω λογοτεχνία βασισμένη σε ιστορικά γεγονότα ήξερα ότι αυτό είναι που με ευχαριστεί πιο πολύ απ'όλα. Μυθιστορήματα βασισμένα στη μεταπολεμική περίοδο, στον Εμφύλιο, στη Χούντα έγιναν τα αγαπημένα μου. Κι έτσι έμαθα τόσες πολλές ιστορικές λεπτομέρειες που αγνοούσα!
Για σήμερα διάλεξα να σας δείξω 4 βιβλία από Έλληνες συγγραφείς και ένα άλλο παιδικό αγαπημένο!




  • Δύο φορές Έλληνας - Μένης Κουμανταρέας. Έχω ξαναπεί στο παρελθόν ότι ο Κουμανταρέας είναι ο αγαπημένος μου συγγραφέας. Ξεχωρίζω αυτό το βιβλίο του γιατί θυμάμαι τον εαυτό μου να είμαι στην καφετέρια και να θέλω να γυρίσω σπίτι για να διαβάσω τη συνέχεια.. και δεν το έχω πάθει με πολλά βιβλία αυτό.
"Τα χρόνια είναι πολλά: 1949-1990. Δυο οικογένειες διασχίζουν το χρόνο. Ένας διορθωτής, η γυναίκα του, ένας αλφαμίτης. Πώς ένας σκαπανέας γίνεται συγγραφέας και γιατί η κοπέλα του ανήκει σε άλλον. Τουρκία - Ελλάς 2-1 στη Λεωφόρο. Μία παράσταση Αριστοφάνη στη Μακρόνησο. Διάλεξη του Άγγελου Σικελιανού. Πώς μια κατοχική Μπερέτα καταλήγει σ' ένα πάρτι με τριπάκια. Τυπογραφεία, σπίτια, δρόμοι. Μην προσπαθείτε να καταλάβετε. Ο χρόνος είναι ένα παιχνιδάκι. Κι η Αθήνα παντού."

  • Το τρίτο στεφάνι - Κώστας Ταχτσής. Ένα βιβλίο που το διάβασα σε λίγες μέρες. Ο Ταχτσής είχε προτείνει το μυθιστόρημα σε τρεις εκδοτικούς οίκους, οι οποίοι το απέρριψαν. Εκδόθηκε τελικά το 1962 με χρήματα του συγγραφέα και καθιέρωσε τον Ταχτσή ανάμεσα στους πεζογράφους της γενιάς του.
Τα γεγονότα διαδραματίζονται κατά κύριο λόγο στη διάρκεια του Μεσοπολέμου και της Κατοχής, με κύρια πρωταγωνίστρια την Εκάβη και τη Νίνα που ζουν αυτές τις περιόδους και μας περιγράφουν με πιστότητα το κλίμα της εποχής μέσα από προσωπικές τους ιστορίες. Η Νίνα πραγματοποιεί τρεις γάμους – εξ ου προφανώς και ο τίτλος του έργου. Το έργο διαθέτει πολλά αυτοβιογραφικά στοιχεία: ο Ταχτσής είχε αποκαλύψει πως ουσιαστικά ο χαρακτήρας της Εκάβης Λόγγου είναι απόλυτα βασισμένος στη γιαγιά του που τον μεγάλωσε.
  • Η αυτοκρατορική μνήμη του αίματος - Βαγγέλης Ραπτόπουλος. Μιλάει για μια διαλυμένη οικογένεια, χωρίς ίχνος αθωότητας και με σκληρή γλώσσα για τη σχέση του ήρωα με την αδερφή του. 
Ο Μ. Κουμανταρέας (βλ.παραπάνω) έγραψε στα Νέα: «Ότι πιο παράτολμο θα ευχόταν κανείς σήμερα για την πεζογραφία μας, ένα ειρωνικά σοβαρό έργο, που συνδυάζει τη δράση με το στοχασμό, και παίρνει αφορμή από ένα ακραίο θέμα». Ο Ευγένιος Αρανίτσης για την Ελευθεροτυπία: «Tόσο απόλυτα σφοδρό στη μανία του, ένα “έπος του μίσους”.» 
  • Το σοφό παιδί - Χρήστος Χωμενίδης. Από τα πιο αγαπημένα μου βιβλία. Το διάβασα στους Αρκιούς το καλοκαίρι του 2008. Και άργησα πολύ! Γι'αυτό το διάβασα κι αυτό σε μια βδομάδα απνευστί! Τέτοια ιστορία, τόσο πλούσιο λεξιλόγιο, η εναλλαγή πραγματικότητας και φαντασίας δεν σε αφήνουν ασυγκίνητο!
Πρόκειται για έναν χείμαρρο αφήγησης ενός παιδιού από τα 8 του χρόνια μέχρι το τέλος της εφηβείας του, που είχε την τύχη(;) να ζήσει κοντά σε ιδιαίτερους, αλλοπρόσαλλους, γοητευτικούς όσο και τρομακτικούς ανθρώπους και αντίστοιχες καταστάσεις. Μέσα σε πολλές καλές και ιδιαίτερες κριτικές, κάποιος αναγνώστης είχε γράψει: "Όταν το πιάσει στα χέρια του ο αναγνώστης και αφού διαβάσει τη πρώτη σελίδα το βιβλίο ξαφνικά τελειώνει..Τόσο πολύ σε απορροφά που δε καταλαβαίνεις πως περνάει ο χρόνος. Διαχρονικό γράψιμο και ευχάριστο."
  • Ο μικρός Νικόλας - Rene Goscinny (Αστερίξ, Λούκυ Λουκ). Τι να πω και τι να θυμηθώ! Το συγκεκριμένο βιβλίο το έχω πάρει δώρο στο Νίκο. Εγώ είχα διαβάσει το μικρό Νικόλα όταν ήμουν μικρή, τότε που ήταν πολλά μικρά τεύχη και όχι ένα μεγάλο βιβλίο. 
Για όσους δεν γνωρίζουν, οι ιστορίες αφορούν ένα αθώο και χαριτωμένο παιδάκι που ζει με την οικογένεια του και τους φίλους του σε κάποια (μη καθορισμένη) πόλη της Γαλλίας τη δεκαετία του 1950. Κατά τη γνώμη μου δεν απευθύνεται μόνο σε παιδιά! Έχει τόσο ιδιαίτερο χιούμορ, ευφάνταστες παιδικές πανέξυπνες ατάκες, καταστάσεις που το μόνο που σου αφήνουν είναι ένα πλατύ χαμόγελο κι ένα μικρό πονηρό γελάκι! Και να σας πω κι ένα μυστικό; Πρόσφατα ανακάλυψα ότι υπάρχει και σε καρτούν στα ελληνικά! Και να σας πω κι άλλο ένα μυστικό; Πολλές φορές δεν βάζω στην Αθηνά το Μίκυ... αλλά το μικρό Νικόλα γιατί τον απολαμβάνω τόοοοσο πολύ! Βάλτε ένα βιντεάκι και θα με θυμηθείτε!

Αυτές ήταν οι επιλογές μου για αυτή τη βδομάδα! Κι έτσι συμπλήρωσα το δεύτερο μέρος του παιχνιδιού Hi-5 που αρχικά και τελικά μ' αρέσει!

27 σχόλια:

  1. Πόσο πίσω με γύρισες με τα "Στενά Παπούτσια" κ' ας μην είναι μέσα σε αυτά που παρουσίασες!!!
    (Γενικά με τη Ζωρζ Σαρή είχα μεγάλη τρέλα!!!)
    Φιλάκια πολλά!!!
    Καλό Σαββατοκύριακο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μα ήταν φανταστικά όλα τα βιβλία της! Καλή Κυριακή!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  2. Καλάααααααα μου άρεσαν όλες οι επιλογές σου. Τισ δυο τις έχω διαβάσει: Το τρίτο στεφάνι του τόσο ιδιαίτερου Ταχτσή το ρούφηξα. Πρωτα το είχα διαβάσει και μετά είχα δει κ τη σειρά στην τιβι. Μικρό Νικόλα λατρεύω και τα παιδιά μου επίσης. Έχουμε το ιδιο βιβλιο και όλα τα dvd με τα υπέροχα, καλογραμμένα και τόσο διδακτικά επεισόδια. Από τα καλύτερα κινούμενα σχέδια που έχουν μόνο καλό να προσφέρουν στα παιδιά (νομιζω ειναι γαλλικη και η σειρα αν δεν κανω λαθος).
    Τα υπόλοιπα τρια δεν τα έχω διαβάσει αλλά επειδή είσαι εγγύηση, τα σημειώνω.
    Όσο για την παιδική και εφηβική σου λατρεία, εκτός τον Μπορις Βιαν που δεν γνωρίζω, ταυτιζόμαστε απόλυτα:)
    Μάκια σου και να έχεις ένα μαγικό σκ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ήταν από τα βιβλία που έγιναν και πολύ ωραία σειρά! Αυτό και το "Η αγάπη άργησε μια μέρα" της Λιλής Ζωγράφου στη ΝΕΤ. Καθηλωτικά βιβλία και σειρές!
      Φιλάκια τσαφ τσουφ μου!!!
      ;-)

      Διαγραφή
    2. Διάβασα τώρα στης Σοφίας το σχόλιό σου! Έχασε το θεατρικό σανίδι....τρία ιερά τέρατα:)))))))
      Που είσαι Μελίνα να μας καμαρώσεις!!!!

      Διαγραφή
    3. Αααααααα τσαφ τσουφφφφφφφφφφφφφφφφ!!!!
      χα χα χα χα

      Διαγραφή
  3. Καλημέρα Βέρα! Βλέπω ισχύει τελικά ότι το διάβασμα είναι μικρόβιο που κολλάει από νωρίς, αν ξεκινήσεις να διαβάζεις μικρός και το αγαπήσεις δεν σταματάς! Απ' τα αγαπημένα σου έχω διαβάσει μόνο το Τρίτο Στεφάνι. Τα υπόλοιπα στα προσεχώς λοιπόν! Φιλιά πολλά και καλό σαββατοκύριακο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μακάρι να αγαπήσουν και τα παιδιά μας το διάβασμα! Είναι ότι καλύτερο!
      Σε φιλώ και καλή Κυριακή!

      Διαγραφή
  4. καλημερα Βερα,τα 2 εχω διαβασει,το τριτο στεφανι με ειχε ενθουσιασει τοτε και ο μικρος Νικολας που ειχα γελασει πολυ!!κρατω λοιπον τις επιλογες σου!!!καλο σαββατοκυριακο!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Όμορφη ανάρτηση με πάρα πολύ ωραία κι ενδιαφέροντα βιβλία!
    Αναγνώρισα πολλά αγαπημένα...
    Καλό Σαββατοκύριακο..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Βέρα από τα πρώτα ξέρω μόνο το τρίτο στεφάνι!
    Μου κίνησαν όλα την περιέργεια όμως και τα έβαλα στη λίστα μου για τις αγορές του επόμενου μήνα!
    Μικρό Νικόλα αγαπώ!!!!! Τη μετάφρασή του την έχει κάνει ένας απ'τους πιο αγαπημένους μου καθηγητές στη σχολή! Μου άρεσε και η ταινία πολύ! (Στο Δημήτρη δεν άρεσε καθόλου και ξενέρωσα....)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ευχαριστούμε πολύ για τις προτάσεις σου! Κουμανταρέα δεν έχω διαβάσει και θα το κάνω στα σίγουρα! Πολύ καλές επιλογές!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν σου αρέσει αυτή η κατηγορία βιβλίων θα σου αρέσει, είναι μοναδικός!
      Φιλάκια παιχνιδού μου!

      Διαγραφή
  8. Κυρά Βέρα με εξέπληξες με τα ιστορικά ευχάριστα. Δεν έχω διαβάσει τα βιβλία που προτείνεις, αλλά θα μπουν στα υπόψιν. Σε φιλώ:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να δω πότε θα τα διαβάσουμε όλα αυτά! Από χρόνο για ανάγνωση πια..γιοκ που λέει κι η Ασπασία!

      Διαγραφή
  9. Καλημέρα είσαι απλά φοβερή! Μα που βρίσκεις πάντα την κατάλληλη κουκουβάγια για κάθε ανάρτηση;;; Θα μας τρελάνεις Βέρα!!! Φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ελα ντε!! Αυτό με τις κουκουβάγιες είναι όλα τα λεφτα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Καλημέρα Βερούλα! Οι επιλογές σου πολύ ενδιαφέρουσες βιβλιοπροτάσεις :) Τώρα σε γνώρισα λιγάκι ακόμη :)

    Και κάτι άσχετο. Μικρό Νικόλα δεν έχω διαβάσει ποτέ, έχω δει όμως την ταινία. Και μάλιστα την ώρα που την έβλεπα με έπιασαν οι πόνοι της γέννας :) Μου άρεσε που έγινε αυτό σε μία τόσο χαρούμενη και διασκεδαστική ταινία και όχι σε κάτι δράματα και κλάματα που έτυχε να δω τις ακριβώς προηγούμενες ώρες/μέρες :) Άσχετο, αλλά το θυμήθηκα :)

    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Τι ωραία τα βιβλία που διάλεξες! Με αποκορύφωμα τον Μικρό Νικόλα, που βγάζει μια γλυκειά αθωότητα και ένα αβίαστο χιούμορ!
    Οι κουκουβάγιες σου κλέβουν πάντα την παράσταση!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Καλημέρα!
    Δεν έχω καταλάβει τι είναι αυτό το παιχνίδι το Hi5, πάντως τα παιδικά και εφηβικά μας αναγνώσματα ταιριάζουν. Πολλή Πηνελόπη Δέλτα, Λότη Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου, Ζωρζ Σαρρή, Γαλάτεια Γρηγοριάδου Σουρέλη κι έπειτα Ξενόπουλο, Αθηνά Κακούρη, Βαμβουνάκη, Ζωγράφου. Το αγαπημένο της εφηβείας μου "τα ψάθινα καπέλα" της Λυμπεροπούλου. Από ξένους συγγραφείς σαν παιδί έχω διαβάσει πολύ Ιούλιο Βερν, Μαρκ Τουέιν και άλλους κλασσικούς του είδους, μέχρι να περάσω στον Αλαίν ντε Μποτόν, τον Έκο, τον Κοέλο και τους λοιπούς αυτής της γενιάς.
    Δεν έχω διαβάσει αυτό με τα πτώματα που λες και μου κίνησε το ενδιαφέρον, θα το ψάξω.
    Τώρα διαβάζω περισσότερο βιβλία θεολογικού περιεχομένου, βίους αγίων, λόγους γερόντων, έργα ποιμαντικής κλπ.
    Επίσης διαβάζω επιστημονικά άρθρα για το διδακτορικό μου (μπλιάχ!).
    Α, και πολλά παραμύθια λόγω μυρμηγκακίου...
    φιλιά,
    Άρτεμις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το Hi-5 είναι ένα παιχνίδι που μας πρότεινε η Γεωργία του 4 seasons(http://geolamp.blogspot.gr/2013/02/5.html#.UUV08hfwkYQ).
      Κάθε βδομάδα έχουμε ένα θέμα με 5 αγαπημένα βιβλία, τραγούδια, φαγητά κτλ!
      Μα πώς ξέχασα τα ψάθινα καπέλα! Μου το θύμισες! Τι ωραίο βιβλίο!
      Φιλάκια Άρτεμις!

      Διαγραφή
  14. Τον μικρο Νικολα τον καναμε δωρο και στο μπαμπα μας!!!ΤΟυ αρεσε οταν ηταν μικρος και ετσι του πηραμε δωρο και τα βιβλια! Το σοφο παιδι θα το παρω σιγουρα να το διαβασω.Φιλακια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή