Σελίδες

Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2012

Blogging και αντιγραφή!

Τον τελευταίο καιρό όλο και πιο πολλοί bloggers εκφράζουν την δυσαρέσκεια τους για την αντιγραφή υλικού από τη σελίδα τους. Αυτό μπορεί να είναι ένα προσωπικό κείμενο, ένα άρθρο μεταφρασμένο από αγγλικά, μια φωτογραφία ακόμα και μια ολόκληρη κατασκευή. Η αλήθεια είναι ότι δεν περίμενα να είναι τόσο έντονο το φαινόμενο μέχρι που συνέβη και σε μένα σε μικρής σημασίας ανάρτηση: μόλις 5 λεπτά μετά την ανάρτηση μου είδα τη δική μου στιγμή έκφρασης να γίνεται post σε μεγάλη σελίδα με χιλιάδες φανς. 
Πίστευα και πιστεύω ότι οι bloggers αποτελούμε μια κοινότητα όπου ο στοιχειώδης σεβασμός μεταξύ μας είναι απαραίτητος για να λειτουργούμε. Σεβασμός, αλληλεγγύη, υποστήριξη στα δύσκολα όταν τα μοιραζόμαστε και έκφραση χαράς στα καλά μας. Βέβαια στις κοινότητες υπάρχουν πάντα και κλέφτες και ψεύτες και υποκριτές. Έτσι είναι στη ζωή και δεν θα μπορούσε να είναι αλλιώς στο blogging. 
Εννοείται ότι μπορούμε να κάνουμε μια υπόδειξη στο άτομο που αντέγραψε αλλά μερικές φορές μας απαντά με αγένεια και θράσος. Και ναι, στο ίντερνετ όλοι μοιράζονται όλες τις ιδέες. Αλλά είναι τόσος κόπος να αναφέρεις με ένα απλό link την πηγή της έμπνευσης σου όταν αυτή είναι ένα ελληνικό blog; Προσωπικά, όταν διαβάζω για παράδειγμα για μια κατασκευή και αναφέρεται το blog που πρωτοέγραψε την ιδέα εκτιμώ ακόμα περισσότερο τον συγκεκριμένο blogger.

Υπάρχει μια υπηρεσία το ask2use που παρέχει ένα εικονίδιο με τους βασικούς κανόνες όσο αφορά την αντιγραφή του υλικού μας και την αναφορά της πηγής. Μπορείτε να βάλετε αυτό το εικονίδιο στο blog σας. Δεν μπορεί να προστατέψει νομικά το blog απλά βασίζεται στην καλή θέληση των ενδιαφερoμένων να σεβαστούν τις διαθέσεις του δημιουργού, και να πράξουν αναλόγως.
Χθες έστειλα mail στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ζητώντας απλά συμβουλές για το πώς θα μπορούσαμε να προστατευτούμε χωρίς να προβούμε σε μηνύσεις και καταγγελίες (δεν νομίζω ότι θα διαθέσει κανείς μας το χρόνο του να κάνει κάτι τέτοιο). 
Δεν το έκανα για μένα, το έκανα γιατί στεναχωρήθηκα όταν συνέβη σε 3-4 bloggo-φίλες μου και γιατί θεωρώ ότι είναι πολύ κρίμα να αφιερώνεις πολύτιμο χρόνο για να γράψεις ένα κείμενο ή να δείξεις μια κατασκευή σου και μετά να έρχεται κάποιος και απλά να αντιγράφει τον κόπο σου χωρίς να αναφέρει την πηγή. Είναι άδικο. 
Σοβάρεψα λίγο,ε; Χρειάζεται κι αυτό καμμιά φορά..

37 σχόλια:

  1. Kι εγώ έχω δει συνταγή με φωτογραφίες βήμα-βήμα την εκτέλεση σε ξένο blog και μετά από 2-3 μέρες την είδα και σε ελληνικό.Τις ίδιες ακριβώς φωτογραφίες και χωρίς να αναφέρει την πηγή.Τσατίστηκα και έσβησα το blog από τη λίστα των blog που παρακολουθώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μα όλοι το κάνουμε αυτό! Πολύ απλά αφιερώνεις την τελευταία γραμμή του κειμένου σου και γράφεις ένα link!

      Διαγραφή
  2. Βέρα μου, όπως πολύ σωστά είπες, η κοινότητα των bloggers αποτελεί μικρογραφία της κοινωνίας, οπότε δεν γίνεται να λείπουν τα κακώς κείμενα...
    Όπου και όποτε εντοπίζουμε τέτοια φαινόμενα πρέπει να τα καταγγέλουμε και να τα κυνηγάμε.
    Ελπίζω να βγάλεις άκρη με την περίπτωσή σου.
    Φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν θα κάνω τίποτα για μένα, το δικό μου περιστατικό δεν με πείραξε τόσο. Πιο πολύ για κάποιες κοπέλες που πραγματικά τις έχουν αντιγράψει κατά κόρον και είναι κρίμα.

      Διαγραφή
  3. κι εμένα με εκνευρίζει να παρουσιάζεις υλικό σαν να είναι δικό σου!! είναι κλοπή πως να το κάνουμε! και συμφωνώ με τη χρυσούλα..τέτοια Blog που το κάνουν αυτό τα σβήνω χωρίς δεύτερη σκέψη και αφού πρώτα τους πω και τη γνώμη μου για την κλοπή!! και κανονικά θα έπρεπε να κοινοποιούνται για να ξέρουν όλοι οτι αυτά που διαβάζουν εκεί είναι κλεμμένα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εγώ εκνευρίζομαι γι'αυτό και έγραψα τα παραπάνω, μερικά δε με κάνουν έξαλλη..

      Διαγραφή
    2. Συμφωνώ απόλυτα με την Ελπίδα!Αυτά τα blog πρέπει να κοινοποιούνται ..να δω μετά με τι μούτρα θα το ξανά κάνουν αφού όλοι θα ξέρουν ότι είναι κλεμμένα!

      Διαγραφή
  4. "Κάτω οι κλέφτες, κάτω οι λωποδύτες" που έλεγε πολύ ωραία ο Ηλιόπουλος στην ταινία "Φωνάζει ο κλέφτης". Και δεν είναι καθόλου για γέλια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τι να πω! Όπως είπατε και εσείς παραπάνω, όντως κάποιες φορές αναδημοσιεύουμε όλοι λίγο πολύ κατι. Αλλά πάντα μα πάντα γράφουμε την πηγή, καλύτερα κιόλας την αρχική. Ακόμα καλύτερα, αν είναι εφικτό, επικοινωνούμε με τον blogger και ζητάμε την άδειά του. Δυστυχώς δεν είναι όλοι οι άνθρωποι ίδιοι και μάλιστα έχουν και θράσσος όπως λες να σου "βγουν κι από πάνω". Σε μένα δεν έχει συμβεί, είμαι άλλωστε καινούρια, αλλά σίγουρα θα έχει συμβεί σε πολλούς από εσας. Φαντάζομαι πως θα ένιωσες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κείμενο μου δεν έχουν πάρει ποτέ. Νομίζω τότε θα ένιωθα καταπατημένη!

      Διαγραφή
  6. Δεν μου αρεσει οταν το βλεπω να συμβαινει. Αλλα δεν μου αρεσει και οταν ακουω καποιον να παραπονιεται οτι τον αντεγραψαν ενω εχει δημοσιευσει κατι. Αν καποιος θελει να διασφαλισει τα δικαιωματα πανω στα κειμενα, φωτογραφιες, ιδεες κτλ κτλ, καλο θα ειναι να το κανει σωστα κι επισημα. Αυτο το "βασιζομαι στη στοιχειωδη παιδεια κι ευγενεια του επισκεπτη" προσωπικα το βρισκω εντελως αχρηστο. Αλλη παιδεια εχω εγω, αλλη εσυ, αλλη ο καθε ενας που θα επισκεφτει αυτο που εχω αναρτησει ΔΗΜΟΣΙΑ! Σιγουρα δεν ειναι σωστο να χρησιμοποιουμε κατι χωρις αναφορα στην πηγη. Αλλα ουτε ειναι σωστο να απαγορευουμε να χρησιμοποιηθει κατι δικο μας, τη στιγμη που εμεις το εκθετουμε δημοσια και γνωριζουμε τις πιθανες συνεπεις σε καθε δημοσια εκθεση.
    Εχω βαλει και ποιηματα μου στο μπλογκ παλιοτερα και φωτογραφιες μου και πολυ προσωπικα μου θεματα, εις γνωσιν μου για τις συνεπειες και ρισκαροντας.

    Εχω μαζεμενες απειρες φωτογραφιες σε φακελους που εχω βρει κατα καιρους στο ιντερνετ. Που να βρω την καθε πηγη τωρα αν θελω να τις χρησιμοποιησω; Ή θα επρεπε να τις κρατησω μονο για μενα, ενω εχουν ηδη δημοσιευτει πολλακις; Τι ειναι σωστο; Υπαρχουν πολλες λεπτομεριες προς διευκρινιση σε αυτο το θεμα. Γι'αυτο, η προσωπικη μου αποψη ειναι, οτι αν καποιος θελει πνευματικα δικαιωματα, ειναι δικαιο να τα κατοχυρωσει νομικα και επισημα.

    Καλο Σ-Κ Βετα μου :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλά, δεν θα πάω και σε δικηγόρο.. απλά μωρέ μου την έδωσε λίγο με την αντιγραφή, όσο δημόσια κι αν εκθέτουμε την έκφραση μας θα ήμουν ευχαριστημένη αν έβλεπα μια αναφορά στην πηγή. Αυτό.
      Δεν κάνω θέμα για αυτές τις φωτογραφίες που λες, πού να βρεις την πρώτη πηγή και νομίζω ότι δεν χρειάζεται από τη στιγμή που δεν είναι προσωπικές (εννοώ οικογενειακές). Στην τελική όπως είπες ο καθένας έχει την παιδεία του..

      Διαγραφή
    2. Ως αυτο το σημειο συμφωνω. Κι εγω δεν θα χρησιμοποιησω φωτογραφιες αλλουνου σαν να ειναι δικες μου. Και θα στενοχωρηθω λιγακι αν δω ενα δικο μου κειμενο γραμμενο καπου αλλου, σαν να ειναι αλλουνου. Αλλα οπως πολυ σωστα ειπες, εχουμε και μια ζωη να ζησουμε, δεν θα κατσουμε να σκασουμε κιολας :)

      Φιλιαααα

      Διαγραφή
  7. Βέρα με έχεις καλύψει νομίζω πως τα είπες όλα!Συμφωνώ!
    Φιλιά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μπορώ να αντιληφθώ το θυμό σου, γιατί και εγώ έχω πέσει θύμα αντιγραφής. Βέβαια, στόχος μου είναι να προσφέρω μέσα από τις αναρτήσεις μου. Όμως η αναφορά στην πηγή και στον εκάστοτε δημιουργό, είναι θέμα παιδείας και αυτοσεβασμού. Το σίγουρο είναι, ότι έχουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε, μέχρι να βάλουμε τα όρια στο Διαδίκτυο... Θέλω να σε πληροφορήσω σε περίπτωση, που δεν γνωρίζεις, ότι υπάρχει ένας διεθνής οργανισμός ο οποίος είναι παρόμοιος με την υπηρεσία, που αναφέρεις και καλύπτει τα πνευματικά δικαιώματα. Η διεύθυνσή του είναι http://www.creativecommons.gr/ Ελπίζω να βρεις σύντομα το κέφι σου και ανυπομονώ για παιχνιδιάρικες αναρτήσεις. Φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Σε καταλαβαίνω.
    Εχει συμβεί και σε μένα.
    Και γω είχα πάρει τη ΔΗΕ, είναι πρόθυμα παιδιά και ξέρουν να σε κατευθήνουν.
    Πάντως δεν αξίζει να σκας γλυκιά μου.
    Εχουμε τόσα που μας στενοχωρούν...δυστυχώς...
    Φιλάκια Βέρα μου:))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Τα έχω περάσει και εγώ. Και όταν τους ζήτησα με ευγένεια να βάλουν την πηγή με σύνδεσμο, μόνο που δεν με έβρισαν.... Βέβαια έχουν υπάρξει και κάποιοι που αμέσως συμμορφώθηκαν.
    Να είσαι καλά.
    Καλό βράδυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Απλά μας στεναχωρεί το γεγονός, δεν μπορούμε να κάνουμε και πολλά..
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  11. Το έχω γράψει κι εγώ στο ιστολόγιό μου. "Από τη στιγμή που βγήκε το copy&paste, χάθηκε το φιλότιμο!". Ελπίζω να βρεις άκρη. Τους αγωνιστικούς μου χαιρετισμούς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. απο εμενα πηραν αυτουσιο κειμενο μεχρι και τις φωτογραφιες μαζι και το ανεβασαν σε μπλογκ που εχει 800 και βαλε μελη. Να σου πω την αληθεια σαφως και στεναχωρεθηκα και συνεχιζω να στεναχωριεμαι και σημερα κιολας γιατι αυτη η κυρια διατηρει 2-3 μπλογκς και σημερα εγινε ξανα μελος μου απο αλλο μπλογκ της....... ε τωρα τι να πω εγω? και το κυριοτερο τι να κανω;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δυστυχώς μόνο να της το πεις αν και δεν νομίζω να βγει τίποτα..
      Είναι να μην στεναχωριέσαι;

      Διαγραφή
  13. Εγω παντως δεν σχολιαζω σε απολυτο copy-paste. Το να ψαξει κανεις για ενα θεμα και να αναφερει κατασκευες ή ιδεες βαζοντας την πηγη για να βρω πληροφοριες ειναι ωρα δουλειας και χρησιμο γιατι τα βλεπεις συγκεντωμενα.Μαλιστα θελω να αναφερει η αναρτηση και σχολια δικα του. Το να διαβασω ενα κειμενο που ανηκει σε αλλον ποιος ο λογος. Θα παω στον αλλον αμα θελω. Το να μην λες την πηγη ειναι κακο αν γινει κατα λαθος μεχρι εγκληματικο αν γινει επιτηδες. Παντως θα επρεπε να ανφερεται ποιος το εκανε ανοιχτα. Δεν καταλαβαινω γιατι να ειστε εσεις οι διακριτικοι οταν σας εχουν φερθει ετσι. Βοηθατε κιολας να δουμε και μεις αν μας εχει γινει αναλογο περιστατικο απο τον συγκεκριμενο blogger. Φιλακια πολλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ιδέες εννοείται ότι όλοι αντιγράφουμε! Απλά μια γραμμούλα με την αναφορά να βάζουμε. Μα και ένα άρθρο να δω σε αγγλικό site και να το μεταφράσω πάλι κόπο έκανα!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
    2. Αλλο να ειναι και η μεταφραση στη μεση. Εγω στο παζαρι του σχολιου θα βαλω κατι που ειδα σε ξενο σαιτ και στο εντωμεταξυ το μετεφρασε αλλο εδω. Γιατι να μην δωσω το Link της κοπελας που εκανε την μεταφραση; Της το εχω ζητησει κιολας.Αλλο ομως το σημερινο copy -paste που δεν ειχε και το ιδιο αισθητικο αποτελεσμα!

      Διαγραφή
  14. Το είχαμε πάθει κι εμείς! Αφού μας έκανε ερώτηση στο ανθομέλι σχετικά με την ανάρτησή μας, μας έκλεψε την εικόνα το κείμενο και τα έβαλε σε ένα μπλογ που δεν είχε ούτε σχόλια, ούτε μέιλ επικοινωνίας! Το μόνο που μπόρεσα να κάνω είναι να απαντήσω με σχόλιο κάτω από την δική μου ανάρτηση. Η κυρία αυτή έκλεβε συνεχώς από μπλογκ με συνταγές και ειδοποίησα και την κοπέλα που ήξερα ποια ήταν. (από μας έκλεψε κατασκευή). Στο τέλος έβαλε την δική μου φωτογραφία (δική μου κατασκευή, ιδέα και φωτογράφιση) σαν φωτογραφία τίτλου -μπανερ) στο δικό της μπλοκ!!!
    Νομίζω πως το καλύτερο απ όλα όταν μας αρέσει κάτι, είναι να το φτιάχνουμε μόνοι μας και να το φωτογραφίζουμε για το δικό μας μπλογκ βάζοντας λινκ από που πήραμε την ιδέα!
    Kathy by anthomeli

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το πάθατε κι εσείς; Και με δική σας κατασκευή! Τι κρίμα!
      Ένα απλό link λύνει όλες τις παρεξηγήσεις!

      Διαγραφή
  15. Μήπως να λέγατε και ποιοι τα κάνουν?
    Νομίζω πως σε αυτή την περίπτωση επιβάλλεται για να έχουμε όλοι το νου μας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. και γω θα συμφωνήσω με το Μαράκι. αν και ακόμη και να τους μάθουμε, τι θα μπορέσουμε να κάνουμε αν είναι και τόσο θρασείς μάλιστα όπως λέτε..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Κάνω copy paste τον εαυτό μου και γράφω ακριβώς το ίδιο που έγραψα και στην Αθηνά.
    Μερικές φορές που βλέπω αντιγραφές των δημιουργιών μου πραγματικά με πιάνουν τα γέλια, η αντιγραφή δε είναι τόσο μα τόσο άθλια που με αφήνει ξερή! Δεν θα πω κάτι άλλο, κάποια στιγμή θέλω και εγώ να κάνω ανάρτηση με το θέμα αυτό!
    Αντιγραφή ναι, ικανότητα αντιγραφής μπααααα!!!!!!! χαχαχαχα
    Είναι τεράστιο το θέμα και θα πρέπει να υπάρξουν αντικειμενικοί κανόνες. Πως και από ποιούς δεν έχω ιδέα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή