Σελίδες

Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2013

Επίσκεψη σε παιδικό σταθμό..

Ξεκίνησα τις επισκέψεις μου σε παιδικούς σταθμούς. Να πάρω μια ιδέα, να ρωτήσω, να ενημερωθώ και τέλος να διαλέξω αυτόν που θα κλείσουμε θέση για την Αθηνά. 

Την Δευτέρα πήγα στον πρώτο. Και δυστυχώς οι εντυπώσεις μου δεν ήταν καλές. 
Μια παλιά μονοκατοικία που η εξώπορτα ήταν ξεκλείδωτη παρότι ενωνόταν με την αυλή. Οι εγκαταστάσεις ήταν παλιές, καθόλου ανακαινισμένες. 15 χρόνια σταθμός και δεν πρέπει να είχαν κάνει ποτέ ανανέωση στα έπιπλα. Είπα όμως να μην μείνω εκεί γιατί περισσότερη σημασία έχουν οι άνθρωποι. Ανέβηκα λοιπόν στις τάξεις. Στο μεταβρεφικό τμήμα (εκεί που θα πάει η Αθηνά, 2-3 χρονών) με υποδέχτηκε η δασκάλα σε μια μικρή τάξη. Και παντού ησυχία. Τα 5 παιδάκια που ήταν εκεί κάθονταν στα θρανία και δεν έκαναν τίποτα. Τίποτα. Ούτε ζωγραφίζανε, ούτε παίζανε, ούτε άκουγαν μουσική, ούτε έκαναν κατασκευές, δεν έκαναν τίποτα! 

Τα παιχνίδια και τα υλικά ήταν όλα τακτοποιημένα στα κουτιά τους και η δασκάλα απλά τα πρόσεχε. Όταν τη ρώτησα με τι ασχολούνται τα παιδιά, μου είπε "ζωγραφίζουν, παίζουν με τα τουβλάκια..εεε...και διάφορα άλλα..". Δεν ήξερε να μου πει τίποτα παραπάνω. Μου έδωσε την εντύπωση ότι βαριόταν. Πήγα στη διπλανή τάξη που ήταν τα 3χρονα. Ησυχία κι εκεί. Τα παιχνίδια όλα στην άκρη. Τα παιδάκια κάθονταν στο πάτωμα σε κύκλο και επαναλάμβαναν μετά τη δασκάλα μια προσευχή και έκαναν το σταυρό τους! Αυτό. Και ενώ προσπαθούσα να είμαι ευγενική από μέσα μου έβραζα! Εγώ περίμενα να βρω μπάχαλο με χίλια παιχνίδια στο πάτωμα και βρήκα το εντελώς αντίθετο. Το οποίο ομολογώ ήταν χειρότερο. Κατέβηκα κάτω στη διευθύντρια. Μπήκα μέσα στο μικρό γραφείο κι εκείνη κάπνιζε. Ντουμάνι το γραφειάκι. Δεν με ρώτησε ποτέ αν με ενοχλεί το τσιγάρο. Ξεκινήσαμε την κουβέντα. Ήταν πολύ ντόμπρα, δυναμική και τσαούσα. Έδωσε περισσότερη έμφαση στο ότι θέλει να κάνει τα παιδιά ανεξάρτητα και αυτόνομα. Στα περισσότερα συμφωνούσα μαζί της. Μου είπε για όλες τις δραστηριότητες που κάνουν τα παιδιά (κολύμβηση, μπαλέτο, yoga, μουσική) χωρίς να παραλείψει ευτυχώς να μου πει ότι αυτά τα κάνουν τα μεγαλύτερα τμήματα και όχι το δικό μας. Η ίδια μου είπε ότι δεν είχε δικό της τμήμα γιατί τρέχει όλες τις άλλες δουλειές. Λογικό. Όμως μου είπε ότι τα παιδιά την αγαπούν γιατί πηγαίνει στις τάξεις και της αρέσει να κάθεται με τα παιδιά και να φτιάχνει πράγματα. Την ρώτησα τι για παράδειγμα. Μου είπε "πράγματα..γενικά να φτιάχνουμε..". Σκεφτόμουν από μέσα μου ότι δεν πρέπει να πηγαίνει στις τάξεις ούτε μια φορά τη μέρα.. Αυτά. Έφυγα πολύ απογοητευμένη και προβληματισμένη. Ήταν η πρώτη μου επαφή με παιδικό σταθμό και αναρωτιόμουν "άραγε έτσι είναι όλοι;".



Χθες λοιπόν, αποφάσισα να πάω χωρίς ραντεβού σε κάποιον άλλο παιδικό σταθμό με σκοπό να κλείσω συνάντηση. Προς έκπληξη μου, δέχτηκαν να μιλήσουμε εκείνη την ώρα. Και αυτό το κτίριο  ήταν παλιό. Μέσα όμως ήταν φροντισμένο. Από την είσοδο έβλεπες την τραπεζαρία, την κουζίνα και 2 τάξεις. Κατέβασα την Αθηνά από το καρότσι κι έτρεχε σαν τρελή παντού. Παντού πήγε. Μου είπε η κοπέλα να μην ανησυχώ και ότι θα την προσέχουν οι δασκάλες. Τους πέτυχα σε ώρα φαγητού. Οι δασκάλες ήταν απόλυτα κανονικές και αληθινές. Άκουγα που μάλωναν τα παιδιά που λέρωναν το τραπέζι, που επαινούσαν άλλα που έτρωγαν όλο το φαγητό, τα άκουγα όλα. Κανονικοί διάλογοι. Εννοείται ότι θα τα μαλώσουν και θα τα βάλουν σε τάξη. Μπήκα μόνο μέσα σε μεγαλύτερο τμήμα και ήταν όλα κανονικά κι εκεί. Μεγάλη τάξη, τα παιδιά καθισμένα στα θρανία να φτιάχνουν κατασκευές. Οι κοπέλες που γνώρισα ήταν συμπαθητικές και γλυκές. Η υπεύθυνη μου εξήγησε όλο το πρόγραμμα χωρίς φανφάρες και μεγάλα λόγια. Επειδή η τάξη της Αθηνάς ήταν στον επάνω όροφο και κάποια παιδάκια κοιμόντουσαν μου είπαν να πάω όποια άλλη μέρα θέλω (χωρίς ραντεβού βέβαια) να δω την αίθουσα, τα κρεβατάκια και ότι άλλο θέλω. Έφυγα κάπως ανακουφισμένη. Εκεί τα πράγματα ήταν εμφανώς καλύτερα! 

Έχω ραντεβού και αύριο! Εβδομάδα επισκέψεων αυτή! Είναι τελικά αρκετά δύσκολο να βρεις παιδικό σταθμό που να σου αρέσει. Και τα κριτήρια είναι διαφορετικά για τον καθένα μας. Μπορεί κάποια φίλη να πηγαίνει τα παιδιά της σε κάποιο σταθμό που εσάς δεν σας κάνει καθόλου. Δεν πειράζει. Για αυτό υπάρχουν τόσοι σταθμοί. Για να διαλέξει ο κάθε γονιός αυτό που του ταιριάζει περισσότερο.

Θα επανέλθω με τα νεότερα!

Διαβάστε και τι μας συμβουλεύει μια Νηπιαγωγός φίλη μου εδώ.


31 σχόλια:

  1. Η αλήθεια είναι οτι χρειάζεται πολύ ψάξιμο και ένστικτο από μέρους σου. Σίγουρα όμως θα βρεις αυτό που ψάχνεις και όταν θα το βρεις θα το καταλάβεις με τη μία!!! Συνέχισε το έργο σου Βέρα μου!

    Υ.Γ. θα με ενδιέφερε να μάθω και τιμές... Γενικώς γιατί σκέφτομαι και εγώ για την δικιά μου, χωρίς να το έχω αποφασίσει ακόμα.

    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Από 330-370 το μήνα έχω ακούσει για συνοικιακούς. Και σε αυτούς τους 2 που πήγα έτσι μου είπαν.
      Το ένστικτο μου στην πρώτη περίπτωση μου έλεγε "όχι" βέβαια!

      Διαγραφή
  2. Ειδικά, όταν κάνεις τη σύγκριση μεταξύ των 2, όπως τα περιγράφεις...
    Πφφφ!!!
    Καλή συνέχεια!!!
    Ό,τι καλύτερο για την Αθηνούλα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Με τη σύγκριση φαίνεται περισσότερο!
      Αλλά θα το βρω, πού θα πάει;

      Διαγραφή
  3. είμαι και γω στην διαδικασία να αρχίσω από το τώρα το ψάξιμο για το Ιουλί...η αλήθεια είναι ότί, ήδη , με όλα αυτά που ακούω και διαβάζω έχω τρομάξει...αλλά το καλοκαίρι κλείνουμε τα 3 και δεν παίρνει άλλη αναβολή....αν θες στείλε μου με πμ..ποιους σταθμούς έχεις δει μέχρι τώρα...η περιγραφή του πρώτου, ομολογώ, πως μου κάθισε στο στομάχι...μιλάς για ιδιωτικούς εεε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι για ιδιωτικούς λέω! Είμαι σίγουρη ότι θα βρούμε κάτι καλό!

      Διαγραφή
  4. Δυστυχώς χρειάζεται ψάξιμο! Ευτυχώς για εμάς ήταν λίγο πιο εύκολο γιατί η διευθύντρια του παιδικού σταθμού που ήθελα να πάω την μικρή έμενε πολλά χρόνια δίπλα στο πατρικό μου! Εμείς περάσαμε μέσω ΕΣΠΑ και ο σταθμός της είναι ιδιωτικός.

    Δεν ξέρω πόση διαφορά έχει από τους δημόσιους σταθμούς αλλά η Ειρήνη έχει μάθει πολλά πράγματα. Τα περισσότερα βέβαια της τα είχα μάθει και εγώ από το σπίτι αλλά φαίνεται ότι κάνουν δουλειά. Μαθαίνει κατασκευές, Αγγλικά, μπαλέτο και tae kwo do.Φαντάσου ότι μέσα σε λίγους μήνες έχουν αρχίσει να μαθαίνουν συλλαβές!!!!

    Οι δασκάλες είναι πολύ καλές, (αν και μία δασκάλα της είχε κάτσει στραβά της Ειρήνης και δεν την ήθελε,)σε ενημερώνουν για τα πάντα, τι έκαναν όλη μέρα και σου δίνουν και ένα χαρτί που έχουν συμπληρώσει με κάθε λεπτομέρεια τι έφαγε, τι ήπιε, τι δραστηριότητες έκαναν, αν πήγε τουαλέτα. Όταν πηγαίνω να την πάρω την χτενίζουν, της καθαρίζουν τα χεράκια με αντισηπτικά μαντηλάκια (εμείς τα αγοράζουμε) και πάντα την έχουν πεντακάθαρη.
    Δεν είναι τέλειος ο σταθμός, πάντα βρίσκω κάτι κακό αλλά τουλάχιστον σε αυτά που θέλαμε μας ικανοποιεί!


    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είστε τυχεροί που είστε ευχαριστημένοι. Κανένας σταθμός δεν θα μας φανεί ποτέ τέλειος αλλά τουλάχιστον στα περισσότερα επίπεδα να είμαστε ευχαριστημένοι.

      Διαγραφή
  5. Δεν ξέρω τι να σου πρωτοσχολιάσω σήμερα. Θα προσπαθήσω να μην μακρυγορήσω και γίνω κουραστική.

    1. Καταρχήν με άγχωσες. Δηλαδή εγώ που σκέφτομαι μήπως αλλάξω της μικρής παιδικό από του χρόνου, θα πρέπει να το ψάξω από τώρα; Αγχώθηκα!!!!!!!!!
    2. Η επιλογή παιδικού σταθμού είναι δύσκολη υπόθεση και μάλιστα όσο πιο απαιτητικός είσαι τόσο πιο δύσκολη είναι. Εμπιστέψου το ένστικτό σου και επίσης η Αθηνά θα σε βοηθήσει πολύ να επιλέξεις. Εμείς π.χ. είδαμε 4-5, αλλά κλείσαμε σε αυτόν που είμαστε τώρα επειδή η Δάειρα εντάχθηκε στο περιβάλλον/ανθρώπους από την πρώτη επίσκεψη γνωριμίας που κάναμε. Ενώ σε δύο προηγούμενους που είχαμε πάει, στον έναν τα παιδιά ήταν σαν στρατιωτάκια (όπως πολύ εύστοχα περιγράφεις, γύρω-γύρω από ένα τραπέζι χωρίς να κάνουν τίποτα) και στον άλλον μου έδωσε την εντύπωση ιδρύματος (5-6 ΜΟΝΟ παιχνίδια στο πάτωμα και τα παιδιά παρατημένα και αυτά στο πάτωμα και αυτές απλά επέβλεπαν. Και ο χώρος τρισάθλιος, παλιός, γκρι, μουντός, άψυχος...και άλλα πολλά αρνητικά).
    Θα μου πεις γιατί κοιτάζω το ενδεχόμενο να αλλάξω σταθμό αφού τώρα είμαι ευχαριστημένη. Θα σου πω:
    α. Γιατί πάντα υπάρχει κάτι καλύτερο και ίσως το βρω
    β. Γιατί έχουμε την περίπτωση του Φ. που γρατσουνάει τη Δάειρα και από ό,τι φαίνεται δεν μπορούν να τον συμμαζέψουν. Εκτός και αν μάθω πολεμικές τέχνες την κόρη μου για να μπορεί να αμύνεται.

    Αυτά τα ολίγα.
    Και καλή επιλογή! Αν δε σου κάνει κλικ ο σταθμός, μη βασιστείς στις μάρκετινγ φανφάρες που όλοι πλασάρουν προκειμένου να πουλήσουν.

    Φιλιά και αναμένω νεότερα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μα απογοητεύτηκα τόσο με τον πρώτο! Ευτυχώς ο χθεσινός ήταν πολύ καλύτερος! Δεν νομίζω ότι κλείνουν από τώρα θέσεις, έτσι το λένε. Κατά το Μάιο μάλλον, μην αγχώνεσαι!
      Marketing φανφάρες όπως λες για ακριβό προϊόν κιόλας!
      Θα το βρούμε όμως!

      Διαγραφή
  6. Πραγματικά είναι πολύ μεγάλο άγχος η επιλογή παιδικού σταθμού... Ακόμα δεν έχω ξεκινήσει το ψάξιμο και σιγά-σιγά πρέπει να το κάνω. Σκέφτομαι να τις στείλω και τις 2 μαζί και ο Θεός βοηθός.
    Ελπίζω να βρείτε κάτι αξιόλογο για την Αθηνούλα!
    Πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλή αρχή και στη δική σας αναζήτηση! Σίγουρα θα βρούμε κάτι καλό, ευτυχώς οι επιλογές πολλές!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  7. Μην απογοητεύεσαι Βέρα μου! Είναι σοβαρό θέμα και πραγματικά θλίβομαι για περιπτώσεις όπως ο πρώτος που περιέγραψες.. Με μια καλή έρευνα,είμαι σίγουρη θα επιλέξεις το καλύτερο για την μικρούλα σου! Ευτυχώς τα παιδιά δεν μπορούν να κρύψουν τπτ..Και με την σωστή κρίση σου θα βρεις ένα υγιές περιβάλλον! Καλή συνέχεια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το εύχομαι! Ευτυχώς έχουμε αρκετές επιλογές!
      Φιλιά Κατερινάκι!

      Διαγραφή
  8. Καλησπέρα! Είμαι νηπιαγωγός και δουλεύω σε παιδικό σταθμό και θα ήθελα να σου προτείνω μερικές ερωτήσεις που θα έκανα εγώ αν πήγαινα να γράψω το παιδί μου σε παιδικό σταθμό.
    Για μένα είναι πολύ σημαντικό να ρωτήσεις πόσες δασκάλες έχουν και ποια είναι η αναλογία παιδιών-δασκάλων γιατί σ'αυτές τις ηλικίες τα παιδιά χρειάζονται βοήθεια σε πολλές φάσεις μέσα στην ημέρα και είναι καλό να υπάρχει πάντα διαθέσιμος κάποιος να τα βοηθήσει.
    Επίσης είναι καλό να ρωτήσεις για την καθαριότητα του σχολείου (αν υπάρχει καθαρίστρια και πόσο συχνά καθαρίζονται οι τάξεις και οι τουαλέτες). Σε αυτό βοηθάνε και οι επισκέψεις χωρίς ραντεβού ώστε να δεις και μόνη σε τι κατασταση βρίσκεται το σχολείο μέσα στην ημέρα. Απόφυγετε σταθμούς με μοκέτα στο πάτωμα.
    Το μέγεθος των τάξεων είναι επίσης πολύ σημαντικό. Σε αυτή την ηλικία τα παιδιά χρειάζονται να έχουν χώρο να κινηθούν και να πάιξουν ομαδικά αλλά και να έχουν την δυνατότητα να "απομονωθούν" και να πάιξουν μόνα τους όταν το χρειάζονται.
    Ρώτα επίσης για το πόση ώρα βγαίνουν στην αυλή. Γύρω στην 1 ώρα (ίσως λιγότερο το χειμωνα) είναι καλό τα παιδιά να πάιζουν ελευθερο παιχνίδι στο προαύλιο. Το ελευθερο απιχνίδι είναι πολύ σημαντικό μέρος του προγράμματος των παιδιών σε αυτή την ηλικία.
    Επίσης ρωτα την "φιλοσοφία" τους για το φαγητό. Πολλοί παιδικόι σταθμοί με στόχο να φανεί στους γονείς ότι τα παιδιά γυρνάνε σπίτι φαγωμένα πιέζουν πολύ τα παιδιά την ώρα του φαγητού.
    Καλό θα ήταν να ρωτήσεις για τις δραστηριότητες αλλά και για το ημερίσιο πρόγραμμα του σταθμού. Ρώτα συγκεκριμένα πράγματα γιατί το μπλα μπλα και το πολύ θεωρητικό δείχνει κατα την άποψη μου άγνοια και προσπάθεια εντυπωσιασμού. Ζήτα αν μπορείς να δεις κάποιες εργασίες των παιδιών, γιατι ένα άλλο λάθος που κάνουν οι σταθμοί στη προσπαθεια τους να εντυπωσιάσουν είναι να παρουσιάζουν τέλειες χειροτεχνίες και κατασκευές που όμως έχουν γίνει όχι από τα παιδιά αλλά από τις νηπιαγωγούς. Είναι σημαντικό να φαίνονται μέσα στον σταθμό έργα των παιδιών που είναι ξεκάθαρο ότι έχουν γίνει από αυτά. Γιατί μόνο αυτά έχουν παιδαγωγική αξία.
    Αυτά! Αν μπορώ να βοηθήσω σε κάτι άλλο θα χαρώ.
    Καλή αρχή για την μικρή σου αλλά και για σενα!
    xo
    Eleonor

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό που λες για τις χειροτεχνίες μου το είχαν πει ευτυχώς. Είδα και "τέλειες" ζωγραφιές.. Μα τι αξία έχουν; Δεν το καταλαβαίνουν οι άλλοι γονείς δηλαδή;
      Σ'ευχαριστώ για τις συμβουλές, θα τις ακολουθήσω όλες!

      Διαγραφή
  9. η Eleonor Rigby έγραψε ακριβώς αυτα που θα έπρεπε να μας ρωτάνε οι γονείς.Το βασικό για εμενα; ποτε να μην πας σε παιδικο που θα σου κλεισει ραντεβου για να σε δει...ειναι το γνωστό κόλπο του "ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΕΝΤΕΛΕΙΑ" ,ειδικά στην ηλικία της μικρουλας σου θα ψαξεις σταθμό μικρό που οι εκπαιδευτικοί θα είναι και ¨μανουλες" δλδ τρυφερες...και μετά εκπαιδευτικοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μα φαίνεται ότι είναι ψεύτικη η εντέλεια γιατί απλά δεν υπάρχει! Θα ψάξω να βρω ότι καλύτερο μπορώ με τα κριτήρια μου βέβαια.

      Διαγραφή
  10. Δουλεύω ως νηπιαγωγος 15 χρόνια τώρα....Θα σας προτείνω να μην αγχώνεστε φυσικά...το παιδάκι σας μια χαρά μπορεί να τα καταφέρει....Φυσικά φρίττω όταν ακούω γιόγκα σε 5χρονα,γιατί είναι μόνο προς εντυπωσιασμό και τίποτ'αλλο...στην ηλικία που είναι το παιδάκι σας θέλει άφθονο χώρο,καθαρό περιβάλλον και μια δασκάλα με φαντασία να στήνει το δικό της σύμπαν μέσα στην τάξη με τα παιδιά... τα οποία σας βεβαιώ πως και με ένα φύλλο χαρτί,στο χέρι,πάνε ταξίδι στα πέρατα του κόσμου(κι ευτυχώς έχουμε αυτή την τύχη κι εμείς που δουλεύουμε μαζί τους)
    Εστιάστε στη αγάπη της διευθύντριας για τη δουλειά της,το ίδιο και της νηπιαγωγού,στον τρόπο που λάμπουν τα μάτια τους όταν σας μιλούν,στο πόσο θερμή είναι η χειραψία τους και πόσο αληθινός ο τρόπος που προσεγγίζουν το παιδί σας...
    Τότε και μόνο τότε,δώστε στο μικρό σας ένα γλυκό φιλάκι και με απόλυτη εμπιστοσύνη αφήστε τη δασκάλα να κάνει τα υπόλοιπα...Καλή αρχή :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευτυχώς το κατάλαβα αυτό. Έβαλα σε δεύτερο κριτήριο τις εγκαταστάσεις και πρώτα κοιτάζω τους ανθρώπους που θα προσέχουν το παιδί μου..

      Διαγραφή
  11. Βερούλα μου..κι εγώ ως νηπιαγωγός-που έχει δει αρκετούς παιδικούς σταθμούς- συμφωνώ με την Eleonor απο πάνω και θέλω να σου πω και τα εξής:
    1.Να ελέγξεις τις τουαλέτες, την κουζίνα και γενικά τους χώρους, πόσο καθαροί είναι...
    2. Οι αίθουσες να είναι αρκετά ευρύχωρες και με παράθυρα για να έχουν φως και να αερίζονται...
    3. Πως είναι η αυλή που θα βγαίνουν τα παιδιά...γιατί η άνοιξη έρχεται και θα τα βγάζουν έξω περισσότερο...
    4. Να ρωτήσεις για τη φιλοσοφία του παιδικού, πως ενημερώνονται οι γονείς (με τετραδιάκι κλπ), το ημερήσιο πρόγραμμα.
    5. Και σημαντικότερο απ'όλα...Τα ΠΑΙΔΙΑ !! Να παρατηρήσεις τα παιδιά..Είναι χαμογελαστά; πηγαίνουν εκεί με χαρά; αγκαλιάζουν τις δασκάλες τους; παίζουν, φτιάχνουν, δημιουργούν ;; Μαθαίνουν; Αν τα παρατηρήσεις θα το καταλάβεις...
    Και μην ξεχνάς οτι ο παιδικός σταθμός- όπως ο γυναικολόγος και ο παιδίατρος - πρέπει να σου ταιριάξουν...
    πολλά φιλιά, κουράγιο στην αναζήτηση και keep us posted!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Βέρα μου εύχομαι να βρεις τον καλύτερο για την Αθηνά και θα το καταλάβεις μόνο απο τη μετέπειτα συμπεριφορά της, φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Η κόρη μιας φίλης μου, νέα και ορεξάτη νηπιαγωγός, δουλεύει σε παιδικό σταθμό που η μόνη δουλειά τους είναι να καθαρίζουν και να αποστειρώνουν τον σταθμό. Οι νηπιαγωγοί κάνουν τις καθαρίστριες, δεν ασχολούνται καθόλου με τα παιδάκια, μόνο προσέχουν μην λερώσουν, μην ανακατέψουν τα παιχνίδια, μην κάνουν ζημιές. Οταν πάνε οι γονείς, να δουν το νηπιαγωγείο τους δίνουν μάσκες χειρουργικές και σακουλάκια νάυλον να βάλουν στα πόδια για να μην λερώσουν τον σταθμό. Αύτό εντυπωσιάζει τους άσχετους γονείς. Αποτέλεσμα τα παιδιά να μην μαθαίνουν τίποτα , να μην διασκεδάζουν και να μην περνάνε καλά. Αυτό δεν είναι νηπιαγωγείο είναι χειρουργείο. Θέλει προσοχή Βέρα η επιλογή του σταθμού.
    Η Αθηνούλα σου όπως και κάθε παιδάκι αξίζει το καλύτερο.
    φιλιά πολλά και καλή τύχη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Είναι τόσα πολλά αυτά που πρέπει να προσέξεις και συμφωνώ με την georgia ότι πρέπει να νιώσεις το κλικ, ότι όλα κολλάνε σωστά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Πολύ σημαντικό να πας χωρίς ραντεβού και έκανες πολύ καλά. Τα κοριτσια παραπάνω που είναι πιό ειδικές, έθεσαν σωστά ερωτήματα που πρέπει να θέσεις με τη σειρά σου στη Δ/ντρια και στις δασκάλες. Αυτά τα πολύ "αποστειρωμένα" περιβάλλοντα που όλα είναι τέλεια, να τα φοβάσαι. Όταν βλέπεις παιδιά χαρούμενα και παιχνίδια σκορπισμένα και αληθινά χαμόγελα, εκεί κάτι καλό συμβαίνει.
    Το ένστικτό σου είναι πάντα σωστό κριτήριο αλλά και παλι επειδή πολλές φορές την πατάμε με το τέλειο marketing, να προσέχεις και εκεί. Στο λέω γιατί την έχω πατήσει. Είμαι σίγουρη ότι θα διαλέξεις τον κατάλληλο σταθμό για την Αθηνούλα γιατί είσαι μαμούνι!
    (καλά, οι κουκουβάγιες-μαθήτριες-δασκάλες όλα τα λεφτά!!!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Βέρα σου εύχομαι να επιλέξεις το καλύτερο για τη μικρή Αθηνούλα!!! :) φιλάκια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Αχ ζόρια έχεις Βέρα.. Πόσο δύσκολο πρέπει να είναι να βρεις τον ιδανικό χώρο και να αποχωρίζεσαι με ήσυχο κεφάλι την Αθηνούλα... Εύχομαι να σταθείτε τυχεροί και να μην παιδευτείς πολύ να βρεις τον καλύτερο παιδικό σταθμό!!!! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Η επιλογή παιδικού σταθμού είναι δύσκολη απόφαση, αλλά όπως είπες υπάρχουν επιλογές.
    Είμαι της γνώμης ότι κάνεις πολύ καλά που αποφάσισες να επισκεφτείς τον καθένα ξεχωριστά.
    Πέρα από όσα ρώτησες, να κοιτάς και από πόσα παιδιά απαρτίζεται κάθε τάξη. Πριν κλείσεις οπουδήποτε, ακόμα κι αν όλα δείχνουν τέλεια, ζήτα να μάθεις την εκπαιδευτική κατάρτιση της κάθε εκπαιδευτικού (είτε είναι ιδιωτικός, είτε δημόσιος!!!- το εννοώ αυτό) και μίλα προσωπικά μαζί της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Βέρα μου, καλησπέρα!!
    Είμαι σίγουρη ότι θα διαλέξεις το καλύτερο για την κορούλα σου.
    Το ότι το ψάχνεις από τώρα σημαίνει σίγουρη επιτυχία.
    Στο δικό μας παιδικό, που είναι δημοτικός, όλο το προσωπικό από τις καθαρίστριες , τις μαγείρισσες, τις παιδαγωγούς, αλλά και τις άλλες έξτρα κοπέλες, βοηθούν σε όλες τις δραστηριότητες και κατά την προσαρμογή, και στην παραλαβή των παιδιών... Ήταν όλες παρούσες στην χριστουγεννιάτικη γιορτή και το αποτέλεσμα ήταν εκπληκτικό. Μια καλή ομάδα λοιπόν που να αγαπάει τη δουλειά της και τα παιδιά.Η διατροφή των παιδιών επίσης, είναι σημαντικό κεφάλαιο και πρέπει να γίνεται από διαιτολόγο. (εδώ να μας πει η Γεωργία τη γνώμη της). Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Δύσκολο πράμα τελικά ο παιδικός ε;

    Τρελοτουρίστρια

    ΑπάντησηΔιαγραφή