Σελίδες

Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2012

Όνομα και παραδόσεις!

Δεν ξέρω ακριβώς πώς πάνε οι παραδόσεις σχετικά με την επιλογή ονόματος του παιδιού. Αν το πρώτο είναι αγόρι, παίρνει από την πλευρά του πατέρα και αν είναι κορίτσι από την πλευρά της μητέρας ή πάλι του πατέρα? Πάντα τα μπέρδευα αυτά και δεν καταλάβαινα ποιος και γιατί έχει προτεραιότητα. Εγώ πήρα το όνομα της γιαγιάς μου και ο αδερφός μου του παππού μου. Και νομίζω ότι στη δική μου τη γενιά αυτό ήταν το  συνηθισμένο. Ας μου επιτραπεί να πω ότι δεν μου πολυαρέσει που σε 8 ξαδέρφια ακούς το πολύ 3 διαφορετικά ονόματα..
Δειλά δειλά και περνώντας τα χρόνια άκουγα και περιπτώσεις που ζευγάρια έδιναν στα παιδιά τους ονόματα μη οικογενειακά. Δεν με πειράζουν οι παραδόσεις, καθόλου. Ίσα ίσα, αν ακολουθούνται με αγάπη και συνεχίζονται μέσα σε ευχάριστο κλίμα όπου όλοι συμφωνούν είναι μια χαρά. 

Αυτό που με πειράζει είναι που ανά διαστήματα μιλώντας με φίλους και γνωστούς ακούω για ζευγάρια που τσακώνονται για το όνομα του παιδιού. Επιμένει ένας από τους δύο, συνήθως ο πατέρας, να πάρει το παιδί το όνομα του παππού. Έχω ακούσει και περιπτώσεις που δυστυχώς είναι οι παππούδες και οι γιαγιάδες που ανακατεύονται και πιέζουν για την επιλογή του ονόματος. 
Σε ακραίες καταστάσεις απειλούν ότι δεν θα τους ξαναμιλήσουν και άλλα τέτοια τραγικά. Καμμιά φορά θα ήθελα να τους ρωτήσω: "αν δηλαδή το αγοράκι βαφτιστεί Χαράλαμπος θα το αγαπάτε πιο πολύ?" Και μετά ακούω γιαγιάδες που λένε: "εγώ στην Ευλαμπίτσα μου θα αφήσω το διαμέρισμα" και κάνουν διαχωρισμούς ανάμεσα στα εγγόνια τους.
Και το ζευγάρι μαλλιά κουβάρια..Στην αρχή νόμιζα ότι αυτά συμβαίνουν στα χωριά και ότι στην "πόλη" δεν συναντάς τέτοιες συμπεριφορές. Δυστυχώς, όσο το συζητάω και επειδή όλοι από ένα χωριό είμαστε, βλέπω ότι αυτά συμβαίνουν όχι μόνο στη διπλανή πολυκατοικία αλλά και σε οικογένειες φίλων που εκτιμώ πολύ. Και μου κάνει μεγάλη εντύπωση όταν από "προχωρημένους" ανθρώπους βλέπω τόσο συντηρητικές συμπεριφορές.
 
Νομίζω τελικά ότι το καλύτερο είναι να συμφωνεί το ζευγάρι και με αγάπη να διαλέξουν το όνομα που θα δώσουν στο παιδί τους. Είτε διαλέξουν όνομα παππού/γιαγιάς είτε κάποιο άλλο, το ζευγάρι πρέπει να τα βρίσκει και να μην αφήνει τρίτους να ανακατεύονται. Πρέπει η νέα οικογένεια να είναι δεμένη και ένα τόσο ευχάριστο γεγονός σαν τη βάφτιση του παιδιού να τους κάνει ακόμα πιο χαρούμενους και να μην τους φέρνει καβγάδες και άσχημες αναμνήσεις.
Άνοιξα αυτό το θέμα γιατί αρχίζω να κοιτάω σιγά σιγά για τη βάφτιση της μικρής. Με το Νίκο ευτυχώς συμφωνήσαμε από την αρχή ότι δεν θα βγάλουμε κανένα όνομα από τους παππούδες για να μην παρεξηγηθεί κανείς και γιατί δεν μας αρέσουν και πολύ τα ονόματα..Είπαμε ότι για μας αυτό που μετράει πιο πολύ είναι να έχει το παιδί ένα όμορφο όνομα.
Ονόματα βέβαια ξεκίνησα να ψάχνω από όταν ήμουν έγκυος..τα είχα πάρει όλα αλφαβητικά και έγραφα αυτά που μου άρεσαν. Έφτιαχνα λίστες και μετά με το Νίκο τα βαθμολογούσαμε. Λέγαμε αν κάποιο μας αρέσει, αν είναι εύηχο, αν ταιριάζει με το επίθετο, αν είναι συνηθισμένο ή αν παραείναι περίεργο. Πολλά βέβαια που άρεσαν σε μένα του Νίκου δεν του άρεσαν καθόλου..αλλά τι να κάνεις..δημοκρατία..Έτσι λοιπόν καταλήξαμε σε δύο. Και είπαμε να γεννηθεί η μικρή και να δούμε ποιο της ταιριάζει. Και μετά από 2-3 μήνες αποφασίσαμε. 
Θα την πούμε Αθηνά! Εμένα πάντα μου άρεσε αυτό το όνομα. Είχα πει κιόλας κάποια στιγμή ότι αν κάνω κορίτσι θα το πω έτσι. Τώρα, σε συνδυασμό με τις κουκουβάγιες μου ήρθε μια χαρά!
Εδώ και καιρό την φωνάζουμε με το όνομα της. Τώρα τελευταία νομίζω ότι το ακούει..(μπορεί να είναι κι ιδέα μου..) Οπότε κι εδώ θα αρχίσω να την αναφέρω με το όνομα της και όχι μικρούλα ή μπουμπούκα αλλά Αθηνούλα και Αθηνάκι. Άκουσα και το άλλο..ότι αν δεν βαφτίσεις το παιδί δεν πρέπει να το φωνάζεις με το όνομα του..τι να πω..
Δεύτερη ανακοίνωση δηλαδή σε μια βδομάδα: διαλέξαμε όνομα..Αθηνά!

18 σχόλια:

  1. ολα αυτα που ανεφερες γινονται..θελω να πω την δικια μου γνωμη..εχω δυο παιδια..εχουν ονοματα γιαγιας και παππου..περνωντας τα χρονια καταλαβα ενα πραγμα..το παιδι να ειναι γερο και ας εχει οποιο ονομα θελει..καλο σ.β..φιλια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οι καταστάσεις που αναφέρεις ποιο πάνω Βέρα είναι αν όχι γελοίες, τραγικές. Ποτέ δεν κατάλαβα αυτό το έθιμο με το όνομα. ΠΟΤΕ! Δηλαδή το σεβασμό προς τον παππού και τη γιαγιά το ζευγάρι θα τον δείξει μέσω του ονόματος που θα δώσει στο παιδί του???
    Συγνώμη αλλά με εκνευρίζει αφάνταστα το θέμα. Θα μπορούσα να μιλάω ώρες για αυτό το θέμα, αλλά δεν θα το κάνω γιατί απλώς θα παρεκτραπώ.
    Το κάθε ζευγάρι που φέρνει στον κόσμο ένα παιδί, πρέπει να κοιτάζει μπροστά. Το μέλλον και να το αφήνουν οι παππούδες και οι λοιποί συγγενείς να ορίσει τη ζωή του όπως αυτό επιθυμεί σε όλα τα επίπεδα!!

    Εμείς ούτε λεπτό δεν σκεφτήκαμε τι θα πούν οι άλλοι. Θέλαμε στα παιδιά μας να δώσουμε ένα όνομα δικό τους. Ξεχωριστό. Κάτι που θα τους συντροφέψει και θα τους στιγματίσει σε ολόκληρη τη ζωή! Και όποιος ήθελε ακολουθούσε....

    Η μεγάλη μου κόρη Νεφέλη
    και η μικρή μου Κλειώ.
    ...Και πιστέψτε με.... τα ονόματα αυτά τους ταιριάζουν γάντι.
    Είναι διαλεγμένα μονάχα γι΄αυτές. Και τις κάνουν να είναι ακόμα ποιο ξεχωριστές!!!

    Αυτά τα ολίγα....
    Φιλιά πολλά και εύχομαι το Αθηνά να συντροφέψει την κορούλα σας και να της δείνει σε όλη της τη ζωή σοφία και γνώση!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. A...! Και κάτι άλλο Βέρα μου με όλο το θάρρος.
    Αν σου είναι εύκολο και θέλεις, βγάλε την επαλήθευση λεκτικού κειμένου από τα σχόλια που κάνουν οι αναγνώστες γιατί δεν προσθέτει τίποτα και είναι αρκετά κουραστικό να πρέπει κάθε ένας που σχολιάζει να το κάνει.

    Το λάθος αυτό το είχα κάνει κι εγώ και άλλοι συνάδελφοι blogers μου το επεσήμαναν και το διόρθωσα!!!

    Φιλιά πολλάαααααα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλά ούτε το είχα δει ότι το είχα βάλει! Πάλι καλά που μου το είπες! Να φανταστείς το σκεφτόμουνα σήμερα που κοίταζα άλλα blogs! Ευχαριστώ αλήθεια!

      Διαγραφή
  4. χαχαχα!! Έτσι ακριβώς είναι... Αθάνατη ελληνική κοινωνία! Εμένα ο πεθερός μου απειλούσε ότι θα λιποθυμούσε στην εκκλησία και η μαμά μου στην ίδια βάφτιση μου είπε "Κανόνισε και το δεύτερο να είναι αγόρι, για να πάρει το όνομα του μπαμπά, γιατί δεν ξέρω αλλιώς τι θα γίνει" χαχαχα! Τελικά στο 1ο αγόρι έδωσα το όνομα του πεθερού, στο 2ο του μπαμπά και στο 3ο έκανε χαμό η πεθερά μου ότι δεν δίνω το δικό της :ΣΟΥΖΑΝΝΑ. Και το 3ο εν τω μεταξύ αγόρι είναι και τη φασαρία την έκανε αφού γεννήθηκε το μωρό!!! χαχαχαχαχαχαχαχαχαχα

    Το Αθηνά είναι υπέροχη επιλογή. Δεν έχει σημασία αν το βάφτισες ή όχι. Θα το φωνάζεις όπως εσύ αισθάνεσαι καλύτερα!!!

    Φιλιά πολλά, χαίρομαι που σε βρήκα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πολύ ωραίο το όνομα για το αγγελούδι σας.Το θέμα με το όνομα είναι κάτι που θα μπορούσαμε να το συζητάμε για ώρες. Έχω δει πολλές περιπτώσεις από αυτές που ανέφερες.Το σημαντικό είναι να είναι γερό και ευτυχισμένο το παιδάκι και οι γονείς ενωμένοι και αγαπημένοι δίπλα του να το βοηθάνε και να το υποστηρίζουν.
    Φιλιά πολλά και θα τα λέμε συχνά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Το θεωρώ τελειώς τρελό να τσακώνονται οικογένειες για το όνομα! Δυστυχώς όμως υπάρχουν.... Ευτυχώς εμεις δεν είχαμε τετοια προβλήματα....

    Πολύ ωραίο το Αθηνά και ξεφεύγει από τα συνηθισμένα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αθηνούλα λοιπόν! Γερή και τυχερή! Και σοφή βέβαια, σαν την μαμά κουκουβάγια! χεχε
    Φιλιά πολλά και μια όμορφη Κυριακή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Εμείς το διαλλέξαμε μόνοι μας συνδυάζοντας τις δύο όψεις τις ζωής. Νίκη Ηττα όλο μαζί Νικήτα! Τον έιπαμε Νικήτα και τον φωνάζαμε έτσι από τη κοιλιά ακόμα. Να είναι καλοφωτιστη η Αθηνά σας Βέρα! Να είναι καλά τα παιδάκια μας και τίποτα άλλο. Ευχές!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Δυστυχώς τα πράγματα είναι ακριβώς όπως τα περιγράφεις. Έχω ακούσει για φοβερούς καυγάδες και κωμικοτραγικές καταστάσεις. Το θέμα είναι να τα βρει το ζευγάρι μεταξύ τους. Εξάλλου τώρα πια το παιδί μπορεί να πάρει και το επίθετο της μητέρας. Όσο για το Αθηνά είναι πολύ όμορφο .Με το καλό και η βάφτιση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Συμφωνώ τόσο μαζί σου...γεννιούνται τα εγγόνια και κάποιοι άνθρωποι ξεχνούν ότι είναι τα παιδιά τους,τα παιδιά των παιδιών τους και γίνονται τα πιτσιρίκια γέφυρες για το δικό τους εγωισμό....
    Ενα υπέροχο όνομα, λατρεύω το "Α"!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Είναι πολύ όμορφο το όνομα που διαλέξατε και το σημαντικότερο είναι οτι το διαλέξατε με αγάπη!! Επειδή φίλοι και γνωστοί σιγά-σιγά αποκτούν μπεμπάκια διαπιστώνω κι εγώ το πόσο στενόμυαλος είναι ο κόσμος... Νέοι, μοντέρνοι και υποτίθεται προοδευτικοί άνθρωποι να χάνουν το νόημα μιας ευχάριστης διαδικασίας και να δίνουν μάχες για το όνομα του παιδιού!! Θεωρώ όμως οτι το πρόβλημα ξεκινάει κι από τις οικογένειες των ζευγαριών που πιέζουν με τον τρόπο τους στο θέμα του ονόματος!! Λες και αν έχει το όνομα των παππούδων του θα το αγαπούν περισσότερο... Τί να πώ;! Εγώ το βρίσκω εγωιστικό και μικρόψυχο όλο αυτό!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Το όμορφο είναι πανεμορφο!
    Γενικά τώρα για τα ονόματα! Μια ιδέα είναι όλα! Στην πραγμτικότητα συνηθίζεις ένα όνομα και το συνδυάζεις με το παιδί. Κι εγώ ήθελα να διαλέξω ένα πιο πρωτότυπο όνομα από το Μαρία για την κόρη μου αλλά τελικά στ αυτιά μου ακούγεται πλέον το πιο όμορφο όνομα του κόσμου! Εντάξει δεν θα την λέγαμε και Αφροξιλάνθη! Τώτε ίσως να είχα αντιρρήσεις!
    κατερίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. egw me tin seira mou eixa polu megalo provlima me ton antra mou k tous suggeneis tou gia to onoma tou paidiou mou to mikro mou koritsaki.itan na tin vaftiso maria-magdalini, maria stin panagia pou tin eixa tameni k magdalini tis giagias mou pou episis tin eixa tameni alla..mpikan anamesa mas polla trita proswpa apo tou antra mou to soi: opos i mama toy k oi aderfes tou,ftasame se xorismo gia auto to 8ema, telika i vaftisi egine k to paidi pire 2 onomata souzana-magdalini to 1o onoma tis pe8eras pou mas ekane anw katw. 8elw na diagrapso to 1o onoma apo tin liksiarxiki praksi gennisis tou paidiou mou k den kserw pou prepei na apeu8in8o.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τέτοιες ιστορίες ακούω..και ξέρεις πώς λυπάμαι?
      Το παιδάκι να είναι καλά και να το προσέχεις!

      Διαγραφή