Σελίδες

Κυριακή 4 Νοεμβρίου 2012

Η σωστή ώρα ύπνου!

Υπάρχει πάντα αυτή η διαφωνία μεταξύ των μαμάδων... τι ώρα να βάλουμε τα παιδιά μας για ύπνο! Στις 20:00, στις 22:00 ή τα μεσάνυχτα; Και τι ώρα θα ξυπνήσουνε; Έτσι κι αλλιώς αυτό πάει ανάλογα με την ηλικία, έτσι δεν είναι;
Θα σας πω πρώτα τα δικά μας προγράμματα. Όσο η Αθηνούλα ήταν βρεφάκι και θήλαζε δεν κοιμόταν πολλές ώρες το βράδυ κι έτσι έπινε το τελευταίο γάλα στις 12 το βράδυ για να κοιμηθεί μέχρι τις 06:00 που θα ξυπνούσε για το πρωινό. Σιγά σιγά βέβαια οι ώρες αυτές πλάτυναν, η μικρή κοιμόταν καλύτερα το βράδυ χωρίς διακοπές και λίγο πριν χρονίσει κοιμόταν γύρω στις 22:00-22:30 και ξυπνούσε στις 07:00. Μέσα στο καλοκαίρι όμως η ώρα του ύπνου έγινε 21:30 και η ώρα του ξύπνιου 08:00-08:30. Και αυτό κρατάει μέχρι σήμερα με τις εξαιρέσεις του βέβαια.
Ακούω διάφορες περιπτώσεις από μαμάδες φίλες και γνωστές. Μωράκι που το βάζουν οι γονείς του για ύπνο στις 19:30. Το μικρό βέβαια ξαναπεινάει γύρω στις 22:00-23:00 και εκείνοι του δίνουν το γάλα ενώ κοιμάται κι έτσι το πιτσιρίκι ξυπνάει στις 09:00 φρέσκο φρέσκο. Οι γονείς έχουν "ξεγνοιάσει" όπως λένε από το απόγευμα και έχουν περισσότερες ελεύθερες προσωπικές ώρες. Τώρα που είναι χειμώνας δεν μου κακοφαίνεται τόσο όσο μου φαινόταν το καλοκαίρι. Θυμάμαι ότι γύρω στις 19:00 ήταν η καλύτερη ώρα της ημέρας για να βγούμε με τα μωρά μας βόλτα, για καφέ, στην παιδική χαρά ακόμα και για να τσιμπήσουμε κάτι νωρίς. Και τα μωράκια που πέφτανε για βραδινό ύπνο από τις 20:00 τη χάνανε τη βόλτα τους και την παρέα με τα άλλα πιτσιρίκια!


Βέβαια η αλήθεια είναι ότι αυτό που μου κακοφαινόταν πιο πολύ το καλοκαίρι ήταν να βλέπω μωρά 10-15 μηνών ξύπνια στις 12 το βράδυ, καθισμένα στο καρότσι να πίνουν το γάλα τους και κατά τη 01:00 να παίρνουν το δρόμο του γυρισμού στο σπίτι. Οι γονείς με το κοκτέιλ τους ατάραχοι. Σε κάποιους έπιασα την κουβέντα για να καταλάβω γιατί το έκαναν αυτό. Μου απαντούσαν ότι το μικρό τους δεν κοιμόταν πιο νωρίς ούτε στο σπίτι και τι να κάνουν, έβγαιναν έξω για να μην χάσουν κι αυτοί την έξοδο τους. 
Και σκέφτομαι και παραθέτω την προσωπική μου γνώμη: τα μωράκια όντως φτιάχνουν το πρόγραμμα τους μόνα τους αλλά νομίζω ότι πρέπει να βάλουμε κι εμείς το χεράκι μας για να είναι αυτό το πρόγραμμα λίγο πιο ομαλό. Και νομίζω ότι η ρουτίνα κάλει καλό στα μωρά και χρειάζονται όρια. 
Αν κάποιο παιδάκι δηλαδή θέλει να κάτσει ξύπνιο να παίζει ως τα μεσάνυχτα και να ξυπνάει το πρωί στις 11:00 πρέπει να το αφήσουμε να κάνει ότι θέλει; Και μετά, τι ώρα θα φάει πρωινό, μεσημεριανό κτλ; Ή να το βάζουμε για ύπνο στις 19:00 και να χάνει το απόγευμα του; Το κακό είναι ότι βλέπω πολλούς γονείς να βολεύονται με τέτοιες ώρες είτε γιατί θέλουν το βράδυ ελεύθερο από νωρίς είτε γιατί θέλουν να ξυπνάνε κι αυτοί πιο αργά το πρωί. Δεν ξέρω αν αυτό που κάνουμε εμείς είναι το σωστό ή έτσι έχουμε βολευτεί, στην τελική ο κάθε γονιός κάνει ότι θέλει με το παιδί του. Όσο βέβαια θυμάμαι από τα παιδικά μου χρόνια μόλις το ρολόι έδειχνε 21:00 πηγαίναμε για ύπνο και εγώ που ήμουν δημοτικό και ο αδερφός μου που ήταν νήπιο. 
Εσάς, ποια είναι η γνώμη σας;
Α, μην ξεχάσω! Έβαλα στα δεξιά μια ψηφοφορία για την ώρα που βάζετε για ύπνο τα παιδάκια σας! Απαντήστε και σε 1 βδομάδα θα δούμε μαζί τα αποτελέσματα! Νομίζω θα έχει πολύ ενδιαφέρον και μπορεί να μας εκπλήξουν!

37 σχόλια:

  1. Βέρα μου καλησπέρα. Θα σου πω μια ιστορία. Πριν αρκετά χρόνια, είχα πάει βράδυ να δω μια φίλη που γέννησε στον νοσοκομείο. Τότε είχα μόνο την μεγάλη μου κόρη η οποία θα πρέπει να σου πω ότι γεννήθηκε νυχτοπούλι...! Ήταν περίπου 5 χρονών. Όταν επέστρεψα στο σπίτι γύρω στις 1 (τη νύχτα), βρήκα τον άντρα μου να κοιμάται καθιστός στον καναπέ και την κόρη μου να με υποδέχεται λέγοντας την πιο θεϊκή ατάκα που έχω ακούσει σε όλη μου τη μαμαδοθητεία. "εντάξει μαμά, τον κοίμισα τον μπαμπά"!!!! Από τότε και στο εξής καθιερώσαμε το 9, 9.30 το οποίο ισχύει μόνο για τα μικρά τώρα, με εξαίρεση τις αργίες και τα Σαββατοκύριακα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαχαχα, ορίστε το παιδί!
      Οι εξαιρέσεις εννοείται ότι υπάρχουν!

      Διαγραφή
  2. ο Νικόλας κοιμόταν περίπου στις 10 το καλοκαίρι και τώρα κοιμάται 8:30 - 9:30. Βέβαια καμιά φορά έχει αϋπνίες και φτάνει και τις 11 αλλά ευτυχώς όχι συχνά..γιατί αλλιώς δεν θα άντεχα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εμάς ευτυχώς την πιάνει υπερένταση πολύ σπάνια για να καθυστερήσει τον ύπνο!

      Διαγραφή
  3. Ο μικρος 9.30 ,ο μεγαλος αν κοιμηθει το μεσημερι αρκετα παιρνει παραταση μιση ωρα. Αλλιως ακολουθει τον μικρο και κοιμαται και πρωτος απο την κουραση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είδες, διαφορετικές ηλικίες αλλά περίπου ίδια ώρα ύπνου! Μόλις τελειώσουν οι ειδήσεις..χεχε!

      Διαγραφή
  4. Καλημέρα. Δεν έχω να πώ κάτι επί του θέματος, διότι δεν είμαι "μαμά" ακόμη. Θέλω να σου πω ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια και καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. 9:30 είναι off το μικρό! Από μόνος του πάει για ύπνο...Υπάρχουν και φορές όπως τα Σ/Κ που το ξενυχτάμε αλλά όχι είναι πολύ λίγες....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. και η δικια μου 9.30 το πολυ 10 ειναι κοιμισμενη, ακολουθει ιεροτελεστια βεβαια: μπανακι - γαλατακι - παραμυθακι και νανι! αν δεν εχει κοιμηθει και καθολου μεσημερι (που το συνηθιζει γκρρ) μπορει να γινει η ιεροτελεστια με συνοπτικες διαδικασιες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ο γιος μου είναι 5μιση και η κόρη μου 7. Αν τους αφήσεις μπορεί να κοιμηθούν και στις 12 οπότε έχουμε καθιερώσει το 9 με 9:30. Αν καθυστερήσουν μετά τις 9:30 την επόμενη μέρα ξυπνάμε (ή μάλλον προσπαθούμε να ξυπνήσουμε) για το σχολείο με κλάματα. Οπότε για να μην έχουμε κλαματα το πρωι, θέλουν δεν θέλουν 9-9:30 πέφτουν στα κρεβάτια. Εξαιρέσεις έχουμε σαφώς Παρασκευή και Σάββατο όταν έχει καμιά ωραία ταινία!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Βερα μου εγω την μικρη το καλοκαιρι την εβαζα για υπνο 22:30, επειδη ως τις 21:30 ηταν ακομη μερα κι επαιζε εξω με τους φιλους της (ειναι 3 χρονων). απο τοτε που χρονισε και μετα η ωρα του υπνου ειναι 9 -9:30 τον χειμωνα και γυρω στις 10-10:30 το καλοκαιρι. Και η δικη μου γνωμη ειναι οτι πρεπει να υπαρχει σταθερο ωραριο και στον υπνο και στο φαγητο του παιδιου. Παντα με εξαιρεσεις βεβαια. Ειχε τυχει να βγουμε και η μικρη να κοιμηθει στις 2 τα ξημερωματα το καλοκαιρι, επαιζε μεχρι εκεινη την ωρα (μα τι μπαταριες εχουν!!) Θυμαμαι ομως κι εμενα μικρη να με παιρνει ο υπνος γλυκα στην αγκαλια της μαμας μου ενω ειμαστε εξω σε μαγαζι. Νομιζω ειναι κι αυτο ωραια αναμνηση, αρκει να μη γινεται μονιμα :)
    Ο καθε γονιος κανει το καλυτερο για το παιδι του με καθαρα υποκειμενικα κριτηρια :)

    Καλη εβδομαδα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Μα για τις εξαιρέσεις ζούμε! Και τα πιτσιρίκια αυτές θα θυμούνται πιο πολύ!
    Απλά λέω για το καθημερινό πρόγραμμα, απ'ότι βλέπω συμφωνούμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καλημέρα Βέρα και καλή εβδομάδα!
    Άποψή μου είναι ότι το πρόγραμμα των παιδιών καθορίζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό από εμάς, τους γονείς. Όπως μάθει το παιδάκι, έτσι συνηθίζει κιόλας...
    Εμείς, επειδή γυρίζουμε σπίτι μεταξύ 6.30-7 από τη δουλειά, βάζουμε τη μικρή για ύπνο γύρω στις 10-10.30, για να προλαβαίνουμε τουλάχιστον να τη βλέπουμε λίγο... Σίγουρα όταν θα ξεκινήσουμε παιδικό αυτό θα αλλάξει.
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εντάξει εσείς δικαολογείστε να θέλετε να δείτε το παιδί αφού γυρνάτε τόσο αργά! Φαντάσου και σε μας αν ο Νίκος έρθει κατά τις 8 θα δει τη μικρή λίγο και καμμιά φορά το καθυστερούμε κι εμείς!

      Διαγραφή
  11. Καλημέρα Βέρα μου!
    Εμένα ο μικρός μου αν πω ότι με έχει ταλαιπωρήσει με το θέμα του ύπνου θα πω ψέματα!
    Απ το νοσοκομείο κοιμόταν απ τις 9 έως τις 7 το πρωί!
    Μόλις έγινε 2 μηνών έκλεινε το 12ωρο 9 το βράδυ με 9 το πρωί όπου το κρατάει ακόμα που είναι 16 μηνών!
    Το καλοκαίρι τον βάζουμε στις 10 για ύπνο και το χειμώνα στις 9!
    Για μένα είναι πολύ βασικό ο ύπνος του παιδιού μου.
    Τα παιδιά που έχουν ακατάστατο πρόγραμμα είναι γκρινιάρικα και αν αναπληρώσουν τον χαμένο ύπνο στη μέση της μέρας χάνουν γεύματα που είναι επίσης βασικό για την ανάπτυξη ενός παιδιού.
    Όπως λέει ο παιδίατρος μου το παιδί θα το ξυπνήσουμε ή δε θα το βάλουμε τη σωστή ώρα για ύπνο μόνο εάν υπάρχει σοβαρός λόγος!!!!!!Είμαι κάθετη σε αυτό το θέμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνώ, ο ύπνος είναι πολύ σημαντικός στην ανάπτυξη! Πρέπει το παιδί να έχει πρόγραμμα..

      Διαγραφή
  12. Θεωρώ οτι το 9-9.30 είναι μια καλή ώρα για τα παιδάκια μας που είναι πάνω-κάτω της ίδιας ηλικίας. Επίσης, ανατριχιάζω όταν βλέπω γονείς βραδιάτικα με ποτό ανά χείρας και μωρό stand by σε καρότσι- αλλά αυτό είναι βέβαια δική μου παραξενιά. Τέλος, να σημειώσω πως και ο μεσημεριανός ύπνος είναι εξίσου σημαντικός για τα μπεμπάκια και την ανάπτυξή τους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Κι εγώ το ίδιο δεν είπα, κοκτέιλ και το μωρό στο καρότσι; Δεν είναι δική σου παραξνιά..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. ...η ώρα του ύπνου αποτελεί ένα κανόνας του σπιτιου!
    9.30 είναι όλοι στα κρεβάτια τους...
    Όταν ο μεγάλος μου γιος(τώρα 9 1/2 χρ.) ήταν μικρότερος η ωρα ήταν 8.45... με τα χρόνια όμως "κατέκτησε" το δικαίωμα της αυξησης του ωραρίου!!
    ο μικρος ( 2 1/2 χρ.) που είναι λίγο ατίθασος...δεν πάει χωρίς τον αδερφό του..έτσι καθιερώσαμε το 9.30 για όλους.
    Βέβαια για τον μικρούλι έχουμε και 2 ωρίτσες το μεσημέρι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ααα, οπότε κι οι δυο μαζί! Μια χαρά τους τα΄φτιαξες τα προγραμματάκια! Εύγε μάνα!

      Διαγραφή
  15. Νομίζω η ώρα διαφέρει ανάλογα και την ηλικία. Δηλαδή τα βρέφη που δεν έχουν ώρα που τρώνε, έχουν και περίεργα ωράρια. Πιστεύω ότι καλό είναι να υπάρχει ωράριο, ειδικά τις καθημερινές που πρέπει να ξυπνήσουν νωρίς την επόμενη μέρα. Τα δικά μου που πάνε νήπιο και πρώτη, τις καθημερινές 8.30-9 είναι κρεββάτι, παρασκευο-σάββατο, το ξενυχτάμε περισσότερο.
    Πάντως θυμάμαι από μικρή που οι γονείς μου ήταν αυστηροί στο θέμα των ωρών ύπνου "να κοιμηθείς να χορτάσεις ύπνο" μου έλεγαν και τώρα λέω το ίδιο στα δικά μου:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μα απ'όταν περπατάνε και μετά, πραγματικά κουράζονται και χρειάζονται ύπνο, δεν το λέμε από καπρίτσιο! Γιατί μερικοί νομίζουν ότι είμαστε αυστηρές..

      Διαγραφή
    2. Ασε τους "μερικούς" να νομίζουν Βέρα. Η αλήθεια είναι μία, ότι τα παιδιά χρειάζεται να "χορταίνουν" ύπνο όπως και εμείς δηλαδή. Ο ύπνος δεν έβλαψε ποτέ κανέναν:)

      Διαγραφή
  16. καλά το λες, πρέπει να βάζουν όρια οι μητέρες σε όλα στα παιδάκια τους.. η παιδίατρος του ανιψιού μου είπε στην αδερφή μου τώρα που είναι 9 μηνών πχ να του βάζει όρια για την περιοχή που θα παίζει με τα παιχνίδια του. δε γίνεται τα μωράκια να κάνουν ότι θέλουν, κακομαθαίνουν διαφορετικά! :) από μικρά πρέπει να μαθαίνουν τα όριά τους! και επειδή εγώ δεν είμαι μαμά, θα σου πω για το ανιψάκι μου για να συμμετέχω, κοιμάται περίπου 9 παρά με 9 και ξυπνάει 6:30-7 περίπου.. φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όπως τα λες είναι, όταν μεγαλώσει το παιδί θα σου εκφράσει τις ανάγκες του, όσο είναι μικρό εμείς πρέπει να τα κανονίσουμε αυτά. Μπράβο και στο ανηψάκι, μια χαρά ύπνο κάνει για την ηλικία του!

      Διαγραφή
    2. ναι, όντως! και σκέψου από νεογέννητο κοιμόταν πολύ, δεν τη ξύπναγε την αδερφή μου! από τις τυχερές! χι χι.. :) φιλάκια!

      Διαγραφή
  17. Δεν έχω παιδάκι και μάλλον δεν μπορώ να εκφέρω γνώμη. Όμως μου άρεσε πολύ η ανάρτησή σου Μαμά Κουκουβάγια (τέλειο όνομα by the way!) και, παρόλο που ανακάλυψα τυχαία το blog, θα σε παρακολουθώ ανελλιπώς. Καλημέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Η τύχη μας φέρνει πιο κοντά, χεχε!
    Μάλλον θα γίνω κι εγώ πελάτισσα σου..με μια γρήγορη ματιά λιγουρεύτηκα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Νομίζω πως είναι καλό να βάζουμε μια ώρα σταθερή πάντα τα παιδιά για ύπνο...κι`αν στην αρχή δυσανασχετούν...σιγά-σιγά θα συνηθίσουν...και μετά θα το κάνουν από μόνα τους...και ευχάριστα μάλιστα...έτσι έκανα δηλ. όταν τα παιδιά μου ήταν μικρά...
    Καλή σου μέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Καλή μου Βέρα πόσο δίκιο έχεις, αλλά νομίζω οτι πάει με βάση την ηλικία, ο δικός μου μέχρι τα 1,5 κοιμότανε νωρίς, τώρα που είναι 2,5 πριν τις 10.30 δεν παει για ύπνο και αυτό με πολύ ζόρι.. και να σκεφτείς οτι ξυπνάει στις 7.00 γεμάτος ενέργεια.. Ελπίζω με προσπάθεια να τα καταφέρω να το κατεβάσω στις 09.00.. Σταθερότητα , σταθερότητα , σταθερότητα. Τα φιλιά μου, Βικτώρια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Σίγουρα η ώρα του ύπνου διαφέρει από παιδί σε παιδί και έχει να κάνει με την ηλικία του όπως και με το αν κοιμάτε το μεσημέρι. Κανένα παιδί όμως μέχρι και δημοτικού σχολείου δεν πρέπει να πηγαίνει για ύπνο μετά τις 10.30 γιατί ο ύπνος πριν τα μεσάνυχτα δεν αναπληρώνεται με τον πρωινό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Αχ τι ωραία που τα είπες βρε Βέρα μου!!! Κι εμείς 9.30 είμαστε για ύπνο και ξυπνάμε κατά τις 8.30-9.00 (τα Σ/Κ που υπάρχει ησυχία μπορεί να ξυπνήσει και πιο αργά... τυχερή μαμά). πιστεύω ακράδαντα ότι ένα μωρό που κοιμάται σωστές ώρες το βράδυ είναι πιο ήσυχο την ημέρα (εννοώ όχι γκρινιάρικο). Φυσικά είμαι υπέρ και του μεσημεριανού ύπνου, τον οποίο βλέπω ότι θέλει και η ίδια... εκτός εξαιρέσεων όταν έχουμε πολύ κόσμο και ξελογιάζεται! Αυτή η δικαιολογία ότι το παιδί δεν νυστάζει και κοιμάται στις δώδεκα εγώ δεν μπρώ να την καταλάβω! Τι σημαίνει δεν νυστάζει; Τέλος πάντων, μεγάλη συζήτηση! Σε φιλώ. Αααα, είχα χάσει πολύ ωραία θέματά σου τελευταία! Οπως βλέπεις επανήλθα δυναμικά!χιχι! Callie by Antohmeli

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Μην αγχώνεστε για το τι ώρα θα κοιμηθούν το βράδυ. Ειδικά όταν δεν πηγαίνουν σχολείο.
    Μια συμβουλή, ίσως από κάποια πιο παλιά (μιας και η μεγάλη μου σε δύο χρόνια θα πηγαίνει γυμνάσιο), φροντίστε-αν θέλετε να κοιμούνται νωρίς το βράδυ-να μην τα κοιμίζετε το μεσημέρι ή να κοιμίζετε νωρίς το μεσημέρι... δηλαδή μέχρι τις 4 να έχουν ξυπνήσει..... βέβαια όσο μεγαλώνουν θα έχουν περισσότερες αντοχές αλλά όταν ξεκινήσει το σχολείο θα δείτε ότι όσο νυχτοπούλια κι αν είναι (μιας και θα έχουν και εξωσχολικές δραστηριότητες) τουλάχιστον μέχρι τις 9:30 θα έχουν κοιμηθεί!!!!

    kathycallie
    αν το μωρό-παιδί έχει ξυπνήσει μετά τις 6 το απόγευμα είναι λογικό να μην νυστάζει νωρίς το βράδυ και υπάρχουν και περιπτώσεις που θα φτάσει και 12 το βράδυ για να κοιμηθεί....

    ΑπάντησηΔιαγραφή