Σελίδες

Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2012

Γιατί τα νήπια δεν χρειάζονται i-phone!

Βλέπω πολλούς γονείς που βάζουν το i-Pad να κάνει babysitting στα μικρά παιδιά τους ή τους δίνουν το i-Phone για να τα ψυχαγωγήσουν.
"Το i-Phone έχει γίνει το πιο αποτελεσματικό εργαλείο στην ιστορία της ανθρωπότητας για να κατευνάσει ένα ιδιότροπο παιδί" λένε οι Αμερικάνοι και χαίρονται. Μαζί χαίρονται και οι γονείς που μπορούν επιτέλουν να συζητήσουν στο εστιατόριο με τους φίλους τους και να κάνουν τα ψώνια του σούπερ μάρκετ με την άνεση τους.
Αλλά ακριβώς όπως οι ενήλικες εθίζονται στο i-Phone, το ίδιο παθαίνουν και τα παιδιά. Το πρόβλημα είναι ότι τα παιδιά, ιδιαίτερα αυτά των μικρότερων ηλικιών δεν χρειάζονται περισσότερο χρόνο μπροστά σε μια οθόνη. Σίγουρα αφήνοντας τα παιδιά μας να παίζουν με το i-Phone στο εστιατόριο μπορούμε να απολαύσουμε ένα ήσυχο γεύμα αλλά παράλληλα αυτό εμποδίζει τα παιδιά να μάθουν πώς πρέπει να συμπεριφέρονται στο εστιατόριο.
Σύμφωνα με τους Times πολλά παιδιά σήμερα -ακόμα και κάτω των 2 χρονών- θα προτιμούσαν ένα i-Phone από ένα πραγματικό παιχνίδι. Για αυτόν ακριβώς το λόγο οι προγραμματιστές του i-Phone έχουν δημιουργήσει εφαρμογές που απευθύνονται στο παιδικό κοινό. Το i-Phone υποστηρίζει ότι οι περισσότερες εφαρμογές είναι εκπαιδευτικές αλλά αλήθεια χρειάζεται να εκπαιδευτούν τα παιδιά μέσω του i-Phone; Υπάρχει μέχρι και εφαρμογή για την εκμάθηση της τουαλέτας.. Αν περιμένουμε το i-Phone να υπενθυμίσει στο παιδί μας πότε πρέπει να πάει τουαλέτα κάτι έχουμε κάνει λάθος...


Πανεπιστημιακές έρευνες για την ανάπτυξη του παιδιού δείχνουν ότι τα παιδιά παθαίνουν εμμονή με συγκεκριμένα παιχνίδια στο i-Phone και έτσι περιορίζουν τις κοινωνικές συναναστροφές τους και αυτό τα αποτρέπει από την αλληλεπίδραση τους με τον έξω κόσμο.
Το ίδιο μας ενοχλεί και όταν βλέπουμε ενήλικες να περπατούν στο δρόμο με το i-Phone στο χέρι και να παίζουν μανιωδώς παιχνιδάκια, να είναι αφηρημένοι και να αποφεύγουν τις συζητήσεις γιατί έχουν κολλήσει με κάποια συγκεκριμένη εφαρμογή.
Ειδικοί στην πρώιμη ανάπτυξη της γλώσσας μιλούν για έρευνες που δείχνουν ότι τα παιδιά μαθαίνουν καλύτερα μέσα από την ενεργή συμμετοχή τους και όχι από την αλληλεπίδραση με μια οθόνη.
Αφήνετε τα παιδιά σας να παίζουν με το i-Phone μερικές φορές; Σίγουρα, δεν έγινε και τίποτα για κάποιες φορές. Αλλά σχεδιάζετε να το κάνετε αυτό τακτική συνήθεια; Σκεφτείτε το.

Στο κάτω κάτω το i-Phone είναι δικό μας παιχνίδι και δεν θέλουμε να το μοιραστούμε! Όταν μεγαλώσουν τα παιδιά μας μπορούν να αγοράσουν το δικό τους i-Phone ή όποιο παιχνίδι τεχνολογίας μπορεί να είναι τότε στη μόδα!

17 σχόλια:

  1. Συμφωνω απολυτα με οσα γραφεις. Επισης, σε οσα σπιτια δεν εχει μπει ακομα το iPhone/iPad συνεχιζεται σταθερα το "παρκαρισμα" με το Playstation. Οι βιβλιοθηκες σταθερα χωρις βιβλια αλλα με ολοενα και περισσοτερα παιχνιδια για το PS.

    Μετα αναρωτιουνται γιατι δε διαβαζουν τα παιδια, γιατι δεν τους αρεσει το σχολειο και γιατι δε μπορουν να συγκεντρωθουν με τιποτα.

    Ειμαι μονο 27 κι ομως εχω την αναγκη να πω "Εμεις στην ηλικια μου..." Χασμα γενεων.

    Πολυ ωραια αναρτηση, καλημερα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. κι εγώ συμφωνώ..Κι εμένα μου αρέσουν τα gadgetακια αλλά δεν θα τα έδινα στο παιδί μου..Άσε που δεν έχω από αυτά δηλαδή...αλλά αν είχα δεν θα τα έδινα..Εδώ δεν του δίνω ουτε το απλό κινητό..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αχ Βέρα μου, δεν μπορώ να σου περιγράψω πόσο ενοχλούμαι όταν βλέπω γονείς να είναι υπέρμαχοι αυτής της νοοτροπίας...
    Δυστυχώς κάποιοι προτιμούν τη βολή τους και την ηρεμία τους από το να ασχοληθούν οι ίδιοι με το παιδί τους...
    Καλημέρα και φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σε όλα όσα λες συμφωνώ. Αν και δεν έχω τίποτα που ξεκινάει από i, δε θα μπορούσα να το κάνω, προκειμένου να έχω το κεφάλι μου ήσυχο...Ούτε με την τηλεόραση παίζει αυτό στο σπίτι μας...Ούτε με το πισι. Και όχι γιατί δεν το θέλω τόσο εγώ, όσο γιατί καμία δε συγκεντρώνεται να δει τηλεόραση...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δεν έχω παιδιά (ακόμα) αλλά συμφωνώ με όσα λες. Είχα δει αυτό πριν καιρό με είχε λιγο φρικαρει/προβληματίσει
    http://www.thinkgeek.com/product/e8ef/
    Φταίει το παιδί μετά δηλαδή αμα κυνηγάει το iphone?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Εχεις απόλυτο δίκιο!!! Με εκνευρίζουν απίστευτα αυτού του είδους οι γονείς! Προκειμένου να έχουν ησυχία δίνουν ότι να ναι στα παιδιά τους και μετά παραπονιούνται και από πάνω γιατί κολλάνε με τέτοια πράγματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Συμφωνώ με Kathy, όλα με μέτρο. Έχουμε στο σπίτι iphone αλλά τα παιδιά θα παίξουν μόνο με εκπαιδευτικά applications που έχουμε κατεβάσει, μόνο 10' το καθένα (με χρονόμετρο παρακαλώ) και μόνο μια φορά τη βδομάδα. Όχι φυσικά να τους το δώσουμε για να μας αφήσουν ήσυχους όπως πολλοί δυστυχώς κάνουν. Καταρχάς όσοι έχετε παιδάκια πάνω από 4-5 ετών, ξέρετε πολύ καλά ότι είναι πανέξυπνα και χειρίζονται TV, DVD, κλπ καλύτερα από εμάς. Δεν μπορούμε να τους στερήσουμε τις γνώσεις που είναι μέρος της ζωής τους πλέον.
    Βέβαια, έχω δει και το επίσης κουφό: μαμά να έχει φέρει το παιδί της στις κούνιες με το φορητό playstation και το παιδάκι αντί να παίζει με τους φίλους του, παίζει μόνο του με αυτό το μαραφέτι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπράβο Βέρα πάντως, πολύ καλό θέμα για το post, για να ξυπνήσουν όσοι χρησιμοποιούν τα gadgets αυτά για να ηρεμήσουν από τα παιδιά τους.

      Διαγραφή
  8. Αυτό το φαινόμενο το είδα φέτος στην παραλία: ευτυχώς όχι από ελληνάκια αλλά από αλλοδαπά νήπια και "δημοτικάκια". Τα ελληνάκια είχαν άλλα πράγματα να κάνουν: ξεσήκωναν την παραλία με τις φωνές τους και τα παιχνίδια τους! Τα άλλα ήσυχα, κάθονταν και δώστου κλικ-κλικ... Αυτά! Συμφωνώ και επαυξάνω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Θα έλεγα ότι σε όλα πρέπει
    να υπάρχει ένα μέτρο,
    ναι, αλλά τόσο όσο να μην
    αποκλείει το παιδί από τις
    άλλες δραστηριότητες.
    ΦΙΛΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Όλα με μέτρο είναι το σωστό.
    Οι πανεπιστημιακές έρευνες με αντικείμενο τα παιδιά και τα i-phone, πότε έγιναν και έβγαλαν και απότελέσματα? Δεν κυκλοφορούν τόσα πολλά χρόνια αυτά, εκτός ας εννοείτε γενικότερα ηλεκτρονικά μέσα.
    Τα παιδιά πρέπει να έχουν επαφή με όλα και να αποκουν γνώση με την επίβλεψη του γονιού.
    Μη φοβάστε την τεχνολογία και το ανσασέρ τεχνολογία είναι. Στέλνετε τα παιδιά από τις σκάλες γιατί κάνει καλό στην υγεία του να ασκείται? Όχι στο ανσασέρ μπαίνεται. Το παιδί θα ακηθεί με άλλο τρόπο και άλλη ώρα.
    Ίσως αυτή η εικόνα με το παιδί στο σούπερ μάρκετ με το gadget, να έπεται μιας εικόνας ενός παιδιού που για ώρες να τρέχει και να παίζει και να χαίρεται.
    Ίσως πάλι να μην έχεται γνωρίσει τι σημαίνει να μην κάθεται ούτε δευτερόλεπτο ένα παιδί και να πρέπει να γίνουν κάποιες στοιχειώδεις δουλειές από τους γονείς. Αναρωτηθείτε για ποιο λόγω μπορεί να συμβαίνει αυτό.
    Εκτός αν υπάρχει κάποια άλλη πρόταση για το πως μπορείς να έχεις ένα ζωηρό παιδί μαζί σου να θες να 10 λεπτά για να ψωνίσεις τρέχοντας στους διαδρόμους και αυτό να τρέχει , να γκρινιάζει και να ρίχνει τα πράγματα από τα ράφια???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Καλά κάνεις και το λες...τα παιδιά πρέπει να παίζουν με παιχνίδια...όχι με κινητά...Καλό υπόλοιπο Κυριακής εύχομαι!! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. πωπωωω....προσωπικά είμαι μάλλον πολύ παλιομοδίτισα γιατί θα ήθελα το παιδάκι μου να παίζει όπως κάναμε εμείς παλιά....με απλά παιχνίδια μακρυά από τηλεόραση και υπολογιστές...δε μου αρέσει το πόσο γρήγορα χάνεται η παιδική αθωότητα στις μέρες μας και το πόσο εθισμένα στην τεχνολογία και τα υλικά αγαθά είναι τα παιδιά...είναι κρίμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Μπράβο για το άρθρο!
    Συμφωνώ μαζί σου!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή